Prelegenci

Anna-Barabasz-Sawińska

Anna Barabasz-Sawińska

Grupa Maspex

Marketing Director CEE Beverages & Head of Marketing Services GRUPA MASPEX. Absolwentka Wydziału Zarządzania AGH, pracownik naukowy i trenerka z zakresu zarządzania personelem i komunikacji. Posiada ponad 20-letnie doświadczenie w branży marketingowej, zarówno po stronie agencji, jak i klienta. Dyrektorka Marketingu w Wawel S.A. oraz Dyrektorka Marketingu w Alma Delikatesy. W Grupie Maspex najpierw jako Group Brand Manager, a od 2010 roku jako Dyrektorka Marketingu odpowiedzialna za kategorię napojową w Europie Środkowo-Wschodniej, gdzie nadzoruje tworzenie strategii marketingowych, kompleksowych działań związanych z produktem oraz komunikacją. Odpowiada za marki takie jak Tymbark, Kubuś, Tarczyn, Caprio, Dr Witt, Alcalia czy Tiger oraz za ich odpowiedniki na zagranicznych rynkach

Anna Bugala

ANNA BUGAŁA

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB

Analityk rynku ogrodniczego. Współautorka ukazujących się 2 razy w roku analiz „Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy”. Autorka licznych artykułów i opracowań dotyczących polskiego ogrodnictwa, zwłaszcza handlu zagranicznego owocami, warzywami i ich przetworami.

Zhe Chen Photo

ZHE CHEN

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB

Doktorant w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowym Instytutcie Badawczy (IBPRS-PIB). Jego obszar naukowy obejmuje zastosowanie ditlenku węgla pod wysokim ciśnieniem do przetwarzania i utrwalania żywności oraz zastosowaniu filtracji membranowej w produkcji żywności.  Obecnie jest zaangażowany w zadania badawcze (WP4 i WP7) międzynarodowego projektu HO-Food. Jego dotychczasowa praca naukowa została uzyskała status: Master's Excellent Graduation Thesis. Uzyskał również stypendium: National Scholarship for Postgraduates w Chinach. Dotychczas opublikował 8 artykułów w międzynarodowych czasopismach, których sumaryczny impact factor wynosi 80.753.

Mariusz Dziwulski

Dr Mariusz Dziwulski

PKO Bank Polski

Doktor nauk ekonomicznych. Absolwent Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie. W PKO Banku Polskim od 2016 roku. Wcześniej pracownik BGŻ BNP Paribas (2010-2016) oraz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (2007-2010). Autor licznych publikacji naukowych, popularnych oraz ekspertyz. Specjalizuje się w analizach sektora rolno-spożywczego.

bgroele_zdjecie

Dr inż. Barbara Groele

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Sekretarz Generalny Stowarzyszenia KUPS od 2004 roku. Obroniła pracę doktorską w SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydziału Technologii i Żywienia Człowieka, Biotechnologia oraz Wyższej Szkoły Biznesu NCU w Nowym Sączu. Członek Rady Naukowej  IBPRS, Rady Programowej DQS, Zespołu Technicznego DSK, Komitetu Technicznego AIJN, oraz Porozumienia Rolniczego przy MRiRW. Członek Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Owoców i Warzyw.

Konrad Kwiatkowski

Konrad Kwiatkowski

Merieux Nutriscience, Oddział Polska

Ekspert ds. Badań Sensorycznych w Silliker Polska (grupa Mérieux NutriSciences). Mgr inż. technologii żywienia, SGGW. Od ponad 16 lat w branży związanej z żywnością, od ponad 15 lat doświadczenia nabierał  jako specjalista ds. badań sensorycznych oraz lider panelu sensorycznego. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, w tym badaniach eksperckich i konsumenckich, oraz szkoleniach. 

Dariusz Lizak

Dr Dariusz Lizak

Hortex Sp. z o.o.

Prezes Zarządu Hortex Sp. z o.o. Przewodniczący Rady Nadzorczej Jurajska S.A. Prezes Zarządu Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewnictwa, Wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków. Doświadczony Manager z udokumentowaną historią pracy w branży napojów, opakowań, recyklingu i pojemników. Specjalista z sektora produkcji wody, napojów, soków, rynku piwa, polimerów, opakowań z tworzyw sztucznych i recyklingu. Doktor nauk ekonomicznych. Aktywny naukowo, wykładowca. Konsulting, doradca inwestycyjny.

Wouter Lox - 2020 01 29 - 002

Wouter Lox

European Fruit Juice Association (AIJN)

Od 2019 roku jest sekretarzem generalnym Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) i pełniąc tę rolę reprezentuje AIJN w Radzie Wykonawczej Międzynarodowego Stowarzyszenia Soków Owocowych (IFU) oraz jest członkiem-doradcą komitetu sterującego platformy Zrównoważonego Rozwoju Branży Soków i Naukowego Centrum Soków Owocowych. Wouter Lox uzyskał stopień magistra w inżynierii bionaukowej na Uniwersytecie w Gandawie, po czym przez wiele lat pracował w Libreville w Gabonie. Od wielu lat Wouter jest skarbnikiem i członkiem rady EFLA, członkiem rady Europejskiego Stowarzyszenia Kierowników i wiceprzewodniczącym SEAP. Jako pasjonat spraw publicznych, jest również współprzewodniczącym komitetu doradczego tego stowarzyszenia, jest również członkiem Rady Doradczej europejskiego projektu imPULSe, innowacyjnego programu w obszarze łańcucha dostaw produktów ubocznych cytrusów w obszarze Morza Śródziemnego.

Bozena Nosecka

DR HAB. BOŻENA NOSECKA, PROF. IERiGŻ

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB

Kierownik zespołu opracowującego od 1992 r. (dwa razy w roku) analizy rynkowe dotyczące sytuacji na rynku owoców i warzyw. Ekspert GUS w zakresie szacowania zbiorów warzyw w Polsce. Autorka wielu opracowań, artykułów i ekspertyz dotyczących problematyki polskiego, europejskiego i światowego ogrodnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem sektora przetwórstwa.

Karina Ostatek

Karina Ostatek

SIG Combibloc Sp. z o.o.

Regionalny Starszy Kierownik Marketingu w firmie SIG. Odpowiedzialna za kraje Europy środkowo-wschodniej, tj. Polska, Nordyki i Ukraina. Pasjonat i ekspert marketingu B2C & B2B. Na swoim koncie posiada rozwój innowacji produktowych oraz wspierających ich kampanii marketingowych w takich firmach jak Unilever czy też Royal Unibrew. Absolwentka  Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, swoją edukację pogłębiła w ramach studiów w HEC we Francji w ramach programu CEMS Master (Community of European Management Schools).

10.10.2017 Warszawa, 
n/z Krzysztof Pawinski prez Maspex
fot. Piotr Waniorek/zelaznastudio.pl

DR KRZYSZTOF PAWIŃSKI

Grupa Maspex

Współzałożyciel i współwłaściciel Grupy Maspex. Absolwent Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Uzupełniał edukację w Technische Uniwersitaetw Clausthal-Zellefeld w Niemczech. W 1996 r. uzyskał tytuł doktora nauk technicznych na Akademii Górniczo-Hutniczej. Od 1990 prowadzi własną działalność gospodarczą. Pełni funkcje w zarządach spółek Grupy Maspex.

 

Julian Pawlak

JULIAN PAWLAK

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)

Prezes Stowarzyszenia KUPS od 2004 r. Do 2003 r. prezes i dyrektor generalny Tymbarku, następnie przewodniczący rady nadzorczej Tymbarku. Od 2018 r. konsultant ds. strategii i prokurent Tymbark MWS Sp. z o.o – firmy z Grupy Maspex.

 

Dieter Pinnow

Dieter Pinnow

Bucher Unipektin AG

Pracuje w firmie Bucher ponad 30 lat. Do 2016 jako Inżynier ds Rozwoju a później jako Manager Produktu dla Systemów Rozdrabniających Bucher oraz Bucher Pras HPX. Od 2017 jako Regionalny Kierownik Sprzedaży na Niemcy, kraje Beneluxu i  skandynawskie.

Piotr Podoba

PIOTR PODOBA

Döhler Sp. z o.o.

Od wielu lat prezes Zarządu Döhler Sp. z o.o. Od 2012 r. wiceprezes Zarządu KUPS. Członek Zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Soków (AIJN). Doświadczenie zawodowe zdobywał w rodzinnej firmie Alpex Sp. z o.o. Jako członek Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) bierze aktywny udział w działaniach związanych z promocją branży.

Justine Pradels

JUSTINE PRADELS

EUROPEAN FRUIT JUICE ASSOCIATION (AIJN)

Kierowniczka ds. spraw zrównoważonego rozwoju i technicznych w AIJN. Jest Amerykanką pochodzenia francuskiego i absolwentką studiów europejskich pasjonującą się europejskimi politykami środowiskowymi. Uzyskawszy dyplom magistra na francuskiej uczelni Sciences Po Lille, Justine przeniosła się do Brukseli gdzie zaczęła pracować w Parlamencie Europejskim. Przygoda Justine z AIJN zaczęła się w 2021 roku. Stworzyła podstawy Planu Zrównoważonego Rozwoju AIJN, opracowując, analizując i oceniając każdy istniejący i planowany na poziomie UE akt prawny dotyczący branży soków owocowych. Jej przecierająca szlaki praca w zakresie zrównoważonego rozwoju w branży owocowej, rola koordynatorki w ramach Eksperckiej Grupy ds. Zrównoważonego Rozwoju w AIJN i specjalistyczna wiedza o prawodawstwie Unii Europejskiej sprawiły, że Justine trafiła do grona najbardziej kompetentnych i zaufanych profesjonalistów w zakresie zrównoważnego rozwoju w branży soków owocowych. 

Eike Schopper

Eike Schopper

Aluflexpack Group

Szef działu innowacji w grupie Aluflexpack w Wiedniu od 2022 roku. Wcześniej Kierownik ds. opakowań produktów i innowacji w HiPP w latach 2017 – 2022 oraz Menedżer ds. Innowacji w Tanngroup Traun w latach 2011 – 2017. Ukończył Master of Business Administration, MBA General Management, 2021 Technische Universität Wien, Vienna, Austria. Obywatel Austrii.

Jacek Świgoń_Tetra Pak

Jacek Świgoń

Tetra Pak Sp. z o.o.

Dyrektor ds. Kluczowych Klientów, Członek Zarządu Tetra Pak na Rynek Europy Wschodniej. Dzięki silnym umiejętnościom sprzedażowym i specjalistycznej wiedzy od 15 lat z sukcesem współpracuje z najważniejszymi klientami marki, doprowadzając do wzajemnego, zrównoważonego i rentownego wzrostu. Ekspert w dziedzinie skutecznego wdrażania strategii rynkowych z uwzględnieniem bieżącej sytuacji oraz trendów konsumenckich.