ABC a Wolters Kluwer business
Akty PrawneSerwisy BranżoweCała OfertaMarka ABCPress RoomWolters Kluwer Polska
LEX a Wolters Kluwer businessOficyna a Wolters Kluwer business

Uwaga: Widoczny niżej tekst jest nieaktualny. Od czasu jego opublikowania pojawił się inny akt prawny (lub kilka aktów),
zmieniający w jakimś zakresie widoczny tu tekst lub uchylający ten akt. Nasz serwis internetowy nie zawiera tekstów ujednoliconych.

Akt prawny opublikowany przez




ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 lutego 2004 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu

(Dz. U. z dnia 12 marca 2004 r.)


Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:


§ 1. W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. Nr 181, poz. 1773) wprowadza się następujące zmiany:
  1)   w § 3 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:
"a)  określany nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie występuje w znacznej przewadze,";
  2)   w § 5 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:
"a)  składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi.";
  3)   załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

________
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2)   Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360 oraz z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221.

ZAŁĄCZNIK

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE MIODU
 
WyszczególnienieKryteria
12
Zawartość wodynie więcej niż 20 %, z tym że nie więcej niż:
 
1) 23 % - w miodzie wrzosowym i w miodzie
  piekarniczym;
 2) 25 % - w miodzie piekarniczym wrzosowym
Zawartość fruktozy i glukozy (sumanie mniej niż:
fruktozy i glukozy)60 g/100 g - w miodzie nektarowym,
 45 g/100 g - w miodzie spadziowym i spadziowo-nektarowym
Zawartość sacharozy
nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż:
1) 10 g/100 g - w miodzie pochodzącym z
  grochodrzewu (Robinia pseudoacacia), lucerny
  (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia
  menziesii), suchodrzewu francuskiego
  (Hedysarum), kauczukowca czerwonego
  (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy
  (Eucryphia lucida, Eucryphia milligani),
  Citrus spp.;
 
2) 15 g/100 g - w miodzie pochodzącym z lawendy
  (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago
  officinalis)
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie
0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż:
0,5 g/100 g w miodzie wytłoczonym
Przewodność właściwanie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej, z tym że nie mniej niż 0,8 mS/cm - w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich mieszankach. Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.)
Wolne kwasynie więcej niż 50 mval/kg, z tym że nie więcej niż 80 mval/kg - w miodzie piekarniczym (przemysłowym)
Liczba diastazowa (wg skali Schade)nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej niż 3 - w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie więcej niż 15 mg/kg
Zawartość
5-hydroksymetylofurfuralu (HMF)
nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż 80 mg/kg w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz w mieszankach takich miodów