Prelegenci
ANNA BUGAŁA
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB
Analityk rynku ogrodniczego. Współautorka ukazującego się 2 razy w roku raportu „Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy”. Autorka licznych artykułów i opracowań dotyczących polskiego ogrodnictwa, zwłaszcza handlu zagranicznego owocami, warzywami i ich przetworami.
MAGDALENA CYWIŃSKA-ANTONIK
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB
Starszy specjalista badawczo-techniczny w Pracowni Badania Jakości Fizykochemicznej
i Sensorycznej w Zakładzie Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, z którym związana jest od 2016 roku. Od 2022 roku, w ramach przygotowywanej rozprawy doktorskiej, zajmuje się opracowaniem technologii, służącej obniżaniu stężenia cukru naturalnie występującego w sokach owocowych z wykorzystaniem enzymów, co zbieżne jest z jej zainteresowaniami naukowymi. Od 2023 roku doktorantka Szkoły Doktorskiej AgroBioTech. Jej dotychczasowe osiągnięcia naukowe obejmują udział w 2 konferencjach naukowych jako prelegent, autorstwo i współautorstwo 3 publikacji naukowych, 1 zgłoszenia patentowego oraz udział w 3 projektach naukowych.
Dr Mariusz Dziwulski
PKO Bank Polski
Ekspert ds. analiz rynku rolno-spożywczego w PKO Banku Polskim. Doktor nauk ekonomicznych. Absolwent Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie. Posiada kilkunastoletnie oświadczenie w analizach branżowych dla sektora bankowego. Wcześniej pracownik Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (2007-2010). Autor licznych publikacji naukowych, popularnych oraz ekspertyz dotyczących branży spożywczej.
mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy
Kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH- PIB. Specjalistka w zakresie bezpieczeństwa oraz legislacji substancji dodatkowych, aromatów i enzymów. Uczestniczy w tworzeniu prawa na poziomie międzynarodowym – jest członkiem grup roboczych ekspertów ds. substancji dodatkowych oraz aromatów w ramach Komisji Europejskiej oraz Rady Unii Europejskiej. Opracowuje ekspertyzy i opinie w zakresie oceny ryzyka środków spożywczych zawierających substancje dodatkowe. Prowadzi szkolenia dla producentów żywności oraz pracowników urzędowej kontroli żywności. Autorka wielu artykułów w czasopismach naukowych i branżowych.
Dr inż. Barbara Groele
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Sekretarz Generalny Stowarzyszenia KUPS od 2004 roku. Obroniła pracę doktorską w SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydziału Technologii i Żywienia Człowieka, Biotechnologia oraz Wyższej Szkoły Biznesu NCU w Nowym Sączu. Członek Rady Naukowej IBPRS, Rady Programowej DQS, Zespołu Technicznego DSK, Komitetu Technicznego AIJN, oraz Porozumienia Rolniczego przy MRiRW. Członek Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Owoców i Warzyw.
Dr Dariusz Lizak
Krajowa Izba Gospodarcza Przemysł Rozlewniczy, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Prezes Zarządu Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy, Wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków Prezes Zarządu Hortex Sp. z o.o. Przewodniczący Rady Nadzorczej Jurajska S.A. Doświadczony Manager z udokumentowaną historią pracy w branży napojów, opakowań, recyklingu i pojemników. Specjalista z sektora produkcji wody, napojów, soków, rynku piwa, polimerów, opakowań z tworzyw sztucznych i recyklingu. Doktor nauk ekonomicznych. Aktywny naukowo, wykładowca. Konsulting, doradca inwestycyjny.
Dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS - PIB
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie - PIB
Kierownik Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Członek Rady Narodowego Centrum Nauki i IBPRS-PIB oraz Przewodniczący Rady Sektorowej Sektora Żywności, Rolnictwa i Leśnictwa w ramach Polskiego Komitetu Normalizacyjnego.
W ostatnich latach odbył staże naukowe w Uniwersytecie w Walencji (Hiszpania), Uniwersytecie w Padwie (Włochy) oraz w Instytucie Technologii i Nauk o Żywności, CAAS (Chiny). Dotychczas nagrodzony wieloma stypendiami naukowymi przyznanymi przez SGGW, Wojewodę Mazowieckiego oraz przez Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców w Polsce oraz odznaką honorową „Zasłużony dla Rolnictwa” przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Laureat nagrody w kategorii Innowacyjny Młody Naukowiec oraz wyróżnienie za ukończenie studiów doktoranckich gronie najlepszych 5% studentów SGGW. Ekspert w PARP, NCBR, NAWA, MFiPR oraz FNP oraz członek PKN, PTTŻ i SGS. Prof. Krystian Marszałek jest ponadto recenzentem w prestiżowych międzynarodowych czasopismach naukowych a jego osiągnięcia naukowe obejmują udział w 26 grantach naukowych, autorstwo i współautorem 107 publikacji naukowych i rozdziałów w książkach, ponad 50 abstraktów konferencyjnych i 30 prezentacji ustnych. Jego zainteresowania naukowe obejmują zastosowanie innowacyjnych technik przetwarzania i utrwalania żywności takich jak: wysokie ciśnienia hydrostatyczne, ditlenek węgla pod wysokim ciśnieniem, homogenizacja wysokociśnieniowa, pasteryzacja mikrofalowa w przepływie, ultradźwięki itp.
SZYMON MORDASIEWICZ
Panel Gospodarstw Domowych GfK Polonia
Absolwent Wyższej Szkoły Handlowej, podyplomowych studiów na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz Uniwersytecie WSB Merito i studiów Executive MBA w Wyższej Szkole Bankowej we Wrocławiu. Od blisko 20 lat związany z branżą FMCG. Pracę rozpoczął w firmie Nielsen, do której dołączył w roku 2002. W latach 2012-2014 był odpowiedzialny za Business Development w regionie CEE oraz krajów bałtyckich, a w latach 2014 – 2018 pracował jako Dyrektor Zarządzający polską częścią Nielsena. Przez 16 lat pracy miał możliwość współpracy z szeroką grupą producentów oraz detalistów dostarczając rozwiązania promujące dalszy rozwój biznesu. Od stycznia 2019 związany z firmą GfK. W roku 2023 objął stanowisko Dyrektora Zarządzającego. W tej roli jest odpowiedzialny za realizację długoterminowej strategii wzrostu oraz zapewnianie Klientom producentom i detalistom satysfakcji z dostarczanych rozwiązań oraz współpracy.
DR HAB. BOŻENA NOSECKA, PROF. IERiGŻ
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB
Kierownik zespołu opracowującego od 1992 r. (dwa razy w roku) analizy rynkowe dotyczące sytuacji na rynku owoców i warzyw. Ekspert GUS w zakresie szacowania zbiorów warzyw w Polsce. Autorka wielu opracowań, artykułów i ekspertyz dotyczących problematyki polskiego, europejskiego i światowego ogrodnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem sektora przetwórstwa.
PROF. DR HAB. N. MED. I N. O ZDR. MARIUSZ PANCZYK
WARSZAWSKI UNIWERSYTET MEDYCZNY
Profesor Mariusz Panczyk jest uznawany za znakomitego badacza i wykładowcę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie skupia się na analizie danych i nauczaniu akademickim. Posiada bogate doświadczenie we współpracy w międzynarodowych projektach badawczych z obszaru nauk o zdrowiu, co pozwala mu na rozwijanie nowatorskich metodologii w dziedzinie zdrowia publicznego. Jako ekspert współpracował z różnymi organizacjami, koncentrując swoją działalność na optymalizacji zarządzania danymi klinicznymi i poprawie jakości badań naukowych.
JULIAN PAWLAK
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Prezes Zarządu Stowarzyszenia KUPS od 2004 r. Do 2003 r. Prezes i Dyrektor Generalny Tymbark SA, następnie Przewodniczący Rady Nadzorczej i Konsultant ds. strategii Tymbarku. Od 2018 r. Prokurent Tymbark MWS Sp. z o.o. – firmy z Grupy Maspex.
PIOTR PODOBA
Döhler Sp. z o.o.
President of Döhler Sp. z o.o. Since 2012 Vice-president of the KUPS Board. Member of the Management Board at European Fruit Juices Association (AIJN). He gained his professional experience in the family business Alpex
Sp. z o.o. As a member of the Polish Association of Juice Producers (KUPS) he participates actively into activities cooperation with industry promotion.
GRZEGORZ RYKACZEWSKI
Bank Pekao S.A.
Ekspert analiz sektora rolno-spożywczego w Departamencie Analiz Makroekonomicznych Banku Pekao S.A. Absolwent studiów magisterskich na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego o specjalności Polityka Międzynarodowa i Integracja Europejska oraz studiów doktoranckich w Kolegium Zarządzania i Finansów Szkoły Głównej Handlowej. W latach 2015-2022 analityk sektora rolno–spożywczego w Santander Bank Polska. W latach 2014-2015 zajmował się analizami rynku mięsa czerwonego w Departamencie Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych Banku BGŻ (obecnie BNP Paribas). Od 2005 do 2014 r. pracował w Agencji Rynku Rolnego. Autor artykułów naukowych komentarzy, artykułów i informacji prasowych dotyczących sytuacji na rynkach rolnych.
DR INŻ. KATARZYNA STOŚ
NARODOWY INSTYTUT ZDROWIA PUBLICZNEGO PZH - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
Kierownik Zakładu Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy. Posiada wieloletnie doświadczenie w działalności naukowej i aplikacyjnej dotyczącej jakości i bezpieczeństwa żywności oraz w programie profilaktyki niedoboru jodu w Polsce. Aktualne obszary działalności dotyczą badań składu, jakości i bezpieczeństwa żywności oraz żywienia. Posiada doświadczenie w opracowywaniu merytorycznym projektów aktów prawnych w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności i żywienia, bierze udział w opiniowaniu projektów aktów prawnych na poziomie krajowym i międzynarodowym.
IZABELA TAŃSKA
IGI Food Law
Doradca ds. Prawa Żywnościowego i Prawa Zrównoważonej Żywności, Prezes Zarządu IGI FOOD LAW. 22 lata pracy i doświadczenia. Warszawa, Bruksela, Singapur, Waszyngton DC. Jest ekspertką w zakresie interpretacji oraz stosowania wymagań prawa żywnościowego UE i krajowego. Doradza producentom i dystrybutorom żywności jak uzyskać zgodność z przepisami na etapie projektowania, wprowadzania do obrotu i dystrybucji. Ma liczne sukcesy w realizacji procedur unijnych (nowa żywność, oświadczenia, dodatki, suplementy, FSMP). Dzięki bardzo dobrej i wieloletniej znajomości funkcjonowania instytucji krajowych w tym inspekcji, oraz instytucji UE oraz śledzeniu ich prac dostarcza wiedzę i rozwiązania, które pomagają przygotować się firmom do nadchodzących zmian w prawie żywnościowym i prawie zrównoważonej żywności. W 2011 roku powołała i prowadzi Letnią Szkołę Prawa Żywnościowego – warsztaty stosowania prawa. Prelegentka, stypendystka, autorka i współautorka publikacji, artykułów i książek.
DR MAGDALENA WILGATEK
Centrum Monitorowania Rynku Sp. z o.o.
W CMR zajmuje się rozwojem biznesu oraz PR. Wcześniej zdobywała doświadczenie w Business Inteligence. Z wykształcenia Doktor Nauk Politycznych, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Autorka wielu artykułów naukowych z zakresu nauk politycznych oraz branży FMCG.