Zakaz handlu w niedzielę a rynki hurtowe i skup
Jak wyszczególnia KRiR, chodzi o handel:
1. na terenie rolno-spożywczych rynków hurtowych prowadzonych przez spółki prawa handlowego, których przeważająca działalność polega na wynajmie i zarządzaniu nieruchomościami na użytek handlu artykułami rolno-spożywczymi, ponieważ stanowią one ważne ogniwo dystrybucji artykułów rolno-spożywczych, w szczególności świeżych owoców i warzyw oraz kwiatów. Rynki te są podstawowym miejscem zbytu produktów polskich producentów rolnych, małych, rodzinnych gospodarstw ogrodniczych i sadowniczych. Tradycja czynnych w niedzielę rolno-spożywczych rynków hurtowych wynika z potrzeby zaopatrzenia w świeże produkty rolne od bardzo wczesnych poniedziałkowych i poświątecznych godzin, gdyż handel hurtowy zaopatruje handel detaliczny. Ograniczenie handlu na rolno-spożywczych rynkach hurtowych wzmocni pozycję dużych sieci handlowych w stosunku do tradycyjnego handlu detalicznego, ze względu na fakt, że dysponują one rozbudowanymi centrami logistycznymi, w tym powierzchnią chłodniczo-przechowalniczą.
2. w placówkach handlowych prowadzonych przez podmioty nabywające towary na terenie rolno-spożywczych rynków hurtowych, w zakresie czynności związanych z handlem oraz powierzania pracownikowi lub zatrudnionemu wykonywania tych czynności. W przypadku wyłączenia rynków hurtowych spod zakazu handlu, zasadnym jest wyłączenie również przedsiębiorców dokonujących zakupów na terenie tych rynków w zakresie czynności związanych z handlem oraz powierzania pracownikowi lub zatrudnionemu wykonywania tych czynności. W przeciwnym razie przedsiębiorcy nie będą mogli wykonywać czynności związanych z handlem, np. wyładować towaru z samochodu do magazynu.
3. w placówkach handlowych, w których jest prowadzony skup zbóż, buraków cukrowych, owoców, warzyw lub mleka surowego, ponieważ powinny być one czynne w okresie intensywnej podaży produktów rolnych, tj. w okresie żniw lub zbiorów owoców miękkich, również w niedziele i święta. Ze względu na różne czynniki (np. pogodowe, dostępność sprzętu) rolnicy prowadzą zbiory płodów rolnych również w niedziele i święta. Rolnicy nie mają często możliwości przechowywania płodów rolnych (np. ziarna zbóż) i w okresie ich intensywnych zbiorów, również w niedzielę i święta, są zmuszani do ich sprzedaży prosto z pola przedsiębiorcom prowadzącym działalność handlową w zakresie ich skupu. Rolnicy nie posiadają często również odpowiednich obiektów do przechowywania w warunkach chłodniczych owoców miękkich np. truskawek, malin, borówek, porzeczek. Dlatego istotnym jest dla sprawnego funkcjonowania łańcucha dostaw żywności umożliwienie sprzedaży produktów rolnych do placówek handlowych prowadzących skup produktów, również w niedziele i święta.
4. w piekarniach, cukierniach i lodziarniach, ze względu na to, że są one najczęściej prowadzone przez rodzinne, małe i średnie przedsiębiorstwa, w których przychody ze sprzedaży w niedzielę stanowią znaczną część ich łącznego przychodu oraz są wpisane w polską kulturę niedzielnego wyjścia do cukierni i na lody.
Źródło: www.ogrodinfo.pl z dnia 14.11.2017 roku