Jakości i efektywności produkcji owoców jagodowych
Truskawki, maliny i czarna porzeczka trafiły pod lupę europejskich naukowców. Badają oni procesy fizjologiczne decydujące o wielkości i jakości tych popularnych owoców. Wszystko po to, aby w Europie można było je hodować nawet w trudnych warunkach klimatycznych.
W Europie owoce jagodowe – jak truskawki, maliny i porzeczki – cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Zwłaszcza w ostatnich latach popyt na nie, poza głównym sezonem produkcji, znacznie wzrósł. Europejska produkcja nie jest w stanie zaspokoić rosnącego popytu, dlatego rynek opiera się także na imporcie tych owoców z krajów rozwijających się.
Do działania wkraczają więc europejscy naukowcy, którzy poszukują nowych narzędzi i technik upraw roślin jagodowych. Takie właśnie zadanie postawili sobie badacze skupieni wokół międzynarodowego projektu „GoodBerry”, realizowanego w ramach programu Horyzont 2020. Naukowcy chcą, aby pomimo różnych – czasem niekorzystnych – warunków uprawy tych roślin w różnych regionach Europy (np. zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperatury czy niedostatecznej ilości światła dziennego) można było uzyskiwać wysokiej jakości owoce.
Więcej informacji w linku: