O SYMPOZJUM
W imieniu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), mamy przyjemność zaprosić Państwa na XXIV Międzynarodowe Sympozjum połączone z obchodami Jubileuszu 30-lecia Stowarzyszenia KUPS pt. „Jubileusz 30-lecia Stowarzyszenia KUPS. Wyzwania i perspektywy rozwoju branży sokowniczej”, które odbędzie się w dniach 17-19 maja 2023 roku w Warszawie, Polska.
Patronatem Honorowym Sympozjum KUPS objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Głównym celem Sympozjum jest zapoznanie uczestników z aktualną sytuacją na rynku krajowym oraz światowym, poddanie analizie stanu obecnego potencjału rynkowego, a także prognozowanie zjawisk mogących mieć wpływ na rozwój branży soków oraz stworzenie okazji do poszerzenia kontaktów branżowych.
Sympozjum stanowi swoistą platformę do wymiany wiedzy, doświadczenia i pomysłów wśród członków branży, jest również okazją do zacieśniania współpracy.
Międzynarodowe Sympozjum KUPS stało się miejscem spotkań nie tylko dla polskiej branży sokowniczej, ale także dla zagranicznych firm, które są zainteresowane współpracą z lokalnymi podmiotami.
W 2022 roku po przerwie spowodowanej pandemią SARS-COV2 mieliśmy przyjemność gościć ponad 200 uczestników, głównie menagerów wyższego szczebla z kraju i z zagranicy. Prelegenci i paneliści dzielą się swoją wiedzą, doświadczeniem i wizją przyszłości przemysłu sokowniczego.
Jesteśmy przekonani, że Międzynarodowe Sympozjum KUPS zapisało się na stałe w kalendarzu najważniejszych wydarzeń branży sokowniczej.
W bieżącym roku organizujemy Sympozjum w Warszawie. Dodatkowo przygotowaliśmy dla Państwa atrakcyjne programy wieczorne. Mamy nadzieję, że uatrakcyjni to Państwa uczestnictwo w Sympozjum.
Będzie nam niezwykle miło gościć Państwa w dniach 17-19 maja 2023 r. w Warszawie!

PROGRAM
SYMPOZJUM
Sympozjum KUPS jest czymś więcej niż tylko okazją do dzielenia się spostrzeżeniami i wiedzą. Zapewniamy Państwu także idealną platformę do spotkania się z branżowymi znajomymi i spotkań biznesowych.
W PROGRAMIE
- interesujące prezentacje ważnych dla branży tematów dotyczących rynku surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
- trendy, innowacje techniczne i technologiczne oraz zmiany legislacyjne
- wymiana informacji i doświadczeń dotyczących branży sokowniczej
- dyskusje panelowe i kuluarowe
UCZESTNICY SYMPOZJUM
- ponad 200 gości z Polski i zagranicy
- przedstawiciele administracji państwowej
- przedstawiciele świata nauki i prasy
- członkowie KUPS oraz nie-członkowie
- przedstawiciele firm współpracujących z branżą
NAJLEPSI WYKŁADOWCY
- krajowi i zagraniczni prelegenci
- praktycy z wiodących firm sokowniczych
- naukowcy z uznanych ośrodków akademickich i instytutów badawczych zajmujący się rynkiem i technologią
PRZYGOTOWANE ATRAKCJE
- ciekawy program artystyczny
TŁUMACZENIE
- organizatorzy zapewniają symultaniczne tłumaczenie
Program
Środa, 17 maja 2023
JUBILEUSZ 30-LECIA STOWARZYSZENIA KUPS
SALA BALOWA, PARTER
-
14:00 – 16:00 Obiad
-
15:00 – 17:00 Rejestracja uczestników Sympozjum
-
16:00 - 17:00 Koktajl
-
17:00 – 17:30 Otwarcie. Podsumowanie aktywności branży sokowniczej w ostatnim 30-leciu. Soki pitne
Julian Pawlak, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)
-
17:30 – 17:50 Trendy zagęszczonych soków owocowych w ciągu 30 lat
Piotr Podoba, Döhler Sp. z o.o.
-
17:50 - 18:10 Rolnictwo przyszłości w dwóch odsłonach
Dr Krzysztof Pawiński, Grupa Maspex
-
18:10 - 18:40 Wystąpienia przedstawicieli Rządu/administracji państwowej
-
18:40 - 20:00 Wręczanie dyplomów oraz odznaczeń resortowych i państwowych
-
20:00 Kolacja uroczysta
-
22:00 Koncert Zespołu Zakopower
Czwartek, 18 maja 2023
WYZWANIA I PERSPEKTYWY ROZWOJU BRANŻY SOKOWNICZEJ
SALA KONFERENCYJNA, 1. PIĘTRO
-
10:00 - 13:15 Trendy na rynku sokowniczym
Rola opakowań do płynnej żywności w realizacji celów zrównoważonego rozwoju
Jacek Świgoń, Tetra Pak Sp. z o.o.
- Aktualne trendy na rynku soków, nektarów i napojów owocowych i warzywnych
Anna Barabasz-Sawińska, Grupa Maspex
- Soki, Nektary czy Napoje. Wybory konsumentów, detalistów i producentów
Dr Dariusz Lizak, Hortex Sp. z o.o.
- Wyparka MVR do zagęszczania soków owocowych - inteligentne, ekonomiczne i ekologiczne
Dieter Pinnow, Bucher Unipektin AG
- Jak stworzyć wartość dodaną produktu poprzez opakowanie
Eike Schopper, Aluflexpack Group
Opakowania dla bardziej zrównoważonego świata
Karina Ostatek, SIG Combibloc Sp. z o.o.
- Bieżące wyzwania krajowej branży sokowniczej i aktywności KUPS
Dr inż. Barbara Groele, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)
Legislacyjne priorytety dla branży soków owocowych w UE
Wouter Lox oraz Justine Pradels, Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN)
-
13:15 – 15:30 Obiad
-
15:30 – 17:00 Baza surowcowa i rynek soków zagęszczonych
- Krajowy rynek soków zagęszczonych na tle rynku europejskiego i perspektywy jego rozwoju
Dr hab. Bożena Nosecka, prof. IERiGŻ PIB oraz Anna Bugała, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB
Rynek zagęszczonych soków cytrusowych – analiza bieżacej sytuacji i perspektywy
Dr Mariusz Dziwulski, PKO Bank Polski
Sensoryka w służbie biznesu napojowego
Konrad Kwiatkowski, Merieux Nutriscience, Oddział Polska
Innowacyjny proces wysokociśnieniowy zwiększający trwałość gotowej do spożycia żywności ekologicznej
Zhe Chen, dr hab inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS - PIB, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB
Podsumowanie i zamknięcie Sympozjum
Julian Pawlak, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)
-
19:00 Kolacja integracyjna
Piątek, 19 maja 2023
-
7:00 – 11:00 Wymeldowanie
Organizatorzy zapewniają tłumaczenie symultaniczne (j. angielski i j. polski).
Organizatorzy zastrzegają sobie prawo wprowadzenia zmian w programie.
Hotel
Rezerwacja noclegu
Sympozjum odbywa się w hotelu
DoubleTree by Hilton Hotel and Conference Centre Warsaw
ul. Skalnicowa 21, 04-797 Warszawa
Rezerwacja pod linkiem:
www.my-event.hilton.com/wawccdi-gkuphl-aefee35d-7dbf-4f54-a139-eec7862a5af8/
Ważne: Prosimy indywidualnie zarezerwować nocleg.
Informacja o hotelu
Czterogwiazdkowy obiekt DoubleTree by Hilton Hotel & Conference Centre Warsaw otoczony jest malowniczym zabytkowym parkiem ze stawem i ścieżkami do biegania. Hotel położony jest w cichym zakątku Warszawy, 11 km od centrum miasta. Na miejscu można bezpłatnie korzystać z szybkiego WiFi i odkrytego parking. Dla autobusów przygotowano parking z zadaszonym podjazdem.
Nowoczesne, przestronne pokoje wyposażone są w telewizor z płaskim ekranem. Każdy z nich mieści łazienkę z prysznicem, suszarką do włosów, ręcznikami oraz bezpłatnym zestawem kosmetyków. W pokojach zapewniono łóżka marki Sweet Dreams™.
W hotelu znajduje się centrum fitness, spa, centrum konferencyjne, przechowalnia bagażu, kilka barów i klub nocny. Hotel oferuje ponadto usługi konsjerża oraz zaplecze konferencyjne. Na miejscu działa również bar.
Odległość od lotniska Chopina wynosi 19 km. Pałac i park w Wilanowie oddalone są od hotelu o 13 km. Obiekt dzieli 12,6 km od dworców kolejowych Warszawa Centralna i Warszawa Wschodnia.



