Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Naukowcy stworzyli czujnik mierzący ilość witamin w owocach i warzywach

Naukowcy stworzyli czujnik mierzący ilość witamin w owocach i warzywach

Niedrogie i łatwe w użyciu urządzenie, które pozwoli już na polu sprawdzić, ile witamin jest w dojrzewających tam owocach i warzywach – to odpowiedź europejskich naukowców na wyzwania, jakie przed producentami żywności stawia kryzys klimatyczny.

Zmiany klimatu powodują, że coraz bardziej świadomie musimy podchodzić do produkcji żywności, aby była bezpieczna, wartościowa, a jednocześnie by pozyskiwanie produktów wywierało jak najmniejszy wpływ na środowisko. Pomóc w tym może biosensor opracowany w ramach realizowanego w Holandii europejskiego projektu „Przesiewowe badania żywności EMR”. Jak podaje Euronews, urządzenie to pozwala w terenie, w czasie rzeczywistym określić poziom witamin w warzywach i owocach.

Takie informacje mają kluczowe znaczenie dla rolników, ponieważ umożliwiają zmieniać warunki uprawy, np. wilgotność podłoża, tak aby uzyskane plony były jak najbardziej wartościowe pod względem odżywczym. „Zwykle, aby dowiedzieć się, ile witamin jest w warzywach lub owocach, potrzeba co najmniej kilku dni, ponieważ próbki trafiają do laboratorium, a następnie wynik trzeba odesłać. A dzięki temu czujnikowi, masz wszystkie informacje w ciągu, powiedzmy, minuty” – mówi John van Helden, dyrektor i właściciel firmy Yookr, która pracuje nad innowacyjnymi technologiami dla rolnictwa.

Więcej www.portalspozywczy.pl