Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Nowe wymagania w 6 wersji FSSC 22000

Nowe wymagania w 6 wersji FSSC 22000

Kompleksowy jak dotąd system certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000, zostaje dodatkowo rozszerzony w celu dalszej poprawy bezpieczeństwa żywności i zrównoważonego rozwoju w kolejnej 6. wersji.

Zaktualizowana wersja 6. FSSC 22000 została wydana w kwietniu 2023 roku.

„Norma FSSC 22000 jest już dość kompleksowa, ponieważ obejmuje ISO 22000, odpowiedni dla branży program wymagań wstępnych oraz dodatkowe wymagania określone przez FSSC. Nowa wersja wzmacnia wymagania dotyczące jednostek certyfikujących, wprowadza zmiany dotyczące czasu trwania audytu oraz strat i marnotrawstwa żywności, aby pomóc organizacjom w realizacji celów zrównoważonego rozwoju ONZ” – mówi Stefano Crea, dyrektor ds. rynku globalnego i branż w DNV.

Ponadto nowa wersja 6 wprowadza zmiany w kategoriach produktów, w zakresie ujednolicenia kategorii łańcucha żywnościowego oraz integracji wymogów dotyczących bezpieczeństwa żywności i kultury jakości.  

Firmy już certyfikowane mają czas na przygotowania do 1 kwietnia 2024 roku. Od tego dnia wszystkie audyty certyfikacyjne będą przeprowadzane zgodnie z FSSC 22000 w wersji 6. Okres przejściowy wynosi 12 miesięcy, co oznacza, że wszystkie audyty aktualizacyjne muszą zostać zakończone przed 31 marca 2025 roku.

„W przypadku audytów trwających od marca do kwietnia 2024 r. obowiązują szczególne zasady dotyczące nowej wersji, które mogą być zastosowane na różnych etapach audytu.  Zalecamy, aby firmy posiadające istniejący certyfikat rozpoczęły przygotowania jak najwcześniej i zaplanowały wdrożenie wszystkich wymagań zgodnie z uaktualnioną wersją 6” – mówi Stefano Crea.

www.foodfakty.pl