Chiny znacznie ograniczyły import i zwiększyły eksport jabłek
Według portalu EastFruit, w pierwszych siedmiu miesiącach 2020 roku Chiny znacznie ograniczyły import i zwiększyły eksport świeżych jabłek.
W okresie od stycznia do lipca 2020 roku, import jabłek do Chin zmniejszył się do 55 tys. ton, czyli o 41% w porównaniu z analogicznym okresem w 2019 r. Jednak nadal był wyższy niż w 2018 r. Głównymi dostawcami jabłek do Chin były: Nowa Zelandia, Chile, USA i RPA, kraje te niemal całkowicie pokryły zapotrzebowanie Chin na import jabłek. Stosunkowo niewielkie ilości sprowadzano także z Francji, Australii i Polski.
Eksport jabłek z Chin wzrósł we wskazanym okresie o 28% do 463 tys. ton, a głównym odbiorcą chińskich jabłek stały się Filipiny, które zwiększyły import 2,3-krotnie. Wśród największych nabywców znalazły się również Bangladesz, Tajlandia, Wietnam, Indonezja, Birma, Malezja, Nepal, Hongkong i Singapur.
Ogólnie rzecz biorąc, w pierwszych 7 miesiącach 2020 roku Chiny dostarczały hurtowe partie jabłek do 52 krajów świata, próbując znaleźć zamiennik dla rynku rosyjskiego. Jednak jabłka z Chin nadal trafiają na rynek rosyjski za pośrednictwem innych krajów, ale w znacznie mniejszych ilościach. Zwraca uwagę wzrost importu jabłek z Chin do Uzbekistanu z prawie zerowych ilości do 6 tys. ton, a także prawie trzykrotny wzrost wysyłek.