Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > 22 tysiące złotych za tonę koncentratu pomarańczowego

22 tysiące złotych za tonę koncentratu pomarańczowego

Tona koncentratu pomarańczowego jest ponad 3-krotnie droższa niż tona koncentratu jabłkowego. Jest to jeden z czynników, który stymuluje wzrost cen jabłek przemysłowych.

Ceny koncentratu pomarańczowego w dalszym ciągu rosną. W październiku osiągnęły kolejny rekord, czyli najwyższy poziom od 1994 roku. Jak już informowaliśmy, jest to dobra informacja z punktu widzenia cen koncentratu jabłkowego, ponieważ soki pomarańczowe będą coraz droższe i trudniej dostępne.

Koncentrat pomarańczowy pochodzenia brazylijskiego dostarczany do Europy kosztuje obecnie ponad 22 000 złotych za tonę! (5390 $/t). Oznacza to wzrost o 20% miesiąc do miesiąca i 115-procentowy wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem. Ponadto, wysoka cena wzbudziła zainteresowanie wśród spekulantów giełdowych. 

Głównym czynnikiem wpływającym na rekordowe stawki jest sytuacja podażowa. Utrzymujące się zagrożenie chorobą zielenienia cytrusów w dalszym ciągu niszczy pomarańcze w kluczowych zagłębiach produkcji, takich jak Brazylia, Meksyk i USA. Jest to choroba bakteryjna, która prowadzi do przedwczesnego opadania owoców, powstawania gorzkich i zniekształconych owoców przy mniejszych plonach. Ostatecznie dotknięte nią drzewa obumierają. 

Więcej informacji w linku: www.sad24.pl