Branża
Newsy prasowe
Polska straciła pozycję lidera w produkcji marchwi
Jak wynika z najnowszych danych Fruit-Inform, Ukraina stała się czołowym europejskim producentem marchwi. Tym samym po raz pierwszy w 2011 roku zajęła pozycję lidera w zbiorach marchwi detronizując…
Branża napojowa szykuje wysyp innowacyjnych produtków z dodatkiem stewii
Dopuszczenie stewii na rynek UE rozbudza nadzieje producentów wyrobów, do produkcji których wykorzystuje się cukier. To alternatywne rozwiązanie jest już testowane i już wkrótce możemy spodziewać…
Dzieci dostaną więcej warzyw i owoców
23 stycznia 2012 r. weszło w życie nowe Rozporządzenie MRiRW. Zgodnie z nim dzieci uczestniczące w programie „Owoce w szkole” w II semestrze roku szkolnego 2011/2012 będą mogły otrzymywać…
Ekspert: Zmiany w IFS i BRC nie są rewolucyjne
Zmiany w zakresie wymagań dotyczą wszystkich rozdziałów to min.: ujęcia programów wstępnych w analizie ryzyka, podział na strefy (niskiego, wysokiego ryzyka, wysokiej czystości), udokumentowanie…
Większe zapasy jabłek w Unii
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że według WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek) zapasy jabłek w krajach Unii Europejskiej (UE-27) w dniu 1 grudnia 2011 roku…
Raport UOKiK nt. jakości marek własnych. Najlepiej wypadły Auchan, Carrefour, Lidl, Tesco i Biedronka
W porównaniu do roku 2008 niemal dwukrotnie poprawiła się jakość produktów żywnościowych oferowanych przez sieci handlowe pod własną marką – ocenia Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów…
Minister Sawicki: Polski eksport rolno-spożywczy wzrósł o 12 proc.
W 2011 r. wartość eksportu z Polski towarów rolno-spożywczych wzrosła o 12 proc., do 13,8 mld euro – poinformował w piątek minister rolnictwa Marek Sawicki podczas konferencji prasowej…
Parlament Europejski przeciwko nieuczciwym praktykom w handlu żywnością
Parlament Europejski chce wzmocnienia pozycji producentów żywności i jest przeciw nieuczciwym praktykom w handlu produktami rolnymi. Rezolucja w tej sprawie jest kolejną odpowiedzią na pogarszającą…
Wzrost eksportu tureckich owoców i warzyw
Ostatnie lata przyniosły spory wzrost eksportu tureckich owoców i warzyw. W roku 2010 kraj ten wyeksportował w sumie 958,0 tys. ton warzyw wobec 628,0 tys. ton jeszcze w roku 2006. Do najważniejszych…
Nagrody w badaniu konsumenckim „Najlepszy Produkt 2012” przyznane
W środę 18 stycznia 2012 r. w hotelu Westin w Warszawie ogłoszone zostały wyniki badania konsumenckiego „Najlepszy Produkt”,…
- « Poprzednie
- 1
- …
- 325
- 326
- 327
- 328
- 329
- 330
- Następne »