Aktualizacja Kodeksu Praktyki AIJN – wrzesień 2024
w biurze Stowarzyszenia KUPS jest dostępna aktualizacja Kodeksu Praktyki AIJN – wrzesień 2024 w języku polskim. Bieżąca aktualizacja zawiera zmiany parametrów dla wszystkich rodzajów owoców (27 wartości odniesienia) oraz trzy dodatkowe materiały: Maksymalne poziomy zanieczyszczeń w sokach owocowych i warzywnych, Komentarze specjalne oraz Stanowisko AIJN dot. obecności mannitolu w soku ananasowym.
Kodeks Praktyki AIJN (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Soków) jest podstawą oceny autentyczności i jakości produktów sokowniczych. Przemysł Unii Europejskiej dobrowolnie zaakceptował Kodeks Praktyki AIJN jako podstawę oceny jakości soków i nektarów. Również krajowe Inspekcje Kontroli czy służby celne przyjmują go za podstawę oceny produktów. Kodeks obejmuje cechy analityczne i podaje metody jakie należy stosować w ich ocenie. Podaje również komentarze ułatwiające interpretację uzyskanych wyników. Na bieżąco dane są weryfikowane, a zakres jest poszerzany o nowe soki i przeciery z owoców i warzyw.
W przypadku zainteresowania jego zakupem prosimy przesłać skan wypełnionego zamówienie emailem na adres: