Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Zagęszczony sok z owoców miękkich – jaka produkcja w ostatnich latach?

Zagęszczony sok z owoców miękkich – jaka produkcja w ostatnich latach?

W sezonie 2010/2011 i w 2011/2012 w Polsce wyprodukowano po 4,5 tys. ton zagęszczonego soku z truskawek. W kolejnych dwóch latach produkcja wzrastała do 6 tys. ton i 7  tys. ton. Znacznie stabilniejszy był poziom produkcji soku z malin. W sezonie 2010/2011 wyniósł 3 tys. ton, w kolejnym roku 3,5 tys. ton, by spaść w 2012/2013 do 2,5 tys. ton a następnie do 2 tys. ton.

Duże wahania odnotowuje się w produkcji zagęszczonego soku z czarnych porzeczek. W sezonie 2010/2011 wyniósł on 13 tys. ton, rok później 9,5 tys. ton. W sezonie 2012/2013 9 tys. ton a rok później 14 tys. ton. W analizowanym okresie czasu bez zmian wynosiła produkcja zagęszczonego soku z porzeczek czerwonych – 1,5 tys. ton.

Produkcja soku z aronii w latach 2010/2011 – 2012/2013 utrzymywała się na poziomie 5-5,5 tys. ton, by w sezonie 2013/2014 wzrosnąć do 7 tys. ton.
W sezonie 2010/2011  polskie zakłady przetwórcze wyprodukowały  4,5 tys. ton zagęszczonego soku z wiśni, w kolejnych dwóch sezonach 7,5 oraz 7 tys. ton. W sezonie 2013/2014 produkcja osiągnęła poziom 11 tys. ton.

Źródło: www.e-sadownictwo.pl z dnia 24.08.2015 roku