Ciała obce w produktach spożywczych 2021 – Szczegółowa analiza wszystkich przypadków zanotowanych w RASFF, Przegląd technologii
Ciała obce należą do zagrożeń fizycznych, które możemy spotkać w żywności. Zagrożenia fizyczne są jednym z trzech zagrożeń obok chemicznych i mikrobiologicznych), które należy wziąć pod uwagę podczas dokonywania analizy zagrożeń w przygotowaniu systemu HACCP do zakładu czy też gastronomii. Bezpieczeństwo konsumentów jest priorytetem, ale dla przemysłu spożywczego przypadki odrzucenia produktu lub jego wycofania ze sprzedaży oznaczają negatywny wpływ na reputację marki, a tym samym mogą prowadzić do utraty zamówień.
Niestety, zbyt mało uwagi poświęca się metodom walki z tymi typami zagrożeń, a praktyka pokazuje, że dla większości firm produkujących żywność to zanieczyszczenia fizyczne (ciała obce) są główną przyczyną reklamacji ich produktów.
Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem przygotowanym przy współpracy z Fenix Systems obejmującym analizę występowania przypadków ciał obcych w produkrach spożywczych od stycznia 2020 do czerwca 2021.
Spis treści:
- Wytyczne regulacji prawnych
- Założenia systemu RASFF
- Główne kryteria zagrożeń
- Pochodzenie niebezpiecznych produktów
- Kraje zgłaszające
- Rodzaje produktów zgłaszanych z powodu obecności ciał obcych
- Top 3 kraje z największą liczbą zgłoszonych produktów
- Detektory rentgenowskie X-Ray Ishida – studium przypadku
- Wybrane technologie do detekcji ciał obcych