W tym sezonie praktycznie połowa jabłek w Unii trafi do przetwórstwa
Wzrost kosztów produkcji i przechowania ma znaczący wpływ na cały rynek jabłek w Unii. Mniej jabłek trafiło w do przechowania, a rekordowe ilości zostały przetworzone na sok i koncentrat jabłkowy.
DG Agri szacuje, że unijna produkcja jabłek wyniesie ok 12,2 mln ton w sezonie 2022/23. Wysokie zbiory w Polsce i we Włoszech zrekompensowały niższe niż zwykle zbiory we Francji. Ponadto, prawie połowa całkowitej produkcji zostanie skierowana do przetwórstwa. Trend dotyczy nie tylko Polski i wynika z większej podaży owoców nie nadających się na rynek deserowy. Podsumowując, eksperci przewidują sprzedaż około 5,8 mln ton jabłek w UE do świeżej konsumpcji oraz 5,7 mln ton do przetwórstwa.
Eksport świeżych jabłek z UE w kolejnych miesiącach tego roku najprawdopodobniej będzie nadal spadał. Będzie to spowodowane niższą dostępnością jabłek deserowych zwłaszcza późną wiosną i latem. Równocześnie w tym samym czasie ma wzrosnąć import z południowej półkuli.
Wyższa dostępność jabłek przemysłowych oraz większa produkcja koncentratu jabłkowego sprawiają, że cała Unia ma dodatnie saldo w handlu jabłkami przetworzonymi (koncentrat i sok jabłkowy). W związku z tym spożycie jabłek w postaci przetworzonej wzrosło do rekordowego poziomu 11,5 kg, średnio na mieszkańca w ciągu całego roku.