KE publikuje program audytów oraz analiz zdrowia i żywności na rok 2022
Aby zrealizować tę misję, Komisja Europejska ustanowiła program audytów oraz analiz zdrowia i żywności na rok 2022. Planuje przeprowadzić łącznie 281 kontroli, w tym 172 audyty i podobne kontrole, a także 109 analiz systemów kontroli w państwach członkowskich UE i państwach trzecich. Ponadto eksperci Komisji będą przeprowadzać inne kontrole na żądanie, takie jak analizy punktów kontroli granicznej, wspólne oceny wyrobów medycznych, misje informacyjne w placówkach badawczych oraz kontrole wykazów państw trzecich w odniesieniu do wywozu do UE.
Wszystkie kontrole dają konsumentom pewność, że ich interesy są chronione.
Wybór tych kontroli wynika z procesu starannego ustalania priorytetów, w oparciu o zobowiązania prawne dotyczące kontroli Komisji, ryzyko stwarzane w danych sektorach oraz priorytety polityczne Komisji, w szczególności strategię „od pola do stołu”.
Wyniki audytów i podobnych kontroli są udostępniane opinii publicznej na stronie internetowej Komisji Europejskiej – https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/official-controls-and-enforcement/health-and-food-audits-and-analysis_en
W programie prac przedstawiono również inne działania zaplanowane na 2022 r. Obejmują one m.in.:
- rozwój polityki w zakresie zrównoważonego stosowania pestycydów, przyczyniając się do ograniczenia stosowania i ryzyka pestycydów chemicznych zgodnie z Zielonym Ładem oraz celami strategii „od pola do stołu”,
- zarządzanie dwiema sieciami organów państw członkowskich w zakresie ich wieloletnich krajowych planów kontroli i krajowych systemów audytu oraz zarządzanie programem „Lepsze szkolenia na rzecz bezpieczniejszej żywności”.
Aby dowiedzieć się więcej o szczegółach programu audytów i analiz zdrowia i żywności na rok 2022 – POBIERZ