Rada przyjmuje zmienione dyrektywy śniadaniowe przewidujące poprawę norm handlowych i informacji dla konsumentów
Rada formalnie przyjęła dziś uaktualnione przepisy o składzie, etykietowaniu i nazewnictwie miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka.
Uaktualnione dyrektywy śniadaniowe mają pomóc konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów, zwiększyć przejrzystość co do pochodzenia produktów oraz ograniczyć oszustwa w branży spożywczej.
Zmienione dziś normy handlowe dotyczące niektórych wyrobów śniadaniowych dowodzą, że jesteśmy zdecydowani ulepszać europejskie produkty i walczyć z oszustwami w branży spożywczej. Większa przejrzystość pozwoli konsumentom dokonywać bardziej świadomych i prozdrowotnych wyborów.
David Clarinval, belgijski wicepremier i minister ds. osób samozatrudnionych, MŚP oraz rolnictwa, reform instytucjonalnych i demokratycznej odnowy
Najważniejsze ulepszenia
Miód
Dzięki nowymi przepisom w przypadku mieszanek miodów jaśniejsze będzie wskazywanie na etykiecie kraju pochodzenia. Ma to służyć przejrzystości oraz zwalczaniu oszustw. Kraje pochodzenia będą podawane na etykiecie w porządku malejącym według wagi wraz ze swoim udziałem procentowym.
Państwa członkowskie mogą zdecydować, że w przypadku miodu wprowadzanego na ich rynek będzie można podawać jedynie cztery kraje o największym udziale, o ile razem odpowiadają za ponad 50% mieszanki.
Soki owocowe
W związku z rosnącym popytem na produkty o obniżonej zawartości cukru wprowadzone zostaną trzy kategorie soków owocowych: „sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów”, „sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku” i „zagęszczony sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów”.
Dzięki nowym normom na etykiecie można będzie umieścić stwierdzenie „soki owocowe zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry”. Tym sposobem konsumenci otrzymają ściślejsze informacje, ponieważ często nie są oni świadomi różnicy między sokami owocowymi (które z definicji nie mogą zawierać dodatku cukrów) a nektarami owocowymi.
Dżemy
Minimalna zawartość owoców w dżemach wzrośnie z 350 do 450 g na kilogram, a w dżemach ekstra – z 450 do 500 g na kilogram. Pomoże to zmniejszyć ilość cukru w tych produktach, a tym samym będzie sprzyjać zdrowszej diecie i wesprze rynek owoców.
Mleko
W przypadku odwodnionego mleka dopuszczony zostanie proces obróbki umożliwiający wytwarzanie z niego przetworów bezlaktozowych.
Co dalej?
Przepisy zostaną opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej i wejdą w życie 20 dni po publikacji. Nowe rozwiązania zaczną obowiązywać w całej Unii Europejskiej po dwóch latach.