Hiszpański eksport owoców i warzyw po trzech kwartałach 2016 r.
W pierwszych dziewięciu miesiącach minionego roku Hiszpanie wyeksportowali w sumie 8,973 mln ton owoców i warzyw świeżych. Ze wspomnianej ilości 5,155 mln ton stanowiła wysyłka samych owoców, a 3,817 mln ton warzyw.
Jeśli chodzi o warzywa, to w okresie od początku stycznia do końca września najwięcej z Hiszpanii wysłano pomidorów – 678,2 tys. ton, a także 516,7 tys. ton sałat, 468,7 tys. ton słodkiej papryki oraz ponad 381,0 tys. ton ogórków.
Najchętniej importowane hiszpańskie owoce to pomarańcze – Hiszpanie wysłali ich ponad 1,1 mln ton, a także pomelo – ponad 703,0 tys. ton i mandarynki – 641,0 tys. ton. W omawianym okresie najwięcej owoców i warzyw z Hiszpanii sprowadzili Niemcy – ponad 2,30 mln ton oraz Francuzi – 1,66 mln ton i Brytyjczycy – 1,12 mln ton.
W tym samym czasie hiszpański import owoców i warzyw wyniósł 2,16 mln ton, sprowadzano 1,248 mln ton owoców oraz 912,1 tys. ton warzyw. Hiszpanie zaimportowali w omawianym okresie ponad 504,0 tys. ton ziemniaków, 211,1 tys. ton kasztanów, 171,2 tys. ton jabłek, 137,3 tys. ton pomarańczy oraz 120,0 tys. ton kiwi.
Źródło: www.ogrodinfo.pl z dnia 19.01.2017 roku