Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Ceny porzeczek czarnych w skupie do przetwórstwa

Ceny porzeczek czarnych w skupie do przetwórstwa

BGŻ BNP Paribas

Według danych IERiGŻ-PIB (monitoring cen Ministerstwa Rolnictwa) przeciętna cena skupu porzeczek czarnych do mrożenia w dn. 06-07 lipca br. wyniosła 0,60 zł/kg (loco zakład) i była zbliżona do poziomu oferowanego w analogicznym okresie przed rokiem (0,57 zł/kg).

Jest to zatem drugi z kolei rok, kiedy ceny skupu tych owoców nie przekraczają poziomu 1 zł/kg. Wcześniej  podobnie niski poziom cen obserwowany był w 2006 roku, kiedy średnia cena skupu porzeczek czarnych ukształtowała się na poziomie 0,68 zł/kg. Przyczyną spadku cen, według przedstawicieli branży przetwórczej, są wysokie zapasy mrożonych czarnych porzeczek i koncentratu porzeczkowego, a także słaby popyt na przetwory na rynku Unii.

Nie wiadomo do końca jak wygląda sytuacja po stronie podaży surowca, niemniej jeśli wierzyć prognozom dostarczonym przez  Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek (KSPCP), tegoroczna produkcja porzeczek czarnych może wynieść ok. 80 tys. t (wobec 98 tys. t oczekiwanych w czerwcu br.).  Dla porównania w 2014 roku, według Stowarzyszenia, produkcja w Polsce ukształtowała się na poziomie 90 tys. t (The IBA Global Blackcurrant Annual Production Report) czyli była o 12,5% wyższa od prognozowanej w tym roku.

Jeśli chodzi o eksport polskich mrożonych porzeczek czarnych w  okresie od lipca 2014 r. do marca 2015 r. ukształtował się na poziomie 21,2 tys. t. i był zaledwie o 0,9% niższy niż w analogicznym okresie przed rokiem (dane Eurostatu). Wynikał on przede wszystkim ze spadku krajowej produkcji mrożonych porzeczek. Warto jednak zauważyć, że dynamika zmniejszenia eksportu była znacznie niższa od dynamiki spadku produkcji tych owoców w Polsce w 2014 r., zarówno w odniesieniu do danych prezentowanych przez GUS (-18%), jak też IBA (-14%).

Ceny w skupie do przetwórstwa teoretycznie powinny być wspierane sytuacją cenową na rynku przetworów m.in. porzeczki mrożonej. Według danych Foodnews cena porzeczek mrożonych z Polski średnio w pierwszej połowie lipca kształtowała się na poziomie 0,70 euro/kg i była o 0,2 euro wyższa niż w analogicznym okresie w roku poprzednim (wzrost o 40% r/r).  Można oczekiwać, że kolejny już sezon braku opłacalności produkcji porzeczek świeżych może oznaczać zmiany w powierzchni upraw tych owoców w latach kolejnych, zmierzające w kierunku jej ograniczania.

Źródło: AgroTydzień z dnia 14.07.2015 roku