Branża
Branża > Informacje dla branży > Konferencje, seminaria, szkolenia > We wrześniu 2025 roku rozpoczęły się prace w ramach projektu unijnego 4SIR2: A SUSTAINABLE, CONSUMER-CENTRIC ECOSYSTEM FOR FRUIT BUBBLE SMOOTHIE PRODUCTION

We wrześniu 2025 roku rozpoczęły się prace w ramach projektu unijnego 4SIR2: A SUSTAINABLE, CONSUMER-CENTRIC ECOSYSTEM FOR FRUIT BUBBLE SMOOTHIE PRODUCTION

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) wraz z Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia,  AVIPE – Associação de Viticultores do Concelho de Palmela, Better Organisations, Celabor srl, FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego,   Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, Latvian State Institute of Wood Chemistry,  Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych, Purcari Wineries Group, Tymbark-MWS, Università degli Studi della Tuscia, Universität Hohenheim, Veltha,  University of Western Macedonia rozpoczęło realizację projektu 4 Sir 2 Smoothie pt.: Budowanie ekosystemu zdrowych napojów w celu zapobiegania otyłości wśród dzieci.

Projekt realizowany będzie od września 2025 roku do lutego 2030 roku w ramach europejskiego Programu Horyzont.

Koordynatorem projektu jest dr Ewa Kochańska, prezes Pro-Akademia RIC Polska wraz z Zespołem. 

Celem projektu jest opracowanie funkcjonalnego napoju na bazie soku jabłkowego lub winogronowego, wzbogaconego w resweratrol i polifenole z wytłoków winogron, wspierającego walkę z otyłością dzieci poprzez aktywację genów sirtuin.

Pierwsze spotkanie (Kick of meeting) wszystkich partnerów, które formalnie rozpoczęło prace projektu odbyło się w siedzibie SGGW w dniach 11-12 września 2025 roku.