Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Opublikowano biuletyn dotyczący zafałszowań czarnego bzu i jego ekstraktów

Opublikowano biuletyn dotyczący zafałszowań czarnego bzu i jego ekstraktów

W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP-Botanical Adulterants Prevention Program) ABC-AHP-NCNPR opublikowano biuletyn na temat fałszowania europejskich owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i ich ekstraktów.

Stosowanie suplementów z czarnego bzu jako lekarstwa na przeziębienie i grypę gwałtownie wzrosło w ostatnich latach, szczególnie w pierwszych miesiącach pandemii COVID-19. W Stanach Zjednoczonych suplementy z jagodami czarnego bzu zostały sklasyfikowane jako najlepiej sprzedający się ziołowy składnik suplementów diety w kanale masowym i jako trzeci najlepiej sprzedający się składnik botaniczny w naturalnych sklepach detalicznych w 2021 r., ze sprzedażą na poziomie około 305 mln USD w obu kanałach.

Obecnie komercyjna uprawa europejskiego czarnego bzu występuje głównie w Austrii, Danii, Niemczech i na Węgrzech, ale także we Francji, Irlandii, Włoszech, Polsce, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii.

Biuletyn podsumowuje dostępne opublikowane dane, dotyczące zafałszowań czarnego bzu i jego ekstraktów oraz dostarcza informacji na temat taksonomii, zastosowań terapeutycznych, łańcucha dostaw, znaczenia rynkowego oraz metod analitycznych wykrywania zafałszowań składnika botanicznego.

17,1% próbek ekstraktów z czarnego bzu zafałszowanych

Nowy biuletyn BAPP podsumowuje aktualnie dostępne dowody fałszowania ekstraktu z czarnego bzu, pochodzące z siedmiu raportów i publikacji, z których pięć pochodzi z recenzowanych czasopism. W podsumowaniu uwzględniono dane dotyczące 694 przeanalizowanych próbek, z których 119 (17,1%) uznano za sfałszowane.

Fałszowanie preparatów z czarnego bzu często polega na dodawaniu nieujawnionych ekstraktów z czarnego ryżu (Oryza sativa), które mogą być nawet 30 razy tańsze niż oryginalne ekstrakty z czarnego bzu. Istnieją również doniesienia o zastępowaniu innymi ekstraktami roślinnymi, bogatymi w antocyjany oraz niebieskimi lub fioletowymi barwnikami spożywczymi.

www.foodfakty.pl