Branża
Branża > Informacje dla branży > Konferencje, seminaria, szkolenia > Webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe”, 24-25 lutego 2021 r.

Webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe”, 24-25 lutego 2021 r.

Stowarzyszenie KUPS objęło patronatem webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe” , które odbędzie się w dniach 24-25 lutego 2021r. w godz. 10.00 -12.00 na platformie ZOOM.

Koszt udziału dla prenumeratorów kwartalnika „Food-Lex”to jedynie 100 zł + 23% VAT

Program:

I dzień webinarium (24/02/2021):

I.                 Trendy konsumenckie i rynek:

  1. Roślinność oferuje większe perspektywy rozwoju niż ‘wegańskość’  

Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst, Mintel

Szczegółowe zagadnienia: Nacisk na ograniczanie, nie zaś eliminację; ‘Roślinne ułatwienia’ dla osób gotujących w domu; Długofalowe inwestycje w roślinność

2.     Konsumenci roślinnych alternatyw mięsa i nabiału

Marcin Tischner, Corporate Engagement Specialist, ProVeg Polska

Szczegółowe zagadnienia: Kim są konsumenci roślinnych alternatyw? Co ich motywuje do wybierania roślinnych zamienników mięsa i nabiału? Jak komunikować swój produkt roślinny?

3.     Zmiana nawyków żywieniowych w okresie pandemii COVID-19

Sebastian Tołwiński, Regional Corporate Affairs and Public Relations, Upfield

Szczegółowe zagadnienia: Jak w czasie izolacji społecznej zmieniały się nawyki żywieniowe Polaków? Jakie zmiany wprowadzili do swoich jadłospisów? Czy po okresie izolacji Polacy utrzymali te zmiany?

II.               Żywienie:

4.      Nowe zalecenia zdrowego żywienia – dieta dla zdrowia i planety

Dr Katarzyna Wolnicka, Kierownik Projektu Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH

Szczegółowe zagadnienia: zalecenia żywienia NIZP-PZH w nowej formie graficznej, wpływ diety opartej na produktach pochodzenia roślinnego na zdrowie, „W 3 krokach do zdrowia”

II dzień webinarium (25/02/2021):

III.              Regulacje:

  1. Wyniki kontroli jakości handlowej produktów pochodzenia roślinnego, ze szczególnym uwzględnieniem alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym ich ekspozycji w sklepach

Dorota Balińska-Hajduk, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej, GIJHARS

Szczegółowe zagadnienia: wyniki kontroli urzędowych obejmujące również aspekt ekspozycji w sklepach

6.      Komunikaty na etykietach roślinnych odpowiedników produktów pochodzenia zwierzęcego

Dorota Kozłowska, Dyrektor ds. Legislacji, PFPŻ ZP

Szczegółowe zagadnienia: aktualny status prawny, prace legislacyjne, w tym aktualna sytuacja z zakresu stosowania nazw mleczarskich i mięsnych na wyrobach pochodzenia roślinnego

IV.              Planeta:

  1. Czy rodzaj diety ma wpływ na środowisko przyrodnicze i klimat?

Dr hab. inż. Zbigniew M. Karaczun, prof. SGGW

Szczegółowe zagadnienia: wpływ produkcji żywności na środowisko; ślad wodny i węglowy poszczególnych produktów spożywczych; problem marnowania żywności

V.               Analityka:

  1. Badania obciążeniowe produktów roślinnych

Małgorzata Stachowiak, Dyrektor ds. Badań Mikrobiologicznych, J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

Szczegółowe zagadnienia: Krótka charakterystyka badań obciążeniowych z wykorzystaniem potencjału wzrostu; Omówienie przykładu badań obciążeniowych w warzywach minimalnie przetworzonych; Interpretacja wyników i rola czynników wewnętrznych i zewnętrznych warunkujących przeżycie patogenów.

Gwarantujemy najbardziej aktualne informacje odnośnie trendów konsumenckich i możliwości rozwoju rynku!

Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych!

Informacja na temat konferencji na stronie: https://www.pfpz.pl/webinarium-pfpz-zp-pt-dieta-roslinna-8211-szansa-dla-konsumentow-i-producentow-24-25022021r-18219

FORMULARZ REJESTRACYJNY dostępny na stronie: https://www.pfpz.pl/rejestracja/?lang_id=1&id_event=19&f_rodzaj=1

Ilość miejsc ograniczona!

Link do uczestnictwa poprzez aplikację Zoom zostanie przekazany w dniu poprzedzającym webinarium.

W przypadku pytań jestem do Państwa dyspozycji.

Monika Jonczak

Dyrektor Marketingu

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

ul. Chałubińskiego 8

00-613 Warszawa

kom. 604 143 104

tel.+48 22 830 70 55

tel./fax+48 22 830 70 56

e-mail:

www.pfpz.pl