Polska mogłaby być potentatem w produkcji cydru i eksporcie jabłek do Wlk. Brytanii
portalspozywczy.pl
Polska mogłaby być potentatem w produkcji cydru i dużym eksporterem tego alkoholowego napoju z jabłek do Wielkiej Brytanii, podobnie jak w eksporcie samych jabłek – ocenia Michał Dembiński, główny doradca w Brytyjsko-Polskiej Izbie Handlowej (BPIH).
– Polska mogłaby być potentatem, jeśli chodzi o produkcję cydru, ale producentów trzeba zachęcić. W Wielkiej Brytanii producenci cydru robią to od wielu pokoleń i im jest łatwiej, ponieważ nie ma tylu procedur w legislacji – mówi Dembiński.
– Polska mogłaby też sprzedawać dużo więcej jabłek do Wielkiej Brytanii i tu jest duże pole do popisu – dodaje.
Całkowity eksport Polski do Wielkiej Brytanii wyniósł w 2013 roku ponad 7,72 miliarda funtów wobec 7,36 mld funtów w 2012 roku, czyli wzrósł o 4,9 proc. Natomiast eksport polskich produktów żywnościowych do Wielkiej Brytanii wyniósł w 2013 roku 1,17 miliarda funtów wobec 1,04 miliarda funtów w 2012 roku, z czego eksport owoców i warzyw odpowiednio ok. 189 milionów funtów wobec 169 milionów w 2012 roku, czyli wrósł o 11,8 proc.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 14.10.2014 roku