O SYMPOZJUM
W imieniu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), mamy przyjemność zaprosić Państwa na XXV Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia KUPS pt. „Trendy, wyzwania i przyszłość branży sokowniczej”, które odbędzie się w dniach 5-7 czerwca 2024 roku w Kielcach, Polska.
Uprzejmie informujemy, że Patronatem Honorowym Sympozjum KUPS objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski.
Głównym celem Sympozjum jest zapoznanie uczestników z aktualną sytuacją na rynku krajowym oraz światowym, poddanie analizie stanu obecnego potencjału rynkowego, a także prognozowanie zjawisk mogących mieć wpływ na rozwój branży soków oraz stworzenie okazji do poszerzenia kontaktów branżowych.
Sympozjum stanowi swoistą platformę do wymiany wiedzy, doświadczenia i pomysłów wśród członków branży, jest również okazją do zacieśniania współpracy.
Międzynarodowe Sympozjum KUPS stało się miejscem spotkań nie tylko dla polskiej branży sokowniczej, ale także dla zagranicznych firm, które są zainteresowane współpracą z lokalnymi podmiotami.
W 2023 roku, gdy obchodziliśmy Jubileusz 30-lecia Stowarzyszenia KUPS mieliśmy przyjemność gościć około 250 uczestników, głównie menagerów wyższego szczebla z kraju i z zagranicy. Prelegenci i paneliści podzielili się swoją wiedzą, doświadczeniem i wizją przyszłości przemysłu sokowniczego.
Jesteśmy przekonani, że Międzynarodowe Sympozjum KUPS zapisało się na stałe w kalendarzu najważniejszych wydarzeń branży sokowniczej.
W 2024 roku organizujemy Sympozjum w Kielcach. Dodatkowo przygotowaliśmy dla Państwa interesujące programy wieczorne. Mamy nadzieję, że uatrakcyjni to Państwa uczestnictwo w Sympozjum.
Serdecznie zapraszamy na wycieczkę zorganizowaną w dniu 7 czerwca 2024 (piątek) tj. zwiedzanie Świętego Krzyża.
Świętokrzyski Park Narodowy, gdzie znajdują się świętokrzyskie gołoborza - największe gruzowisko skalne Gór Świętokrzyskich. Roztacza się stąd wspaniały widok na Góry Świętokrzyskie oraz Św. Krzyż - zespół klasztorny i kościół Świętej Trójcy, kaplica Oleśnickich, w której znajdują się relikwie Krzyża Świętego, wieża kościelna z przepiękną panoramą. Wycieczka jest dla chętnych i dodatkowo płatna.
Będzie nam niezwykle miło gościć Państwa w dniach 5-7 czerwca 2024 r. w Kielcach!
PROGRAM
SYMPOZJUM
Sympozjum KUPS jest czymś więcej niż tylko okazją do dzielenia się spostrzeżeniami i wiedzą. Zapewniamy Państwu także idealną platformę do spotkania się z branżowymi znajomymi i spotkań biznesowych.
W PROGRAMIE
- interesujące prezentacje ważnych dla branży tematów dotyczących rynku surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
- trendy, innowacje techniczne i technologiczne oraz zmiany legislacyjne
- wymiana informacji i doświadczeń dotyczących branży sokowniczej
- dyskusje panelowe i kuluarowe
UCZESTNICY SYMPOZJUM
- ponad 200 gości z Polski i zagranicy
- przedstawiciele administracji państwowej
- przedstawiciele świata nauki i prasy
- członkowie KUPS oraz nie-członkowie
- przedstawiciele firm współpracujących z branżą
NAJLEPSI WYKŁADOWCY
- krajowi i zagraniczni prelegenci
- praktycy z wiodących firm sokowniczych
- naukowcy z uznanych ośrodków akademickich i instytutów badawczych zajmujący się rynkiem i technologią
PRZYGOTOWANE ATRAKCJE
- ciekawy program artystyczny
TŁUMACZENIE
- organizatorzy zapewniają symultaniczne tłumaczenie
Program
Środa, 5 czerwca 2024
-
13:30 – 15:00 Obiad
-
14:00 – 15:00 Rejestracja uczestników Sympozjum
-
15:00 - 15:30 Otwarcie XXV Międzynarodowego Sympozjum i powitanie Gości
Julian Pawlak, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)
Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
-
15:30 - 19:00 Rynek soków i baza surowcowa do ich produkcji
15:30 – 15:55 Krajowy rynek soków pitnych i zagęszczonych na tle rynku europejskiego i perspektywy jego rozwoju
Dr hab. Bożena Nosecka, prof. IERiGŻ PIB oraz Anna Bugała, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB
15:55 – 16:20 Sytuacja na światowym rynku soków cytrusowych
Dr Mariusz Dziwulski, PKO BP
16:20 - 16:45 Globalny rynek zagęszczonego soku jabłkowego i NFC
Piotr Podoba, Döhler Sp. z o.o.
16:45 – 17:10 WYKŁAD SPECJALNY - Dobrostan pracowników - element sukcesu Firmy
Izabela Kluzek-Kot, Małgorzata Majewska, Space to Grow
17:10 – 17:50 Przerwa sokowa
17:50 – 18:15 Perspektywy sektora owocowo-warzywnego, w szczególności sokowniczego
Grzegorz Rykaczewski, Bank Pekao S.A.
18:15 – 18:40 Techniczne założenia produkcji jabłek w sadach sokowych
Dr Dorota Ewa Kruczyńska, Instytut Ogrodnictwa PIB w Skierniewicach
18:40 – 19:00 Sesja pytań i odpowiedzi
-
19:30 Koktajl
-
20:00 Kolacja uroczysta
Czwartek, 6 czerwca 2024
-
10:00 - 13:30 Nowe wyzwania i persektywy rozwoju branży
10:00 – 10:25 Polski konsument oraz rynek w roku 2023 i obraz rynku soków oraz napojów w latach 2023/2024
Szymon Mordasiewicz, Panel Gospodarstw Domowych GfK
10:25 – 10:50 Kanały dystrybucji produktów sokowniczych
Dr Magdalena Wilgatek, Centrum Monitorowania Rynku Sp. z o.o.
10:50 – 11:10 Trendy rynkowe i konsumenckie, które kształtują przyszłość produkcji soków
Katarzyna Sady, Tetra Pak Sp. z o.o.
11:10 – 11:25 Zrównoważony rozwój w przemyśle napojowym
Iwo Moszczyński, GEA Engineering Sp. z o.o.
11:25 – 12:15 Przerwa sokowa
12:15 – 12:40 Nowe inicjatywy legislacji krajowej i unijnej mającej wpływ na funkcjonowanie branży sokowniczej
Izabela Tańska, IGI Food Law Sp. z o.o.
12:40 – 13:05 System kaucyjny a nowe obowiązki producentów soków i napojów
Dr Dariusz Lizak, Krajowa Izba Gospodarcza Przemysł Rozlewniczy
13:05 – 13:30 Zrównoważony rozwój w branży sokowniczej
Magdalena Rohde-Krempa, Maspex Beverages
-
13:30 – 15:30 Obiad
-
15:30 – 17:15 Nowa kategoria soków o obniżonej zawartości cukrów
15:30 – 15:50 Nowelizacja dyrektywy sokowej
Dr inż. Barbara Groele, Stowarzyszenie KUPS
15:50 – 16:10 Dodatki do żywności dla branży sokowniczej
Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB
16:10 – 16:30 Wykorzystanie reakcji enzymatycznych do obniżania zawartości cukrów w sokach owocowych
Magdalena Cywińska-Antonik, dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS-PIB, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - PIB
16:30 – 17:15 Dyskusja panelowe: Nowa kategoria soków w ocenie ekspertów. Wyzwanie i szansa dla branży sokowniczej
Moderator: prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Uczestnicy: dr inż. Katarzyna Stoś, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB, dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS-PIB, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - PIB, prof. dr hab. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Izabela Tańska, IGI Food Law Sp. z o.o.
17:15 Podsumowanie i zamknięcie Sympozjum
Julian Pawlak, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)
-
19:00 Kolacja integracyjna (grillowa)
Piątek, 7 czerwca 2024
-
7:00 – 11:00 Wymeldowanie
-
10:00 - 15:00 Wycieczka dodatkowa - Zwiedzanie Świętego Krzyża
Organizatorzy zapewniają tłumaczenie symultaniczne (j. angielski i j. polski).
Organizatorzy zastrzegają sobie prawo wprowadzenia zmian w programie.
ZŁOTY SPONSOR
SREBRNY SPONSOR
PARTNERZY BRANŻOWI
PATRONAT HONOROWY
PARTNERZY MEDIALNI
Hotel
Rezerwacja noclegu
Sympozjum odbywa się w hotelu
Hotel Binkowski w Kielcach
ul. Szczepaniaka 42, 25-043 Kielce
Informacja o hotelu
Czterogwiazdkowy hotel Binkowski jest położony w zielonym Parku Baranowskim, w spokojnej części Kielc, w pobliżu rezerwatu przyrody Biesak-Białogon. Obiekt oddalony jest o 3 km od centrum miasta, o 1,2 km od stoku narciarskiego Stadion oraz o 7,5 km od Targów Kielce.
Klasycznie urządzone i klimatyzowane pokoje wyposażone są w telewizor z płaskim ekranem, lodówkę oraz biurko. W łazienkach zapewniono ręczniki oraz prysznic. Niektóre pokoje dysponują balkonem.
W hotelu Binkowski znajduje się centrum odnowy biologicznej z basenem, 5 saun (Sauny Świętokrzyskie, które zlokalizowane są na IV piętrze + basen na dachu) oraz siłownią. Do dyspozycji Gości jest zaplecze biznesowe i konferencyjne. Pozostałe udogodnienia obejmują prywatny parking oraz bezpłatne WiFi. Hotelowa restauracja dysponuje barem oraz panoramicznym tarasem z widokiem na okolicę. W restauracji serwowane są dania kuchni polskiej i międzynarodowej.