XII Noworoczne Spotkanie Branżowe KUPS, 18.02.2025 r.
XII Noworoczne Spotkania Branżowe Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) są coroczną tradycją. W roku bieżącym tematem przewodnim było podsumowanie sezonu 2023/24 produkcji i przetwórstwa oraz omówienie bieżącego sezonu, jak również wyzwań firm przetwórczych w zmieniającym się środowisku biznesowym i legislacyjnym, w szczególności w kontekście rozszerzonej odpowiedzialności producenta.
Spotkanie zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele administracji państwowej Waldemar Guba dyrektor Departamentu Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich oraz świata nauki: dyrektor dr hab. Marek Wigier, prof. IERGiŻ-PIB, dr hab. Bożena Nosecka, prof. IERGiŻ-PIB, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB, prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno- Spożywczego-PIB.
Spotkanie zgromadziło producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw, przedstawicieli producentów i grup producenckich oraz różne firmy współpracujące z branżą.
Julian Pawlak prezes KUPS podkreślił podczas Spotkania, że krajowa branża sokownicza stoi przed wieloma wyzwaniami i problemami, w szczególności systemem znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania Nutri-Score oraz zmianami środowiskowymi – systemem kaucyjny i rozszerzoną odpowiedzialnością producenta. Przedstawił trendy rynkowe kategorii soków i nektarów w Polsce i UE.
Pan dyrektor Waldemar Guba podziękował za zaproszenie, spotkanie oraz możliwość wysłuchania informacji o branży sokowniczej. Podkreślił otwartość Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na merytoryczną współpracę ze Stowarzyszeniem KUPS oraz całą branżą sokowniczą. Poinformował o aktywnościach Ministerstwa w zakresie priorytetów polskiej prezydencji tj. bezpieczeństwo i wzmacnianie pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności, dopłaty dla producentów, przetwórców m.in. z KPO czy planowanych seminariów rynkowych.
Dr hab. Marek Wigier, prof. IERGiŻ-PIB również podziękował za zaproszenie i podkreślił rolę współpracy środowiska naukowego z przetwórstwem branży sokowniczej.
Dr hab. Bożena Nosecka, prof. IERGiŻ-PIB wraz z Anną Bugałą omówiły bieżącą sytuację na rynku owoców i zagęszczonych soków uwzględniając produkcję, spożycie, eksport oraz import w szczególności na przykładzie zagęszczonego soku jabłkowego.
Pan Szymon Mordasiewicz z YouGov zaprezentował sektor FMGC z uwzględnieniem branży napojowej w 2024 roku oraz perspektywy rozwoju w 2025 roku. Zwrócił uwagę na oczekiwania konsumentów i trendy.
Pan Krzysztof Baczyński z EKO-PAK omówił Rozszerzoną Odpowiedzialność Producentów (ROP), niezwykle istotny temat z uwagi na ostatnią propozycję Ministerstwa Klimatu i Środowiska. Zaproponowane rozwiązanie przez MKiŚ systemu ROP jest modelem zbliżonym do systemu węgierskiego, który jest najdroższym i najmniej efektywnym środowiskowo rozwiązaniem, nieefektywność tego systemu potwierdzają dane z rynku węgierskiego. Koncepcja jest oparta na oderwanej od realiów gospodarki rynkowej, fiskalno-biurokratycznej regulacji ustanawiającej monopol państwa, co stanowi zaprzeczenie strategii deregulacji i wzmacniania konkurencyjności polskiej gospodarki. Przedstawiciele 32 organizacji sektora rolno – spożywczego wystosowali w dniu Noworocznego Spotkania apel do Prezesa Rady Ministrów oraz kluczowych przedstawicieli rządu wyrażając zaniepokojenie zaproponowaną przez MKIŚ koncepcją ROP. W podsumowaniu podkreślono, że niezwykle ważne jest dalsze prowadzenie rozmów, wymiana poglądów i informacji, wzajemna współpraca i szukanie wspólnych rozwiązań problemów w branży.
Po zakończeniu obrad Organizatorzy umożliwili Gościom kontynowanie rozmów w kuluarach podczas kolacji.