Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Rekordowa liczba przekroczeń pozostałości w tureckich owocach i warzywach

Rekordowa liczba przekroczeń pozostałości w tureckich owocach i warzywach

Unijny system bezpieczeństwa żywności ukazuje duży wzrost wzrost wyników przekroczeń pozostałości pestycydów w świeżych produktach z Turcji. W tym tych zakazanych na terenie Unii Europejskiej. 


Do unijnego systemu RASFF (System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach) w pierwszej połowie 2022 roku wpłynęła rekordowa liczba ostrzeżeń o przekroczeniach pozostałości w partiach żywności z Turcji.

W 259 przypadkach kontroli importowanych produktów z Turcji wykryto przekroczenia pozostałości deltametryny, chloropiryfosu i chloropiryfosu metylowego. Dotyczyły one transportów cytryn, grejpfrutów, pieprzu i mandarynek, ale także arbuzów, pomidorów i winogron. Nie zapominajmy, że są to dane jedynie z wyrywkowych i rutynowych kontroli. O zwiększenie kontroli oraz odsyłanie partii z przekroczeniami wnioskowały do Brukseli między innymi hiszpańskie związki producentów cytrusów.

Warto przypomnieć, że w listopadzie 2021 roku tureckie ministerstwo rolnictwa przedłużyło pozwolenia na używanie środków ochrony zakazanych na terenie UE. Należą do nich produkty zawierające: chloridazon, dimetoat, desmadifam, etoprofos i linuron. Decyzję uzasadniono brakiem nowych alternatyw w ochronie. Nie zapominajmy, że w Turcji nadal można stosować kontrowersyjny chloropiryfos i chloropiryfos metylowy.

www.sad24.pl