Nowe warunki wycofywania owoców i warzyw – limity dla rolnika i grupy
Projekt rozporządzenia przedłożył resort rolnictwa i rozwoju wsi.
Przewidziano w nim udzielenie wsparcia producentom wybranych gatunków owoców i warzyw w związku z przedłużeniem przez władze rosyjskie embarga na przywóz niektórych produktów rolnych z krajów Unii Europejskiej. Nowe przepisy będą wdrażały rozporządzenie unijne nr 2016/921, na podstawie którego uruchomiony zostanie kolejny mechanizm wsparcia dla sektora ogrodniczego.
Rolnicy otrzymają pomoc finansową za wycofanie z rynku wybranych owoców i warzyw do 30 czerwca 2017 r. Produkty te będzie można przeznaczyć do bezpłatnej dystrybucji lub na inne cele np. paszę dla zwierząt lub spalanie w biogazowi w celach energetycznych. W ten sposób ograniczona zostanie podaż tych produktów na rynku krajowym, a w rezultacie możliwe będzie ustabilizowanie cen oferowanych za nie producentom.
Polscy producenci będą mogli otrzymać pomoc za wycofanie:
- 90 400 ton jabłek i gruszek,
- 10 900 ton pomidorów, marchwi, papryki słodkiej oraz ogórków i korniszonów,
- 500 ton śliwek i winogron stołowych,
- 600 ton brzoskwiń.
Wycofywane z rynku owoce i warzywa – bez względu na ich przeznaczenie – muszą spełniać wymagania jakości handlowej.
Łączna ilość produktów, którą będzie można zgłosić do przeprowadzenia operacji wycofania, wyniesie maksymalnie: 200 ton dla jednego rolnika indywidualnego, a dla jednej organizacji producenckiej – 20 000 ton. Wprowadzenie limitów na takim poziomie zapewni dostęp do mechanizmu wsparcia większej liczbie zainteresowanych producentów.
Ponadto, organizacje charytatywne, które będą odbierać wycofane z rynku owoce i warzywa z przeznaczeniem na bezpłatną dystrybucję, będą musiały mieć status organizacji pożytku publicznego.
Rozporządzenie wchodzi w życie po 7 dniach od daty ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
Źródło: www.ogrodinfo.pl z dnia 06.09.2016 roku