Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Praca zdalna zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Jemy więcej warzyw, pijemy więcej kawy

Praca zdalna zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Jemy więcej warzyw, pijemy więcej kawy

Okres pracy zdalnej zmienił nawyki żywieniowe polskich konsumentów. Niemal połowa Polaków deklaruje zwiększone spożycie warzyw i owoców, jak również m.in.: spożycie większej ilości wody i zdrowych posiłków – wynika z badania przeprowadzonego przez Wyższą Szkołę Bankową w Gdańsku i SW Research.

Jak dowiadujemy się wyników badania „Nawyki żywieniowe Polaków w czasie pandemii”, ponad 30 proc. respondentów deklaruje zmniejszenie spożycia wysokoprocentowego alkoholu i wina.

Co ciekawe, badanie wykazało, że trzy czwarte ankietowanych pije kawę co najmniej raz dziennie. Przez wiele lat kawa była traktowana w kategoriach używek, które należy ograniczyć w codziennej diecie. Tymczasem w 2016 roku kawa została umieszczona w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych.

Spadło natomiast zapotrzebowanie na słodzone napoje. Ponad 30 proc. konsumentów sięga po nie rzadziej, ale prawie 35 proc. Polaków pije gazowane i słodzone napoje kilka razy w tygodniu lub częściej.

Z badania dowiadujemy się również, że jedna czwarta badanych ocenia negatywnie zmiany w swojej aktywności fizycznej w czasie pandemii. Jako główna przyczyna wskazywane jest to, że obecnie więcej czasu niż wcześniej spędzamy w domu.

Wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku przez agencję SW Research metodą CAVI w dniach 18.08 – 30.08.2021 r. na podstawie zebranych 1004 ankiet. Uczestnicy badania mieli możliwości wyboru jednej odpowiedzi (SW Research)