Prelegenci
ŁUKASZ BĄK
Handen Sp. z o.o.
Dyrektor Handlowy Handen Sp. z o.o. Absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz menedżerskich studiów podyplomowych na SGH i Uczelni Łazarskiego. Wieloletni opiekun kluczowych Klientów, początkowo w toruńskim oddziale Energi (2002-2007), potem jako Key Account Manager w RWE Polska (2007-2011), wreszcie od 2012 do dziś w Handenie, gdzie udało mu się wraz z zespołem zbudować portfel sprzedaży przekraczający 4 TWh gazu ziemnego rocznie. Skupiony w obszarze sprzedaży dla odbiorców przemysłowych, uważny rozmówca i słuchacz głosów Klientów.
KATARZYNA BOJKO
Krajowy System Kaucyjny Zwrotka SA.
Dyrektor Sprzedaży w Krajowym Systemie Kaucyjnym Zwrotka SA. Ekspertka z 30-letnim doświadczeniem w branży sprzedażowej, specjalizująca się w budowaniu strategicznych relacji biznesowych oraz zarządzaniu procesem sprzedaży.. Swoją wiedzę i kompetencje rozwijała pracując dla czołowych firm, w tym Arcelor Mittal Refractories oraz Śnieżka Invest, gdzie z sukcesem zarządzała rozwojem sieci sprzedaży, ekspansją eksportową oraz działaniami marketingowymi. W branży hutnictwa stali zbudowała rozległą sieć kontaktów biznesowych na całym świecie.. Przez ostatnią dekadę nawiązała i rozwinęła współpracę ze wszystkimi kluczowymi sieciami handlowymi zarówno w kanale nowoczesnym, jak i tradycyjnym, skutecznie wprowadzając produkty FMCG na rynki krajowe i zagraniczne.. Jej kluczowe kompetencje to planowanie strategiczne i zarządzanie, które w połączeniu z bogatym doświadczeniem branżowym pozwalają jej skutecznie identyfikować szanse biznesowe i wdrażać optymalne rozwiązania w wymagającym środowisku handlowym
ANNA BUGAŁA
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB
Analityk rynku ogrodniczego. Współautorka ukazującego się 2 razy w roku raportu „Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy”. Autorka licznych artykułów i opracowań dotyczących polskiego ogrodnictwa, zwłaszcza handlu zagranicznego owocami, warzywami i ich przetworami.
Patryk Ciunajtis
HACH LANGE Sp. z o.o.
Manager sprzedaży z 13-letnim doświadczeniem w branży wodno-ściekowej. Pomagam klientom w zakresie inwestycji w systemy monitoringu parametrów chemicznych, wody i ścieków. Specjalizuję się w procesach oczyszczania ścieków jak i urządzeniach analitycznych pozwalających na skuteczne zarządzanie technologią. Oprócz dużego zaangażowania w rozwiązanie problemów naszych klientów, znajduję czas na pasję jakimi są, sport oraz wędkarstwo.
Dr Mariusz Dziwulski
PKO Bank Polski
Ekspert ds. analiz rynku rolno-spożywczego w PKO Banku Polskim. Doktor nauk ekonomicznych. Absolwent Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie. Posiada kilkunastoletnie oświadczenie w analizach branżowych dla sektora bankowego. Wcześniej pracownik Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (2007-2010). Autor licznych publikacji naukowych, popularnych oraz ekspertyz dotyczących branży spożywczej.
Dr inż. Barbara Groele
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Sekretarz Generalny Stowarzyszenia KUPS od 2004 roku. Obroniła pracę doktorską w SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydziału Technologii i Żywienia Człowieka, Biotechnologia oraz Wyższej Szkoły Biznesu NCU w Nowym Sączu. Członek Rady Programowej DQS, Zespołu Technicznego DSK, Komitetu Technicznego AIJN. Członek Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Owoców i Warzyw.
PROF. DR HAB. KRYSTYNA GUTKOWSKA
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Dyrektor Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka. Wcześniej wiele lat Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW). Działalność dydaktyczno-naukowa pani Profesor skupia się wokół tematyki zachowań konsumentów na rynku żywności, serwicyzacji konsumpcji, badań marketingowych na rynku żywności, poziomu i struktury konsumpcji w różnych typach gospodarstw domowych, oraz nowych trendów w konsumpcji. Jest autorką lub współautorką ok. 400 oryginalnych opracowań naukowych i realizatorką wielu tematów badawczych finansowanych ze źródeł krajowych i międzynarodowych.
Paweł Harycki
European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food
Ecosystem Manager w EIT Food, odpowiedzialny za rozwój współpracy i innowacji w sektorze rolno-spożywczym w Europie Środkowej. Wspiera budowę zrównoważonego, odpornego i nowoczesnego systemu żywnościowego poprzez łączenie startupów, liderów branży, instytucji badawczo-naukowych oraz decydentów. Dysponuje ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w komunikacji strategicznej, zarządzaniu innowacjami i angażowaniu interesariuszy, prowadzi inicjatywy integrujące środowiska badawcze, biznesowe i administracyjne. W Instytucie Podstawowych Problemów Techniki PAN koordynował komunikację flagowych projektów, takich jak Innovation Coach czy PREMIERE. Wcześniej realizował międzynarodowe kampanie marketingowe w Stowarzyszeniu Krajowa Unia Producentów Soków. Specjalizuje się w projektach finansowanych z funduszy UE, rozwoju ekosystemów innowacji oraz organizacji wydarzeń wspierających współpracę międzysektorową.
PAWEŁ KLIMEK
SIG Combibloc Sp. z o.o.
Manager z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej i napojowej (FMCG), specjalizujący się w zarządzaniu sprzedażą, kategorią oraz rozwojem marek własnych. Absolwent zarządzania i marketingu, swoją karierę zawodową rozwijał w firmach takich jak Stokrotka, Makro Cash & Carry, Sante oraz Doehler Polska. Pełnił kluczowe funkcje – od Category Managera, Export Managera, po Kierownika Działu Marek Własnych i obecnie zajmuje stanowisko Key Account Managera w firmie SIG Combibloc. Dzięki połączeniu wiedzy strategicznej i operacyjnej, skutecznie realizuje projekty zwiększające efektywność sprzedaży, rozwija oferty produktowe i wspiera wdrażanie innowacyjnych rozwiązań rynkowych.
DR DARIUSZ LIZAK
Krajowa Izba Gospodarcza Przemysł Rozlewniczy
Prezes Zarządu Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy. Członek Zarządu europejskiego stowarzyszenia w Brukseli Natural Mineral Waters Europe. Doświadczony Manager z udokumentowaną historią pracy w branży napojów, opakowań, recyklingu. Specjalista z sektora produkcji wody, napojów, soków, rynku piwa, polimerów, opakowań z tworzyw sztucznych i recyklingu. Doktor nauk ekonomicznych. Aktywny naukowo, wykładowca. Konsultant ds. strategicznych, restrukturyzacyjnych, procesów M&A, doradca inwestycyjny.
PROF. DR HAB INŻ. KRYSTIAN MARSZAŁEK
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie - PIB
Kierownik Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Członek Rady Narodowego Centrum Nauki i IBPRS-PIB oraz Przewodniczący Rady Sektorowej Sektora Żywności, Rolnictwa i Leśnictwa w ramach Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. W ostatnich latach odbył staże naukowe w Uniwersytecie w Walencji (Hiszpania), Uniwersytecie w Padwie (Włochy) oraz w Instytucie Technologii i Nauk o Żywności, CAAS (Chiny). Dotychczas nagrodzony wieloma stypendiami naukowymi przyznanymi przez SGGW, Wojewodę Mazowieckiego oraz przez Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców w Polsce oraz odznaką honorową „Zasłużony dla Rolnictwa” przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Laureat nagrody w kategorii Innowacyjny Młody Naukowiec oraz wyróżnienie za ukończenie studiów doktoranckich gronie najlepszych 5% studentów SGGW. Ekspert w PARP, NCBR, NAWA, MFiPR oraz FNP oraz członek PKN, PTTŻ i SGS. Prof. Krystian Marszałek jest ponadto recenzentem w prestiżowych międzynarodowych czasopismach naukowych a jego osiągnięcia naukowe obejmują udział w 26 grantach naukowych, autorstwo i współautorem ponad 110 publikacji naukowych i rozdziałów w książkach, ponad 50 abstraktów konferencyjnych i 30 prezentacji ustnych. Jego zainteresowania naukowe obejmują zastosowanie innowacyjnych technik przetwarzania i utrwalania żywności takich jak: wysokie ciśnienia hydrostatyczne, ditlenek węgla pod wysokim ciśnieniem, homogenizacja wysokociśnieniowa, pasteryzacja mikrofalowa w przepływie, ultradźwięki itp. Dotychczas wypromował 3 doktorów.
SZYMON MORDASIEWICZ
YouGov CP Poland
Dyrektor Zarządzający. Od blisko 20 lat związany z branżą FMCG. Pracę rozpoczął w firmie Nielsen, do której dołączył w roku 2002. W latach 2012-2014 był odpowiedzialny za Business Development w regionie CEE oraz krajów bałtyckich, a w latach 2014 – 2018 pracował jako Dyrektor Zarządzający polską częścią Nielsena. Od stycznia 2019 związany z Panelem Gospodarstw Domowych. W roku 2023 objął stanowisko Dyrektora Zarządzającego firmy Consumer Panel Poland GfK a obecnie YouGov CP Poland po zmianie właściciela firmy w roku 2024.
DR HAB. BOŻENA NOSECKA, PROF. IERiGŻ
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB
Kierownik zespołu opracowującego od 1992 r. (dwa razy w roku) analizy rynkowe dotyczące sytuacji na rynku owoców i warzyw. Ekspert GUS w zakresie szacowania zbiorów warzyw w Polsce. Autorka wielu opracowań, artykułów i ekspertyz dotyczących problematyki polskiego, europejskiego i światowego ogrodnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem sektora przetwórstwa.
PROF. DR HAB. N. MED. I N. O ZDR. MARIUSZ PANCZYK
WARSZAWSKI UNIWERSYTET MEDYCZNY
Profesor Mariusz Panczyk jest uznawany za znakomitego badacza i wykładowcę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie skupia się na analizie danych i nauczaniu akademickim. Posiada bogate doświadczenie we współpracy w międzynarodowych projektach badawczych z obszaru nauk o zdrowiu, co pozwala mu na rozwijanie nowatorskich metodologii w dziedzinie zdrowia publicznego. Jako ekspert współpracował z różnymi organizacjami, koncentrując swoją działalność na optymalizacji zarządzania danymi klinicznymi i poprawie jakości badań naukowych.
JULIAN PAWLAK
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Prezes Zarządu Stowarzyszenia KUPS od 2004 r. Do 2003 r. Prezes i Dyrektor Generalny Tymbark SA, następnie Przewodniczący Rady Nadzorczej i Konsultant ds. strategii Tymbarku. Od 2018 r. Prokurent Tymbark MWS Sp. z o.o. – firmy z Grupy Maspex.
MAGDALENA ROHDE - KREMPA
Maspex Beverages
General Manager Bussines Unit Polska. Magdalena Rohde - Krempa jest absolwentką Politechniki Krakowskiej. Od 30 lat zawodowo związana z Grupą Maspex - jedną z największych firm w Europie Środkowo – Wschodniej w segmencie produktów spożywczych. W trakcie kariery zawodowej zarządzała strategiczny obszarami, pełniąc kluczowe funkcje w zarządach spółek Grupy. Obecnie sprawuje funkcję Dyrektora Generalnego „Business Unit Polska Beverages”. Odpowiada za produkcję, sprzedaż, marketing i strategię rozwoju takich marek, jak Tymbark, Kubuś, Tarczyn, Dr Witt oraz Tiger.
DR INŻ. KRZYSZTOF PIOTR RUTKOWSKI
Instytut Ogrodnictwa–Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach
Adiunkt w Instytucie Ogrodnictwa–Państwowym Instytucie Badawczym w Skierniewicach. Kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw oraz Kierownik Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych. Prowadzi badania z zakresu jakości owoców i warzyw oraz aspektów technologicznych przechowalnictwa, obejmujących między innymi koordynowanie i wykonywanie analiz fizykochemicznych owoców oraz wykorzystanie niedestrukcyjnych metod pomiaru dojrzałości i jakości owoców i warzyw. Aktualnie koordynuje między innymi zadanie celowe finansowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pt.: „Opracowanie technologii produkcji jabłek przemysłowych z uwzględnieniem transformacji sadów produkujących owoce deserowe (sady tradycyjne) oraz modelu sadu sokowego”. Autor/współautor 78 oryginalnych publikacji naukowych, 218 popularno-naukowych, 190 doniesień na konferencjach krajowych i 112 międzynarodowych, 16 książek/broszur i 5 monografii.
GRZEGORZ RYKACZEWSKI
Bank Pekao S.A.
Ekspert analiz sektora rolno-spożywczego w Departamencie Analiz Makroekonomicznych. W latach 2015-2022 analityk sektora rolno–spożywczego w Santander Bank Polska. W latach 2014-2015 zajmował się analizami rynku mięsa czerwonego w Departamencie Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych Banku Gospodarki Żywnościowej. Od 2005 do 2014 r. pracował w Agencji Rynku Rolnego. Autor artykułów naukowych z dziedziny pomocy publicznej w rolnictwie oraz kilkuset komentarzy, artykułów i informacji prasowych dotyczących sytuacji na rynkach rolnych.
EDYTA URBANIAK-KONIK
OK Operator Kaucyjny SA
Ekspert branży odpadowej, z którą związana jest od ponad 30 lat. Obecnie jako Członek Zarządu w OK Operator Kaucyjny SA i Pełnomocnik Zarządu ds. Zrównoważonego Rozwoju w PreZero Polska realizuje zadania z obszaru gospodarki cyrkularnej. Poprzednio pełniła obowiązki Członka Zarządu PreZero Recycling Południe Sp. z o.o. z siedzibą w Knurowie, odpowiedzialna za prowadzenie operacyjne spółki, w tym sortownię, kompostownię i składowisko, jak również stanowisko Członka Zarządu PreZero Bałtycka Energia Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Wcześniej jako Dyrektor Komunikacji i Marketingu Grupy SUEZ realizowała zadania z obszaru Public Affairs, komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej, w ramach których prowadziła projekty m. in. z United Global Compact w Polsce, Federacją Banków Żywności, Greenpeace czy Polską Izbą Ekologii. Członek Rady ROP i Rady GOZ w Lewiatan, Przewodnicząca Rady Fundacji PreZero Jesteśmy z Tobą, Sekretarz Rady Polskiej Izby Ekologii. Absolwentka wydziału prawa na Uniwersytecie Śląskim. Ukończyła studia podyplomowe Zarządzanie i Gospodarowanie Odpadami SGGW w Warszawie i Ecole Superieure des Sciences Economiques et Commerciales - ESSEC.
TOMASZ WAGNER
Doradca podatkowy, ekspert z zakresu systemu kaucyjnego
Partner w firmach konsultingowych, w tym z kręgu Big4, z niemal 18-letnim doświadczeniem w zakresie podatków, w tym w szczególności podatku VAT. Doradzał setkom polskim i międzynarodowym firm z różnych branż, w tym produkcyjnej, napojowej, FMCG oraz retail, obsługując czołowe podmioty na polskim rynku. Swoim doradztwem obejmował również zagadnienia związane z podatkiem cukrowym i podatkiem od plastiku (Single Use Plastic). Jest szczególnie uznawany za eksperta w obszarze systemu kaucyjnego. W tym zakresie jest autorem szeregu publikacji w prasie ogólnokrajowej, panelistą i prelegentem na konferencjach, partnerem w relacjach z organizacjami branżowymi. Współpracuje ze wszystkimi typami interesariuszy systemu kaucyjnego m.in. dzieląc się ekspertyzą i prowadząc kompleksowe warsztaty.
AGNIESZKA WANDEL
Laboratorium GIJHARS w Poznaniu
Kierownik Pracowni Analiz instrumentalnych w Laboratorium GIJHARS w Poznaniu. Od ponad 20 lat zajmuje się m.in. analityką soków, nektarów, win, napojów spirytusowych i szeroko pojętym problemem zafałszowań artykułów rolno – spożywczych. Całe życie zawodowe związana z kontrolą żywności. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (dawniej Akademia Rolnicza), członek Komitetu Technicznego PKN ds. analityki żywności, członek grupy eksperckiej AIJN, członek grup roboczych działających w ramach Codex- Alimentarius, i członek Zespołu Technicznego DSK.
KAROLINA ZAŁUSKA
Dőhler Sp. z o.o.
Dyrektor Zakupów w Dőhler Sp. z o.o. Od 2023 roku związana z Dőhler Sp. z o.o., gdzie zajmuje się kwestiami surowcowymi, analizami strategicznymi oraz zrównoważonym rozwojem.Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Ogrodnictwo oraz studium podyplomowego w Krajowej Szkole Administracji Publicznej. Od początku kariery zawodowej zajmuje się zagadnieniami związanymi z sektorem ogrodniczym. Wiele lat pracowała w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, kierując Wydziałem Produktów Ogrodniczych, Spółdzielczości i Grup Producentów Rolnych oraz zajmując się analizami strategicznymi. Współautorka raportów i opracowań w zakresie sektora ogrodniczego oraz funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej w zakresie rynku owoców i warzyw w Polsce. Przedstawiciel Polski w KE w zakresie ww. tematyki. Współtworząc pierwszego Zrzeszenia Organizacji Producentów Owoców i Warzyw w Polsce. Pracowała kilka lat w sektorze bankowym jako ekspert ds. rolnictwa.
DR EDGAR ZIMMER
Bucher Unipektin AG, Szwajcaria
Edgar Zimmer pracuje w branży przetwórstwa owoców od ponad 25 lat. Jego wykształcenie obejmuje technologię napojów i enologię, które studiował w Geisenheim i Giessen w Niemczech. Uzyskał tytuł doktora na Uniwersytecie w Giessen, pisząc pracę doktorską na temat badań podstawowych nad technologią i składem naturalnie mętnego soku jabłkowego. W 1996 roku dołączył do Bucher w Szwajcarii, obecnie Bucher Unipektin AG, jako inżynier ds. rozwoju, a później jako kierownik ds. produktów systemów filtracji. Od 2007 roku Edgar jest szefem ds. technologii i rozwoju. Od 2003 roku jest członkiem, a od 2009 roku wiceprzewodniczącym Komisji ds. Nauki i Technologii IFU.