Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Petycja wzywająca UE do włączenia mleka roślinnego do programu szkolnego

Petycja wzywająca UE do włączenia mleka roślinnego do programu szkolnego

Petycja zainicjowana przez ProVeg International wzywa Komisję Europejską do promowania zdrowego, przyjaznego dla klimatu żywienia.

Petycja organizacji ProVeg International, wzywającej Komisję Europejską do dopuszczenia mleka roślinnego w ramach unijnego programu “Owoce, warzywa i mleko w szkole”, przekroczyła w tym tygodniu liczbę 35 000 podpisów.

Petycja (schoolmilk.org), która w mediach społecznościowych wykorzystuje hashtag #schoolmilk, daje obywatelom Europy możliwość poparcia włączenia mleka roślinnego wzbogaconego wapniem do posiłków szkolnych jako opcji przyjaznej dla klimatu. 

“Mleka roślinne wzbogacone w wapń to zrównoważona i zdrowa opcja, która powinna zostać włączona do programu szkolnego, ponieważ społeczeństwo europejskie przechodzi na dietę opartą w większym stopniu na roślinach” – mówi Jasmijn de Boo, wiceprezeska ProVeg. “Oferowanie mleka roślinnego pomoże UE w dekarbonizacji społeczeństwa, a jednocześnie pozwoli na większy wybór tym, którzy nie chcą pić mleka krowiego do posiłku w szkole,”  kontynuuje de Boo.

Unijny program aktualnie nie obejmuje mleka roślinnego wzbogaconego w wapń, ale Komisja zaprasza właśnie opinię publiczną do udziału w procesie konsultacji, który zakończy się 28 lipca 2022 r.

ProVeg opowiada się za włączeniem do programu mleka roślinnego z następujących powodów:

  • Uwzględnienie mleka roślinnego wzbogaconego w wapń jest zgodne z uzasadnieniem Komisji dotyczącym przeglądu, a mianowicie “stworzenia sprzyjającego środowiska żywnościowego, które ułatwia wybór zdrowej i zrównoważonej diety” w ramach unijnej strategii “od pola do stołu”.
  • Mleka roślinne mogą wspierać zrównoważoną i zdrową dietę. 
  • Eksperci ds. żywienia twierdzą, że mleko sojowe wzbogacone w wapń może być stosowane jako odpowiednia pod względem odżywczym alternatywa dla mleka krowiego.
  • Na całym świecie około 68% ludzi nie toleruje laktozy. Chociaż w ramach programu “Mleko w szkole” dostępne jest mleko krowie bez laktozy, ważne jest, by w porze obiadowej zapewnić większy wybór tym, którzy nie tolerują laktozy i chcą pić mleko roślinne. Ponadto alergia na mleko krowie jest najczęstszą formą alergii pokarmowej u dzieci. Mleka roślinne stanowią pożywną alternatywę dla osób z takimi problemami zdrowotnymi.
  • Niektóre mleka roślinne mają ślad węglowy od 63% do 78% mniejszy niż mleko pochodzenia zwierzęcego.
  • Obawy o dobrostan zwierząt podczas transportu i produkcji mleka nie dotyczą mleka roślinnego.
  • Mleka roślinne przyczyniają się do włączenia społecznego, ponieważ dają szansę picia mleka wszystkim dzieciom, także tym, które nie spożywają produktów mlecznych.

“Zarówno unijna strategia “Farm to Fork”, jak i plan “Beating Cancer” zalecają stosowanie diety opartej w większym stopniu na produktach roślinnych, co obejmuje roślinne alternatywy dla konwencjonalnych produktów mlecznych,” mówi de Boo .“Wzywamy Komisję, aby w ramach tego przeglądu skorzystała z możliwości zakwalifikowania do programu mleka roślinnego wzbogaconego wapniem, co zapewni dzieciom w całej Europie większy wybór napojów mlecznych,” dodaje.

Anna Spurek, COO Green REV Institute, operatora Future Food 4 Climate: Musimy dostosować każdy program, strategię, legislację do rzeczywistości – kryzysu klimatycznego, kryzysu zdrowotnego i wykorzystywania zwierząt tzw. hodowlanych. Każdego dnia to konsumenci i konsumentki podejmują świadome, przyjazne klimatycznie, zdrowotnie wybory żywieniowe. Zgodnie z informacjami od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach zakupu mleka w Programie Mleko w Szkole nie są stosowane kryteria środowiskowe i klimatyczne. To ogromna strata – dla uczniów, uczennic, ich przyszłości i przyszłości planety. Dlatego – czas na roślinne zamienniki mleka w szkołach. 

www.biznes.newseria.pl