Webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe”, 24-25 lutego 2021 r.
Stowarzyszenie KUPS objęło patronatem webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe” , które odbędzie się w dniach 24-25 lutego 2021r. w godz. 10.00 -12.00 na platformie ZOOM.
Koszt udziału dla prenumeratorów kwartalnika „Food-Lex”to jedynie 100 zł + 23% VAT
Program:
I dzień webinarium (24/02/2021):
I. Trendy konsumenckie i rynek:
- Roślinność oferuje większe perspektywy rozwoju niż ‘wegańskość’
Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst, Mintel
Szczegółowe zagadnienia: Nacisk na ograniczanie, nie zaś eliminację; ‘Roślinne ułatwienia’ dla osób gotujących w domu; Długofalowe inwestycje w roślinność
2. Konsumenci roślinnych alternatyw mięsa i nabiału
Marcin Tischner, Corporate Engagement Specialist, ProVeg Polska
Szczegółowe zagadnienia: Kim są konsumenci roślinnych alternatyw? Co ich motywuje do wybierania roślinnych zamienników mięsa i nabiału? Jak komunikować swój produkt roślinny?
3. Zmiana nawyków żywieniowych w okresie pandemii COVID-19
Sebastian Tołwiński, Regional Corporate Affairs and Public Relations, Upfield
Szczegółowe zagadnienia: Jak w czasie izolacji społecznej zmieniały się nawyki żywieniowe Polaków? Jakie zmiany wprowadzili do swoich jadłospisów? Czy po okresie izolacji Polacy utrzymali te zmiany?
II. Żywienie:
4. Nowe zalecenia zdrowego żywienia – dieta dla zdrowia i planety
Dr Katarzyna Wolnicka, Kierownik Projektu Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH
Szczegółowe zagadnienia: zalecenia żywienia NIZP-PZH w nowej formie graficznej, wpływ diety opartej na produktach pochodzenia roślinnego na zdrowie, „W 3 krokach do zdrowia”
II dzień webinarium (25/02/2021):
III. Regulacje:
- Wyniki kontroli jakości handlowej produktów pochodzenia roślinnego, ze szczególnym uwzględnieniem alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym ich ekspozycji w sklepach
Dorota Balińska-Hajduk, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej, GIJHARS
Szczegółowe zagadnienia: wyniki kontroli urzędowych obejmujące również aspekt ekspozycji w sklepach
6. Komunikaty na etykietach roślinnych odpowiedników produktów pochodzenia zwierzęcego
Dorota Kozłowska, Dyrektor ds. Legislacji, PFPŻ ZP
Szczegółowe zagadnienia: aktualny status prawny, prace legislacyjne, w tym aktualna sytuacja z zakresu stosowania nazw mleczarskich i mięsnych na wyrobach pochodzenia roślinnego
IV. Planeta:
- Czy rodzaj diety ma wpływ na środowisko przyrodnicze i klimat?
Dr hab. inż. Zbigniew M. Karaczun, prof. SGGW
Szczegółowe zagadnienia: wpływ produkcji żywności na środowisko; ślad wodny i węglowy poszczególnych produktów spożywczych; problem marnowania żywności
V. Analityka:
- Badania obciążeniowe produktów roślinnych
Małgorzata Stachowiak, Dyrektor ds. Badań Mikrobiologicznych, J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
Szczegółowe zagadnienia: Krótka charakterystyka badań obciążeniowych z wykorzystaniem potencjału wzrostu; Omówienie przykładu badań obciążeniowych w warzywach minimalnie przetworzonych; Interpretacja wyników i rola czynników wewnętrznych i zewnętrznych warunkujących przeżycie patogenów.
Gwarantujemy najbardziej aktualne informacje odnośnie trendów konsumenckich i możliwości rozwoju rynku!
Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych!
Informacja na temat konferencji na stronie: https://www.pfpz.pl/webinarium-pfpz-zp-pt-dieta-roslinna-8211-szansa-dla-konsumentow-i-producentow-24-25022021r-18219
FORMULARZ REJESTRACYJNY dostępny na stronie: https://www.pfpz.pl/rejestracja/?lang_id=1&id_event=19&f_rodzaj=1
Ilość miejsc ograniczona!
Link do uczestnictwa poprzez aplikację Zoom zostanie przekazany w dniu poprzedzającym webinarium.
W przypadku pytań jestem do Państwa dyspozycji.
Monika Jonczak
Dyrektor Marketingu
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
kom. 604 143 104
tel.+48 22 830 70 55
tel./fax+48 22 830 70 56