Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Nowe oznaczenia terminu przydatności produktów żywnościowych proponowane przez KE

Nowe oznaczenia terminu przydatności produktów żywnościowych proponowane przez KE

„Często dobre dłużej” i „często po upływie” takie etykiety miałyby się znajdować na produktach żywnościowych obok „najlepiej spożyć przed”. Takie rozwiązanie proponuje Komisja Europejska, aby zapobiec marnotrawieniu żywności.

Z badania przeprowadzonego przez Komisję Europejską w 2018 roku wynika, że nawet 10 proc. odpadów spożywczych wytwarzanych rocznie w UE jest związanych z oznaczaniem daty. Portal next.gazeta.pl przytacza raport KE, z którego wynika, że błędna interpretacja terminów typu „najlepiej spożyć przed” może przyczynić się do marnotrawienia żywności w gospodarstwach domowych.

Wśród proponowanych zmian, w ramach nowej strategii KE proponuje dodanie nowych oznaczeń na opakowaniach żywności, aby konsumenci mniej marnowali, ale jednocześnie aby te oznaczenia nie zagrażały ich bezpieczeństwu.

KE zaleca, aby na opakowaniach produktów żywnościowych znalazły się nowe informacje, np. “często po upływie” lub “często dobre dłużej”.

www.wiadomoscihandlowe.pl