Gdzie i jak dużo eksportujemy nasze owoce miękkie?
W 2022 r. wyeksportowaliśmy ponad 70 tys. ton owoców miękkich. Największym wolumenowym odbiorcą świeżych owoców miękkich z Polski jest rynek niemiecki.
W 2022 r. z Polski „wyeksportowano 15 tys. ton truskawek, 5 tys. ton porzeczek i agrestu, 10 tys. ton oraz łącznie 16 tys. ton wiśni, czereśni i śliwek i 25 tys. ton borówki i żurawiny”. – przekazał ekspert BNP Paribas, Grzegorz Kozieja, powołując się na dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Dodał, iż w tym samym roku wyeksportowano również 360 tys. ton owoców mrożonych oraz 25 tys. ton dżemów, marmolad i przecierów. Istotny udział w tych produktach mają owoce miękkie.
Według danych Eurostat największym wolumenowym odbiorcą ogółem świeżych owoców miękkich z Polski jest rynek niemiecki. Na drugim miejscu plasowała się Białoruś, a na miejscu trzecim Niderlandy. Białoruś najistotniejszą rolę w 2022 r. odgrywała dla świeżej truskawki – kierowało się tam prawie 60 proc. wolumenu eksportu.
Jak ocenił ekspert, w przetwórstwie zużywa się ok. 75 proc. krajowej konsumpcji truskawek, ok. 90 proc. malin i ponad 95 proc. czarnej porzeczki.