Prelegenci

Łukasz Bąk

ŁUKASZ BĄK

Handen Sp. z o.o.

Dyrektor Handlowy Handen Sp. z o.o. Absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz menedżerskich studiów podyplomowych na SGH i Uczelni Łazarskiego. Wieloletni opiekun kluczowych Klientów, początkowo w toruńskim oddziale Energi (2002-2007), potem jako Key Account Manager w RWE Polska (2007-2011), wreszcie od 2012 do dziś w Handenie, gdzie udało mu się wraz z zespołem zbudować portfel sprzedaży przekraczający 4 TWh gazu ziemnego rocznie. Skupiony w obszarze sprzedaży dla odbiorców przemysłowych, uważny rozmówca i słuchacz głosów Klientów.

KasiaBojko

KATARZYNA BOJKO

Krajowy System Kaucyjny Zwrotka SA.

Dyrektor Sprzedaży w Krajowym Systemie Kaucyjnym Zwrotka SA. Ekspertka z 30-letnim doświadczeniem w branży sprzedażowej, specjalizująca się w budowaniu strategicznych relacji biznesowych oraz zarządzaniu procesem sprzedaży.. Swoją wiedzę i kompetencje rozwijała pracując dla czołowych firm, w tym Arcelor Mittal Refractories oraz Śnieżka Invest, gdzie z sukcesem zarządzała rozwojem sieci sprzedaży, ekspansją eksportową oraz działaniami marketingowymi. W branży hutnictwa stali zbudowała rozległą sieć kontaktów biznesowych na całym świecie.. Przez ostatnią dekadę nawiązała i rozwinęła współpracę ze wszystkimi kluczowymi sieciami handlowymi zarówno w kanale nowoczesnym, jak i tradycyjnym, skutecznie wprowadzając produkty FMCG na rynki krajowe i zagraniczne.. Jej kluczowe kompetencje to planowanie strategiczne i zarządzanie, które w połączeniu z bogatym doświadczeniem branżowym pozwalają jej skutecznie identyfikować szanse biznesowe i wdrażać optymalne rozwiązania w wymagającym środowisku handlowym

Anna Bugala

ANNA BUGAŁA

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB

Analityk rynku ogrodniczego. Współautorka ukazującego się 2 razy w roku raportu „Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy”. Autorka licznych artykułów i opracowań dotyczących polskiego ogrodnictwa, zwłaszcza handlu zagranicznego owocami, warzywami i ich przetworami.

Patryk Ciunajtis

Patryk Ciunajtis

HACH LANGE Sp. z o.o.

Manager sprzedaży z 13-letnim doświadczeniem w branży wodno-ściekowej. Pomagam klientom w zakresie inwestycji w systemy monitoringu parametrów chemicznych, wody i ścieków. Specjalizuję się w procesach oczyszczania ścieków jak i urządzeniach analitycznych pozwalających na skuteczne zarządzanie technologią. Oprócz dużego zaangażowania w rozwiązanie problemów naszych klientów, znajduję czas na pasję jakimi są, sport oraz wędkarstwo.

Mariusz Dziwulski

Dr Mariusz Dziwulski

PKO Bank Polski

Ekspert ds. analiz rynku rolno-spożywczego w PKO Banku Polskim. Doktor nauk ekonomicznych. Absolwent Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie. Posiada kilkunastoletnie oświadczenie w analizach branżowych dla sektora bankowego. Wcześniej pracownik Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (2007-2010). Autor licznych publikacji naukowych, popularnych oraz ekspertyz dotyczących branży spożywczej.

zdj Barbara Groele konf

Dr inż. Barbara Groele

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Sekretarz Generalny Stowarzyszenia KUPS od 2004 roku. Obroniła pracę doktorską w SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydziału Technologii i Żywienia Człowieka, Biotechnologia oraz Wyższej Szkoły Biznesu NCU w Nowym Sączu. Członek Rady Programowej DQS, Zespołu Technicznego DSK, Komitetu Technicznego AIJN. Członek Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Owoców i Warzyw.

Krystyna Gutkowska1

PROF. DR HAB. KRYSTYNA GUTKOWSKA

Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Dyrektor  Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka. Wcześniej wiele lat Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW). Działalność dydaktyczno-naukowa pani Profesor skupia się wokół tematyki zachowań konsumentów na rynku żywności, serwicyzacji konsumpcji, badań marketingowych na rynku żywności, poziomu i struktury konsumpcji w różnych typach gospodarstw domowych, oraz nowych trendów w konsumpcji. Jest autorką lub współautorką ok. 400 oryginalnych opracowań naukowych i realizatorką wielu tematów badawczych finansowanych ze źródeł krajowych i międzynarodowych.

Paweł Harycki

Paweł Harycki

European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food

Ecosystem Manager w EIT Food, odpowiedzialny za rozwój współpracy i innowacji w sektorze rolno-spożywczym w Europie Środkowej. Wspiera budowę zrównoważonego, odpornego i nowoczesnego systemu żywnościowego poprzez łączenie startupów, liderów branży, instytucji badawczo-naukowych oraz decydentów. Dysponuje ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w komunikacji strategicznej, zarządzaniu innowacjami i angażowaniu interesariuszy, prowadzi inicjatywy integrujące środowiska badawcze, biznesowe i administracyjne. W Instytucie Podstawowych Problemów Techniki PAN koordynował komunikację flagowych projektów, takich jak Innovation Coach czy PREMIERE. Wcześniej realizował międzynarodowe kampanie marketingowe w Stowarzyszeniu Krajowa Unia Producentów Soków. Specjalizuje się w projektach finansowanych z funduszy UE, rozwoju ekosystemów innowacji oraz organizacji wydarzeń wspierających współpracę międzysektorową.

Paweł Klimek

PAWEŁ KLIMEK

SIG Combibloc Sp. z o.o.

Manager z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej i napojowej (FMCG), specjalizujący się w zarządzaniu sprzedażą, kategorią oraz rozwojem marek własnych. Absolwent zarządzania i marketingu, swoją karierę zawodową rozwijał w firmach takich jak Stokrotka, Makro Cash & Carry, Sante oraz Doehler Polska. Pełnił kluczowe funkcje – od Category Managera, Export Managera, po Kierownika Działu Marek Własnych i obecnie zajmuje stanowisko Key Account Managera w firmie SIG Combibloc. Dzięki połączeniu wiedzy strategicznej i operacyjnej, skutecznie realizuje projekty zwiększające efektywność sprzedaży, rozwija oferty produktowe i wspiera wdrażanie innowacyjnych rozwiązań rynkowych.

Dariusz Lizak

DR DARIUSZ LIZAK

Krajowa Izba Gospodarcza Przemysł Rozlewniczy

Prezes Zarządu Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy. Członek Zarządu europejskiego stowarzyszenia w Brukseli Natural Mineral Waters Europe. Doświadczony Manager z udokumentowaną historią pracy w branży napojów, opakowań, recyklingu. Specjalista z sektora produkcji wody, napojów, soków, rynku piwa, polimerów, opakowań z tworzyw sztucznych i recyklingu. Doktor nauk ekonomicznych. Aktywny naukowo, wykładowca. Konsultant ds. strategicznych, restrukturyzacyjnych, procesów M&A, doradca inwestycyjny.

Krystian Marszałek

PROF. DR HAB INŻ. KRYSTIAN MARSZAŁEK

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie - PIB

Kierownik Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Członek Rady Narodowego Centrum Nauki i IBPRS-PIB oraz Przewodniczący Rady Sektorowej Sektora Żywności, Rolnictwa i Leśnictwa w ramach Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. W ostatnich latach odbył staże naukowe w Uniwersytecie w Walencji (Hiszpania), Uniwersytecie w Padwie (Włochy) oraz w Instytucie Technologii i Nauk o Żywności, CAAS (Chiny). Dotychczas nagrodzony wieloma stypendiami naukowymi przyznanymi przez SGGW, Wojewodę Mazowieckiego oraz przez Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców w Polsce oraz odznaką honorową „Zasłużony dla Rolnictwa” przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Laureat nagrody w kategorii Innowacyjny Młody Naukowiec oraz wyróżnienie za ukończenie studiów doktoranckich gronie najlepszych 5% studentów SGGW. Ekspert w PARP, NCBR, NAWA, MFiPR oraz FNP oraz członek PKN, PTTŻ i SGS. Prof. Krystian Marszałek jest ponadto recenzentem w prestiżowych międzynarodowych czasopismach naukowych a jego osiągnięcia naukowe obejmują udział w 26 grantach naukowych, autorstwo  i współautorem ponad 110 publikacji naukowych i rozdziałów w książkach, ponad 50 abstraktów konferencyjnych i 30 prezentacji ustnych. Jego zainteresowania naukowe obejmują zastosowanie innowacyjnych technik przetwarzania i utrwalania żywności takich jak: wysokie ciśnienia hydrostatyczne, ditlenek węgla pod wysokim ciśnieniem, homogenizacja wysokociśnieniowa, pasteryzacja mikrofalowa w przepływie, ultradźwięki itp. Dotychczas wypromował 3 doktorów.

Szymon Mordasiewicz

SZYMON MORDASIEWICZ

YouGov CP Poland

Dyrektor Zarządzający. Od blisko 20 lat związany z branżą FMCG. Pracę rozpoczął w firmie Nielsen, do której dołączył w roku 2002. W latach 2012-2014 był odpowiedzialny za Business Development w regionie CEE oraz krajów bałtyckich, a w latach 2014 – 2018 pracował jako Dyrektor Zarządzający polską częścią Nielsena. Od stycznia 2019 związany z Panelem Gospodarstw Domowych. W roku 2023 objął stanowisko Dyrektora Zarządzającego firmy Consumer Panel Poland GfK a obecnie YouGov CP Poland po zmianie właściciela firmy w roku 2024.

B_Nosecka aktualne zdjęcie

DR HAB. BOŻENA NOSECKA, PROF. IERiGŻ

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB

Kierownik zespołu opracowującego od 1992 r. (dwa razy w roku) analizy rynkowe dotyczące sytuacji na rynku owoców i warzyw. Ekspert GUS w zakresie szacowania zbiorów warzyw w Polsce. Autorka wielu opracowań, artykułów i ekspertyz dotyczących problematyki polskiego, europejskiego i światowego ogrodnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem sektora przetwórstwa.

Mariusz Panczyk

PROF. DR HAB. N. MED. I N. O ZDR. MARIUSZ PANCZYK

WARSZAWSKI UNIWERSYTET MEDYCZNY

Profesor Mariusz Panczyk jest uznawany za znakomitego badacza i wykładowcę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie skupia się na analizie danych i nauczaniu akademickim. Posiada bogate doświadczenie we współpracy w międzynarodowych projektach badawczych z obszaru nauk o zdrowiu, co pozwala mu na rozwijanie nowatorskich metodologii w dziedzinie zdrowia publicznego. Jako ekspert współpracował z różnymi organizacjami, koncentrując swoją działalność na optymalizacji zarządzania danymi klinicznymi i poprawie jakości badań naukowych.

Julian Pawlak_zdj

JULIAN PAWLAK

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Prezes Zarządu Stowarzyszenia KUPS od 2004 r. Do 2003 r. Prezes i Dyrektor Generalny Tymbark SA, następnie Przewodniczący Rady Nadzorczej i Konsultant ds. strategii Tymbarku. Od 2018 r. Prokurent Tymbark MWS Sp. z o.o. – firmy z Grupy Maspex.

Magdalena Rohde-Krempa

MAGDALENA ROHDE - KREMPA

Maspex Beverages

General Manager Bussines Unit Polska. Magdalena Rohde - Krempa jest absolwentką Politechniki Krakowskiej. Od 30 lat zawodowo związana z Grupą Maspex - jedną z największych firm w Europie Środkowo – Wschodniej w segmencie produktów spożywczych. W trakcie kariery zawodowej zarządzała strategiczny obszarami,  pełniąc kluczowe funkcje w zarządach spółek Grupy. Obecnie sprawuje funkcję Dyrektora Generalnego „Business Unit Polska Beverages”. Odpowiada za produkcję, sprzedaż, marketing i strategię rozwoju takich marek, jak Tymbark, Kubuś, Tarczyn, Dr Witt oraz Tiger.

Krzysztof Rutkowski

DR INŻ. KRZYSZTOF PIOTR RUTKOWSKI

Instytut Ogrodnictwa–Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach

Adiunkt w Instytucie Ogrodnictwa–Państwowym Instytucie Badawczym w Skierniewicach. Kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw oraz Kierownik Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych. Prowadzi badania z zakresu jakości owoców i warzyw oraz aspektów technologicznych przechowalnictwa, obejmujących między innymi koordynowanie i wykonywanie analiz fizykochemicznych owoców oraz wykorzystanie niedestrukcyjnych metod pomiaru dojrzałości i jakości owoców i warzyw.  Aktualnie koordynuje między innymi zadanie celowe finansowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pt.: „Opracowanie technologii produkcji jabłek przemysłowych z uwzględnieniem transformacji sadów produkujących owoce deserowe (sady tradycyjne) oraz modelu sadu sokowego”. Autor/współautor 78 oryginalnych publikacji naukowych, 218 popularno-naukowych, 190 doniesień na konferencjach krajowych i 112 międzynarodowych, 16 książek/broszur i 5 monografii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

GRZEGORZ RYKACZEWSKI

Bank Pekao S.A.

Ekspert analiz sektora rolno-spożywczego w Departamencie Analiz Makroekonomicznych. W latach 2015-2022 analityk sektora rolno–spożywczego w Santander Bank Polska. W latach 2014-2015 zajmował się analizami rynku mięsa czerwonego w Departamencie Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych Banku Gospodarki Żywnościowej. Od 2005 do 2014 r. pracował w Agencji Rynku Rolnego. Autor artykułów naukowych z dziedziny pomocy publicznej w rolnictwie oraz kilkuset komentarzy, artykułów i informacji prasowych dotyczących sytuacji na rynkach rolnych.

Edyta Urbaniak-Konik

EDYTA URBANIAK-KONIK

OK Operator Kaucyjny SA

Ekspert branży odpadowej, z którą związana jest od ponad 30 lat. Obecnie jako Członek Zarządu w OK Operator Kaucyjny SA i Pełnomocnik Zarządu ds. Zrównoważonego Rozwoju w PreZero Polska realizuje zadania z obszaru gospodarki cyrkularnej. Poprzednio pełniła obowiązki Członka Zarządu PreZero Recycling Południe Sp. z o.o. z siedzibą w Knurowie, odpowiedzialna za prowadzenie operacyjne spółki, w tym sortownię, kompostownię i składowisko, jak również  stanowisko Członka Zarządu PreZero Bałtycka Energia Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Wcześniej jako Dyrektor Komunikacji i Marketingu Grupy SUEZ realizowała zadania z obszaru Public Affairs, komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej, w ramach których prowadziła projekty m. in. z United Global Compact w Polsce, Federacją Banków Żywności, Greenpeace czy Polską Izbą Ekologii. Członek Rady ROP i Rady GOZ w Lewiatan, Przewodnicząca Rady Fundacji PreZero Jesteśmy z Tobą, Sekretarz Rady Polskiej Izby Ekologii. Absolwentka wydziału prawa na Uniwersytecie Śląskim. Ukończyła studia podyplomowe Zarządzanie i Gospodarowanie Odpadami SGGW w Warszawie i Ecole Superieure des Sciences Economiques et Commerciales - ESSEC.

Tomasz Wagner5 wizytowka small

TOMASZ WAGNER

Doradca podatkowy, ekspert z zakresu systemu kaucyjnego

Partner w firmach konsultingowych, w tym z kręgu Big4, z niemal 18-letnim doświadczeniem w zakresie podatków, w  tym w szczególności podatku VAT. Doradzał setkom polskim i międzynarodowym firm z różnych branż, w tym produkcyjnej, napojowej, FMCG oraz retail, obsługując czołowe podmioty na polskim rynku. Swoim doradztwem obejmował również zagadnienia związane z podatkiem cukrowym i podatkiem od plastiku (Single Use Plastic). Jest szczególnie uznawany za eksperta w obszarze systemu kaucyjnego. W tym zakresie jest autorem szeregu publikacji w prasie ogólnokrajowej, panelistą i prelegentem na konferencjach, partnerem w relacjach z organizacjami branżowymi. Współpracuje ze wszystkimi typami interesariuszy systemu kaucyjnego m.in. dzieląc się ekspertyzą i prowadząc kompleksowe warsztaty.

Agnieszka Wandel

AGNIESZKA WANDEL

Laboratorium GIJHARS w Poznaniu

Kierownik Pracowni Analiz instrumentalnych w Laboratorium GIJHARS w Poznaniu. Od ponad 20 lat zajmuje się m.in. analityką soków, nektarów, win, napojów spirytusowych i szeroko pojętym problemem zafałszowań artykułów rolno – spożywczych. Całe życie zawodowe związana z kontrolą żywności. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (dawniej Akademia Rolnicza), członek Komitetu Technicznego PKN ds. analityki żywności, członek grupy eksperckiej AIJN, członek grup roboczych działających w ramach Codex- Alimentarius,  i członek Zespołu Technicznego DSK. 

Karolina Załuska

KAROLINA ZAŁUSKA

Dőhler Sp. z o.o.

Dyrektor Zakupów w Dőhler Sp. z o.o. Od 2023 roku związana z Dőhler Sp. z o.o., gdzie zajmuje się kwestiami surowcowymi, analizami strategicznymi oraz zrównoważonym rozwojem.Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Ogrodnictwo oraz studium podyplomowego w Krajowej Szkole Administracji Publicznej. Od początku kariery zawodowej zajmuje się zagadnieniami związanymi z sektorem ogrodniczym. Wiele lat pracowała w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, kierując Wydziałem Produktów Ogrodniczych, Spółdzielczości i Grup Producentów Rolnych oraz zajmując się analizami strategicznymi. Współautorka raportów i opracowań w zakresie sektora ogrodniczego oraz funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej w zakresie rynku owoców i warzyw w Polsce. Przedstawiciel Polski w KE w zakresie ww. tematyki.  Współtworząc pierwszego Zrzeszenia Organizacji Producentów Owoców i Warzyw w Polsce.  Pracowała kilka lat w sektorze bankowym jako ekspert ds. rolnictwa.

Edgar Zimmer

DR EDGAR ZIMMER

Bucher Unipektin AG, Szwajcaria

Edgar Zimmer pracuje w branży przetwórstwa owoców od ponad 25 lat. Jego wykształcenie obejmuje technologię napojów i enologię, które studiował w Geisenheim i Giessen w Niemczech. Uzyskał tytuł doktora na Uniwersytecie w Giessen, pisząc pracę doktorską na temat badań podstawowych nad technologią i składem naturalnie mętnego soku jabłkowego. W 1996 roku dołączył do Bucher w Szwajcarii, obecnie Bucher Unipektin AG, jako inżynier ds. rozwoju, a później jako kierownik ds. produktów systemów filtracji. Od 2007 roku Edgar jest szefem ds. technologii i rozwoju. Od 2003 roku jest członkiem, a od 2009 roku wiceprzewodniczącym Komisji ds. Nauki i Technologii IFU.