Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Żywność ultraprzetworzona (UPF) – pierwszy taki proces!

Żywność ultraprzetworzona (UPF) – pierwszy taki proces!

Nastolatek złożył pozew przeciwko 11 dużym koncernom spożywczym, oskarżając je o celowe tworzenie i promowanie ultraprzetworzonej żywności (UPF), która, jak twierdzi, doprowadziła do rozwoju u niego poważnych problemów zdrowotnych, takich jak stłuszczenie wątroby i cukrzyca typu 2.

Powód zarzuca firmom: MONDELEZ INTERNATIONAL, POST HOLDINGS, THE COCA-COLA COMPANY PEPSICO, GENERAL MILLS, NESTLE USA, KELLANOVA, WK KELLOGG, MARS INCORPORATED, CONAGRA BRANDS, INC. – że ich produkty są projektowane tak, aby były równie uzależniające jak papierosy, a ich marketing celowo kierowany jest do dzieci, nie informując o potencjalnych zagrożeniach zdrowotnych.

GŁÓWNE ZARZUTY

  • Firmy są oskarżane o świadome tworzenie ultraprzetworzonej żywności (UPF) w sposób zwiększający jej uzależniający charakter, podobnie jak w przypadku strategii stosowanych przez przemysł tytoniowy.
  • Pozew twierdzi, że koncerny celowo kierują swoje kampanie reklamowe do dzieci, promując produkty o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu i soli, co przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych w młodym wieku.
  • Bryce Martinez Amerykański nastolatek z Pensylwanii, który pozywa ww. firmy,  ma cukrzycę typu 2 i niealkoholowe stłuszczenie wątroby w wieku 16 lat, co przypisuje regularnemu spożywaniu produktów tych firm.

ZNACZENIE DLA FIRM

Zarzuty sugerują, że koncerny spożywcze mogą stosować strategie podobne do tych używanych przez przemysł tytoniowy, aby zwiększyć konsumpcję swoich produktów, pomimo potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych. Sprawa ta może mieć istotne implikacje dla regulacji przemysłu spożywczego i praktyk marketingowych skierowanych do młodszych konsumentów, może też mieć istotne implikacje dla europejskich firm z branży spożywczej, zwłaszcza w kontekście rosnącej świadomości konsumentów na temat zdrowotnych skutków spożywania ultraprzetworzonej żywności.

CZYM JEST ŻYWNOŚC ULTRAPRZETWORZONA

Termin „żywność ultraprzetworzona” (UPF) pochodzi z klasyfikacji NOVA[1] , która kategoryzuje żywność na podstawie zakresu i celu jej przetwarzania. UPF to formuły składników pochodzących z szeregu procesów przemysłowych. Zazwyczaj zawierają dodatki, takie jak barwniki, aromaty, emulgatory i środki konserwujące, które rzadko występują w domowych kuchniach.

Więcej na ten temat:

  1. Navigating ultra-processed foods: getting clarity on complexity[2]
  2. Consumer perceptions unwrapped: ultra-processed foods (UPF)[3]
  3. Ultra-processed food: new evidence on severe health risks for consumers[4]

Treść 148 stronicowego pozwu dostępna jest TUTAJ

[1] https://ecuphysicians.ecu.edu/wp-content/pv-uploads/sites/78/2021/07/NOVA-Classification-Reference-Sheet.pdf ,

[2] https://www.eitfood.eu/blog/navigating-ultra-processed-foods-getting-clarity-on-complexity

[3] https://www.eitfood.eu/files/Consumer-Perceptions-Unwrapped_Consumer-Observatory-Report-1.pdf

[4] https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2022-05/5.2_%20SAFE%20-%20EFSA%20emerning%20risks%20presentation%20-%20ultra-processed%20food%20.pdf?utm_source=chatgpt.com

www.igifoodlaw.com