Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Czy zerowy VAT na owoce i warzywa może coś zmienić?

Czy zerowy VAT na owoce i warzywa może coś zmienić?

W ślad za Holendrami idą Belgowie. Jedna z partii politycznych postuluje projekt ustawy o stałej, zerowej stawce VAT na owoce i warzywa. Czy tego typu ustawy są w stanie zmienić nawyki żywieniowe Polaków?

Stawka podatku VAT w Belgii miałaby być obniżona z 6% do 0%. Zdaniem działaczy partii Goen, przełoży się to na roczne oszczędności przeciętnej rodziny na poziomie 54 euro rocznie (250 zł). Głównym argumentem jest zmiana nawyków żywieniowych w kraju, gdzie połowa dorosłych ma nadwagę.

Niestety z danych GUS-u wynika, że na przestrzeni ostatnich lat konsumpcja stale spadała. Z kolei w 2019 nieco się poprawiła. Rekordowy pod tym względem był okres pierwszych fal koronawirusa. Sadownicy pamiętają go przez pryzmat rekordowych cen jabłek. 

Właśnie w tym miejscu można nie zgodzić się z propozycjami belgijskich i holenderskich partii. Rekordowe spożycie owoców i warzyw w Polsce nie wynikało z niskich cen, lecz z popytu na wybrane produkty. To chęć budowania odporności w okresie pandemii wywindowała ceny świeżych produktów. Z drugiej strony w sezonach, gdy wybrane owoce z powodu dużej produkcji są rekordowo tanie nie notujemy zwiększenia ich konsumpcji. Zatem stała zerowa stawka VAT wcale nie musi bezpośrednio przełożyć się na wzrost konsumpcji świeżych owoców i warzyw.

GUS wielokrotnie informował w swoich publikacjach o tym, że osoby o wyższych dochodach przeciętnie jedzą zdecydowanie więcej warzyw (9 kg w porównaniu z 6,6 kg miesięcznie), a także owoców (5,3 kg względem 2,9 kg). To kolejny argument za tym, że to nie niskie ceny świeżych produktów zmieniają nawyki żywieniowe Polaków, a ich poziom dochodów. 

W latach 2002 – 2012 spożycie owoców w Polsce zmniejszyło się z 4,0 do 3,4 kg miesięcznie, a konsumpcja warzyw bez ziemniaków spadła z 5,5 do 5 kg. Z danych GUS wynika ponadto, że spożycie owoców przez Polaków w 2019 r wynosiło 3,8 kg miesięcznie, a warzyw 4,4 kg. Zatem widzimy nieznaczny wzrost spożycia owoców kosztem warzyw. Tak czy inaczej, zdaniem dietetyków nadal jemy stanowczo zbyt mało świeżych produktów. Dzienne spożycie waha się w zależności od grupy społecznej od 250 do 270 gramów dziennie, a absolutne minimum wynosi 400 gramów.

Od początku lutego obowiązuje w Polsce preferencyjna, zerowa stawka podatku VAT na świeże owoce i warzywa. Jak dotąd żadna z liczących się partii politycznych w Polsce nie postulowała stałego, zerowego podatku VAT na tytułowe produkty.

www.sad24.pl