Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Polskie owoce podbijają niemiecki rynek.

Polskie owoce podbijają niemiecki rynek.

Polska produkuje tyle owoców, że nie jest w stanie zagospodarować ich tylko na polskim rynku. Producenci szukają kolejnych rynków zbytów. Jak się okazuje, najwięcej polskich owoców kupują Niemcy. Nie tylko mrożone przetwory, ale też dżemy, marmolady i przeciery.

Polskie owoce eksportowane do Niemiec

Jak przekazał dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego w Banku BNP Paribas Grzegorz Kozieja, w ostatnich latach wzrastał wolumen eksportu borówki z Polski – z poziomu 7 tys. ton w 2018 r. do 25 tys. ton w 2022 r. Zdaniem eksperta, „wśród pozostałych owoców miękkich nie widać aż tak jasno zarysowanego trendu”.

– Według danych Eurostat największym wolumenowym odbiorcą ogółem świeżych owoców miękkich z Polski jest rynek niemiecki. Na drugim miejscu plasowała się Białoruś, a na miejscu trzecim Niderlandy. Białoruś najistotniejszą rolę w 2022 r. odgrywała dla świeżej truskawki – kierowało się tam prawie 60 proc. wolumenu eksportu – przekazał Kozieja.

Te polskie owoce są masowo eksportowane

Powołując się na dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zauważył, iż w 2022 r. z Polski wyeksportowano:

  • 15 tys. ton truskawek,
  • 5 tys. ton porzeczek i agrestu,
  • 16 tys. ton wiśni, czereśni i śliwek,
  • 25 tys. ton borówki i żurawiny.

Kozieja dodał, iż w tym samym roku wyeksportowano również 360 tys. ton owoców mrożonych oraz 25 tys. ton dżemów, marmolad i przecierów.

– Istotny udział w tych produktach mają owoce miękkie – podkreślił ekspert BNP Paribas.

Te polskie województwa produkują najwięcej owoców miękkich

Jak przekazał, największy areał owoców miękkich znajduje się w woj. lubelskim i mazowieckim – łącznie stanowią one ok. 60 proc. krajowego areału wśród producentów składających wnioski o dopłaty obszarowe. Kolejne 20 proc. ulokowane jest w woj. świętokrzyskim i łódzkim.

– Największy areał wśród owoców miękkich obejmują porzeczki, truskawki oraz maliny. Te trzy uprawy stanowią ponad 60 proc. areału przeznaczonego na pozyskiwanie owoców miękkich (na potrzeby tej kalkulacji uwzględniamy także plantacje wiśni, czereśni oraz śliwy) – poinformował specjalista.

poinformował specjalista.

Zaznaczył, że niektóre regiony gromadzą „szczególnie dużo określonej produkcji”. Kozieja zauważył, że w woj. lubelskim zgromadzone jest ponad 70 proc. areału upraw maliny, 45 proc. upraw porzeczki i ponad 40 proc. upraw agrestu. W woj. mazowieckim znajduje się ponad 50 proc. krajowych upraw truskawki.

Jak ocenił ekspert, w przetwórstwie zużywa się ok. 75 proc. krajowej konsumpcji truskawek, ok. 90 proc. malin i ponad 95 proc. czarnej porzeczki.

www.eska.pl