Walne Zgromadzenie Stowarzyszenia KUPS – 27 czerwca 2024 roku
W dniu 27 czerwca 2024 roku w Warszawie odbyło się Walne Zgromadzenie Członków Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Przybyli na nie członkowie Stowarzyszenia – producenci soków zagęszczonych, producenci soków pitnych, nektarów oraz napojów z owoców i warzyw, producenci opakowań, maszyn i urządzeń do produkcji soków, przedstawiciele firm handlowych oraz członkowie z instytucji naukowych (IBPRS-PIB, IERGiŻ PIB, IO-PIB).
Oficjalnej części Walnego Zgromadzenia Członków KUPS przewodniczył Julian Pawlak.
Podczas Walnego Zgromadzenia przedstawiono sprawozdanie z prac KUPS w roku 2023 oraz podsumowano aktywności Stowarzyszenia za ostatnią 4 letnią kadencję władz KUPS (2020-2024).
W części wyborczej na kolejną kadencję Prezesa Zarządu KUPS ponownie wybrano Pana Juliana Pawlaka z firmy Tymbark – MWS Sp. z o.o.
Natomiast w skład Zarządu KUPS decyzją członków Stowarzyszenia weszli:
Andrzej Gajowniczek, REAL S.A.
Jan Golonka, Owoc Łącki Koncentraty Sp. z o.o.
Maciej Magnuszewski, Hortex Sp. z o.o.
Prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB
Andrzej Odzioba, Wosana S.A.
Piotr Podoba, Döhler Sp. z o.o.
Andrzej Rowicki
Marek Wojtyna, Refresco Sp. z o.o.
Członkami Komisji Rewizyjnej KUPS zostali wybrani:
Anna Sobota, Fructa Napoje Sp. z o.o.
Karina Ostatek, SIG Combibloc Sp. z o.o.
Aldona Siwoszek
Podsumowując aktywność Stowarzyszenia KUPS w ostatnich 4 latach (2020-2024) na uwagę zasługują poniższe obszary aktywności:
- Działania podejmowane na rzecz stabilizacji sytuacji na rynku surowcowym, w tym jabłek przemysłowych:
- Inicjatywa sady sokowe
- Umowy kontraktacyjne
- Mechanizm nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów jabłek
- Działania Grupy Roboczej KUPS dedykowanej do bezpośredniej współpracy z GUS
- Działania w sprawie opłaty cukrowej
- Wyłączenie z opłaty 100% soków owocowych i warzywnych
- Preferencyjne stawka opłaty cukrowej dla napojów zawierających min. 20% soku/przecieru z owoców i warzyw (tylko opłata zmienna)
- Podjęcie prac nad powrotem korzystnej interpretacji zwalniającej napoje zawierające min. 20% bez dodatku cukrów i słodzików z opłaty cukrowej
- Konsultacje nowelizacji dyrektywy sokowej
- Dodanie nowej kategorii soków o obniżonej zawartości cukrów:
- sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów
- sok owocowy z soku zagęszczonego o obniżonej zawartości cukrów
- sok zagęszczony o obniżonej zawartości cukrów
- Przyjęto dwie autoryzowane metody: filtracja i fermentacja drożdżowa
- zawnioskowana przez KUPS metoda enzymatyczna popierana przez MRiRW została zauważona i przesunięta do kolejnej nowelizacji
- Dodanie wody kokosowej (sok kokosowy)
- Możliwość stosowania informacji „sok owocowy zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry” na etykiecie – KUPS wnioskował i mobilizował do dopuszczenia oświadczenia „bez dodatku cukrów” – MRiRW wspierało KUPS
- Nie przyjęto obowiązkowej deklaracji o pochodzeniu owoców użytych do produkcji soków.
- Przyjęto obowiązek w przeciągu 3 lat przygotowania raportu oceny zasadności oznaczania krajem pochodzenia i ewentualnego przyjęcia wniosku ustawodawczego
- Pakiet legislacyjny UE i RP dotyczący odpadów opakowaniowych:
- Dyrektywa plastikowa SUP
- Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta ROP
- System kaucyjno-depozytowy
- Unijna dyrektywa opakowaniowa PPWR
- Przeciwdziałanie wdrożeniu systemu Nutri- Score
- Zainicjowanie w 2021 r. przez KUPS powołania koalicji 27 Organizacji z krajowej branży rolno – spożywczej wyrażających sprzeciw wobec przyjęcia stosowania systemu Nutri-Score (dobrowolnego i/lub obowiązkowego) w Polsce i/lub w UE
- Działania promocyjno – informacyjne:
- Projekty roczne z cyklu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, w tym inicjatywa www.apetytnapolskie.com
- Projekt „Promocja Certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”
- Projekt „Przeciwdziałanie uproszczonemu systemowi znakowania żywności – ocena ekspercka” 5 edycji
- Projekt „Debata publiczna na temat systemu Nutri-Score – promocja spożycia owoców, warzyw oraz ich przetworów”
- Organizacja corocznych Międzynarodowych Sympozjów KUPS, Noworocznych Spotkań Branżowych, warsztatów i szkoleń, konferencji prasowych dla dziennikarzy, debat eksperckich, konferencji naukowo-szkoleniowych. Jak również aktywny udział jako prelegenci czy objęcie patronatem honorowym konferencje branżowe i naukowo-szkoleniowe.
- Współpraca ze światem Nauki (m.in. Instytut Ogrodnictwa PIB, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego PIB, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH PIB, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Collegium Medicum UJ).
Pan Andrzej Rowicki Przewodniczący Sekcji Producentów Zagęszczonych Soków Owocowych (SK) – jednostki działającej w ramach Stowarzyszenia KUPS, przedstawił główne działania Sekcji w 2023 r., którzy na bieżąco omawiali sytuację w sezonie, prognozy zbioru owoców i dane związane z produkcją i sprzedażą zagęszczonych soków owocowych.
Pan Krzysztof Chlebuś, w imieniu nieobecnego przewodniczącego Sekcji Producentów Soków Bezpośrednich (NFC) Jacka Krystoforskiego omówił aktywność Sekcji w 2023 roku.
Dr inż. Sylwia Skąpska przedstawiła aktywność Dobrowolnego Systemu Kontroli soków i nektarów (DSK) w obszarze kontroli jakości i autentyczności soków NFC.
Pani dr inż. Barbara Groele w imieniu nieobecnej przewodniczącej Zespołu ds. monitorowania rynku, dr hab. Bożeny Noseckiej, prof. IERiGŻ przedstawiła aktywność Zespołu w 2023 roku.
Pani Magdalena Chrapla omówiła aktywność Grupy ds. Promocji w 2023 roku.
Dr inż. Barbara Groele przedstawiła informację nt. Grupy ds. Znakowania i Technologii w 2023 roku.
Zebrani członkowie KUPS wyrazili zadowolenie z bieżącej aktywności Stowarzyszenia KUPS. Podziękowali ustępującemu Zarządowi i Komisji Rewizyjnej z kadencji 2016-2020.
Aktywność KUPS obejmuje szeroki zakres prac związanych z rozwiązywaniem wielu istotnych dla branży sokowniczej problemów, począwszy od spraw związanych z surowcami do produkcji zagęszczonych soków i NFC, dbania o jakość soków i nektarów, nad czym czuwa DSK, problemów związanych z technologią i znakowaniem, a kończąc na promowaniu kategorii produktów sokowniczych.
Serdecznie gratujemy uzyskania absolutorium odchodzącym Władzom Stowarzyszenia oraz wyboru nowym Władzom Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentom Soków.