Produkcja jabłek w Kazachstanie w ciągu roku wzrosła o 20%
W Kazachstanie rośnie powierzchnia sadów i tym samym produkcja jabłek, w 2024 roku kraj planuje osiągnąć pełną samowystarczalność. W ciągu ostatniego roku ogrodnicy Republiki Kazachstanu zwiększyli produkcję jabłek o 45 tysięcy ton, podaje EIDala.kz.
„Ciekawe statystyki za miniony rok. W Kazachstanie zaczęto uprawiać znacznie więcej jabłek. Według danych w 2020 roku wyprodukowano około 260 tysięcy ton jabłek. To o 45 tys. więcej niż przed rokiem, to oznacza, że produkcja wzrosła o 20%. Ten wynik to sukces naszych rolników! ” – napisał na Facebooku Erbol Yesseneev, dyrektor zarządzający kompleksem rolno-przemysłowym Krajowej Izby Przedsiębiorców „Atameken”.
Zaznaczył, że każdemu mieszkańcowi kraju należy zapewnić lokalne i pyszne jabłka. Według wstępnych obliczeń kraj potrzebuje około 1 miliona 300 tysięcy ton jabłek rocznie. Opiera się to na założeniu, że każdy Kazach powinien jeść co najmniej jedno jabłko dziennie.
„Jedno jabłko dziennie to najlepsze rozwiązanie dla zdrowia narodu. Zamiast spożywać słodzone cukrem napoje, frytki i różne niezbyt zdrowe potrawy. Obliczenie jest bardzo proste, waga jednego jabłka to około 200 gramów, przeciętny Kazach potrzebuje około 72 kg jabłek rocznie. Jeśli pomnożymy to przez mieszkańców kraju wychodzi nam ponad 1 milion ton owoców”- zauważył Yerbol Yesseneev.
Biorąc pod uwagę możliwości eksportu i przetwarzania owoców do produkcji soków naturalnych, dżemów, otwierają się możliwości biznesowe w tym obszarze.
Wcześniej minister rolnictwa Saparkhan Omarov zaznaczył, że dziś Kazachstan konsumuje 344,3 tys. ton jabłek rocznie, z czego 144 tys. ton jest importowanych. Przewidywane jest nasycenie rynku krajowego poprzez założenie nowych intensywnych sadów na powierzchni 6,6 tys. ha. Będą one skoncentrowane w głównych regionach sadowniczych.