UE wprowadza pierwsze unijne cele redukcji marnowania żywności do 2030 roku
Rada Unii Europejskiej i Parlament Europejski osiągnęły prowizoryczne porozumienie w sprawie nowelizacji dyrektywy ramowej o odpadach (Waste Framework Directive – 2008/98/WE[1]), które ustanawia pierwsze na poziomie unijnym cele redukcji marnowania żywności oraz wprowadza nowe zasady dotyczące odpowiedzialności producentów tekstyliów.
Nowe cele redukcji marnowania żywności
Zgodnie z nowelizacją dyrektywy ramowej o odpadach, państwa członkowskie będą zobowiązane do osiągnięcia następujących celów do 2030 roku:
✅ O 10% mniej odpadów żywnościowych w sektorze przetwórstwa i produkcji spożywczej (w porównaniu do średniego poziomu odpadów z lat 2021-2023).
✅ O 30% mniej odpadów żywnościowych na mieszkańca w sektorach handlu detalicznego, gastronomii i gospodarstw domowych (również w odniesieniu do lat 2021-2023).
Dodatkowo, nowe regulacje podkreślają znaczenie przekazywania niesprzedanej, ale nadal nadającej się do spożycia żywności. Promowanie takich praktyk ma pomóc w ograniczeniu strat żywnościowych na poziomie detalicznym i konsumenckim.
ZNACZENIE DLA FIRM
Nowe wymogi będą miały istotny wpływ na firmy działające w sektorze spożywczym, które będą musiały skuteczniej zarządzać łańcuchem dostaw i ograniczać straty produkcyjne. Możliwe konsekwencje dla przedsiębiorstw obejmują:
- Większy nacisk na optymalizację procesów produkcyjnych i logistycznych w celu minimalizacji strat surowców i produktów gotowych.
- Rozwój technologii śledzenia terminu przydatności, dynamicznych cen dla produktów bliskich wygaśnięciu oraz systemów zapobiegających marnotrawieniu żywności.
- Obowiązek monitorowania i raportowania poziomu marnotrawstwa, co może skutkować nowymi regulacjami wewnętrznymi w firmach.
- Większy nacisk na gospodarkę o obiegu zamkniętym – współpraca z organizacjami zajmującymi się redystrybucją żywności, a także nowe modele biznesowe oparte na recyklingu i ponownym wykorzystaniu surowców.
Nowe regulacje dotyczące tekstyliów
Oprócz kwestii żywnościowych nowelizacja dyrektywy wprowadza także rozszerzoną odpowiedzialność producentów tekstyliów, obejmującą:
🟢 Wprowadzenie opłat uzależnionych od trwałości i ekologiczności projektowanych produktów.
🟢 Ograniczenie nadprodukcji w sektorze fast fashion.
🟢 Obowiązek producentów tekstyliów w zakresie finansowania systemów zbiórki i recyklingu odpadów tekstylnych.
NASTĘPNE KROKI
Uzgodnione przepisy muszą zostać formalnie zatwierdzone przez Radę i Parlament Europejski. Po ich przyjęciu państwa członkowskie będą miały 20 miesięcy na dostosowanie krajowych przepisów do nowych regulacji. Komisja Europejska zobowiązała się również do dalszego monitorowania i ewentualnej aktualizacji celów redukcji marnowania żywności na lata 2030 i 2035, a także do oceny skuteczności rozszerzonej odpowiedzialności producentów w sektorze tekstyliów. Nowe przepisy to krok milowy w walce z marnotrawstwem żywności oraz rozwój bardziej zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym w UE.
[1] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie odpadów oraz uchylająca niektóre dyrektywy (Dz. U. UE. L. z 2008 r. Nr 312, str. 3 z późn. zm.).