Pół roku eksportu soku i koncentratu – ceny powoli rosły
Pół roku eksportu przetworzonych jabłek z Polski to przede wszystkim delikatny, lecz systematyczny wzrost ich cen na rynkach zagranicznych.
Koncentrat jabłkowy
Pół roku eksportu polskiego soku i koncentratu jabłkowego oraz soku NFC z Polski dostarcza nam coraz wyraźniejszego obrazu rynku. Eksport koncentratu jabłkowego był co prawda mniejszy niż przed rokiem, lecz nie oznacza to spadku konkurencyjności naszych produktów czy problemów w branży przetwórczej. Wynika to z niższych plonów w 2023 roku.
Ceny koncentratu jabłkowego są wyższe niż przed rokiem. Co więcej, są one najwyższe od ostatnich rekordowych stawek z przełomu 2017 i 2018 roku. W lutym średnia cena kilograma eksportowanego z Polski koncentratu osiągała prawie 8 zł za kilogram. Stawki w czasie prezentuje poniższy wykres, który przygotowaliśmy na podstawie danych GUS-u.
Jabłkowy sok NFC
Nieco więcej „dzieje się” w przypadku soku NFC. Po pierwsze eksport był o 1000 ton wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Po drugie, ceny delikatnie rosły na przestrzeni kolejnych miesięcy, osiągając najwyższy poziom w styczniu.
Jak wiemy, wówczas ceny jabłek przemysłowych, a dokładnie „suchego przemysłu”, były najwyższe. Ceny soku w lutym symbolicznie spadły, a mocny złoty w stosunku do euro wpłynął na nieznaczne obniżki cen surowca.