Żywność dla Unii będzie produkowana poza Unią?
Wprowadzanie w życie zasad Zielonego Ładu zdaniem holenderskich naukowców będzie miało wiele negatywnych skutków. Produkcja jabłek może spaść nawet o 30%. Wiele działów produkcji rolnej w tym produkcja owoców przeniesie się poza Unię Europejską. Uzasadnienie jest następujące: jeśli spadnie produkcja we Wspólnocie, a popyt pozostanie na takim samym poziomie to wzrośnie import, żeby wyrównać powstałą różnicę. Tym bardziej, że tam koszty produkcji są znacznie niższe, a w Unii rosną niemalże z dnia na dzień.
Według szacunków Wageningen University & Research, aby wypełnić powstałą różnice poza Unią konieczna będzie nowa produkcja na obszarze od 2,5 do 5,4 miliona hektarów!
W konsekwencji kraje nie należące do Unii Europejskiej będą musiały prowadzić produkcję na większych obszarach, aby zaspokoić lukę w rynku unijnym, która powstanie po wprowadzeniu „Green Dealu”. Założenia, które mają zwiększyć bioróżnorodność w Unii, zmniejszą ją w krajach poza Unią.
Warto obserwować, jak aktywnie Holendrzy inwestują w produkcję w Serbii. Niemcy i Holendrzy inwestują także na Ukrainie. Produkcja rolna we wspomnianych krajach będzie znacznie prostsza. Paleta środków ochrony roślin nie będzie zmniejszona, więc produkcja będzie również tańsza i wydajniejsza. Przy takim scenariuszu stracą rolnicy w Unii, stracą rolnicy spoza Unii, stracą konsumenci, a zarobią duzi pośrednicy.