Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Produkcja i zagospodarowanie jabłek w Chinach

Produkcja i zagospodarowanie jabłek w Chinach

BGŻ

Według szacunków USDA produkcja jabłek w Chinach w sezonie 2014/2015 wyniosła 37,8 mln t – o 5% mniej niż w sezonie poprzednim. Przyczyną spadku były niekorzystne warunki pogodowe w niektórych prowincjach Chin i związane z tym mniejsze plonowanie sadów. Dzięki mniejszej podaży jabłek w Chinach może znacznie zmniejszyć się ilość jabłek przeznaczonych do przetwórstwa w tym kraju. USDA szacuje, że może to być 3,15 mln ton, czyli o 18% mniej niż w sezonie 2013/2014, a także aż o 39% mniej niż w sezonie 2012/2013. Dane te potwierdzałyby wcześniejsze prognozy o zmniejszeniu tegorocznej produkcji koncentratu soku jabłkowego w Chinach. W dużym stopniu jest to również konsekwencja wzrastającego od wielu lat popytu na jabłka deserowe w tym kraju.

W sezonie 2014/2015 prawdopodobnie zmniejszy się także ilość chińskich jabłek, które zostaną przeznaczone na eksport. USDA szacuje, że łączny eksport jabłek z Chin wynieść może 880 tys. t, tj. o 6% mniej niż w sezonie poprzednim. Mniej chińskich jabłek, w stosunku do sezonu poprzedniego, może zostać skierowanych również na rynek Federacji Rosyjskiej, co przy obowiązującym rosyjskim embargo, nasilić może skutki niedoboru jabłek w tym kraju.

Źródło: AgroTydzień BGŻ z dnia 12.01.2015 roku