Ekspert: Zmiany w IFS i BRC nie są rewolucyjne
Zmiany w zakresie wymagań dotyczą wszystkich rozdziałów to m.in.: ujęcia programów wstępnych w analizie ryzyka, podział na strefy (niskiego, wysokiego ryzyka, wysokiej czystości), udokumentowanie sieci wodnej na planie zakładu, rozszerzone wymagania w zakresie materiałów do kontaktu z żywnością, ocena procesów zlecanych na zewnątrz poprzez audity, test identyfikacji musi zamknąć się w ciągu 4h oraz przy wycofaniu poinformowanie jednostki w ciągu 3 dni – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mieczysław Marek Obiedziński, manager TÜV SÜD Akademia oraz Food Business Service Auditor TÜV.
Pozostały bez zmian wymagania fundamentalne (BRC) czy K.O (IFS). Do ogólnych zmian w standardzie BRC wersja 6 to: Nowe poziomy oceny A+,B+,C, nowy system auditów niezapowiedzianych.
Zmiany w standardzie IFS to zmieniony system oceny (ocena D – brak spełnienia wymagań = minus 20 punktów), Jasno określony czas auditu dla jednostek certyfikujących, system oceny jednostek certyfikujących oraz zatwierdzanie audytorów na poszczególne rodzaje branż i technologii.
W określonych odstępstwach czasu każda norma czy standard ulega przeglądowi i sprawdzeniu czy jest on aktualny do obecnych potrzeb. W dużym stopniu weryfikowane są m.in. zmiany w przepisach prawnych, nowe zagrożenia oraz uwagi i sugestie zgłaszane przez klientów oraz jednostki certyfikujące. Część zmian spowodowane jest rozszerzaniem standardów m.in. na Stany Zjednoczone – stąd też pojawiły się nowe wymagania dotyczące bezpieczeństwa zakładu.
BRC Food wersja 6 została opublikowana w lipcu 2011 i jej wymagania obowiązują od 1 stycznia 2012 roku, to znaczy certyfikacja od tej daty prowadzona jest tylko na zgodność z wymaganiami BRC Food 6. Standard IFS Food wersja 6 ma się ukazać na początku roku (styczeń 2012) a jego wymagania będą obowiązkowe od 1 lipca 2012.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 24.01.2012r.