BIEŻĄCE WYZWANIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
18 - 20 maja 2022
Hotel Mercure
Gdańsk Stare Miasto
O SYMPOZJUM
W imieniu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), mamy przyjemność zaprosić Państwa na XXIII Międzynarodowe Sympozjum „Bieżące wyzwania branży sokowniczej”, które odbędzie się w dniach 18-20 maja 2022 roku w Gdańsku, Polska.
Patronatem Honorowym Sympozjum KUPS objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wicepremier Henryk Kowalczyk.
Głównym celem Sympozjum jest zapoznanie uczestników z aktualną sytuacją na rynku krajowym oraz światowym, poddanie analizie stanu obecnego potencjału rynkowego, a także prognozowanie zjawisk mogących mieć wpływ na rozwój branży soków oraz stworzenie okazji do poszerzenia kontaktów branżowych.
Sympozjum stanowi swoistą platformę do wymiany wiedzy, doświadczenia i pomysłów wśród członków branży, jest również okazją do zacieśniania współpracy.
Międzynarodowe Sympozjum KUPS stało się miejscem spotkań nie tylko dla polskiej branży sokowniczej, ale także dla zagranicznych firm, które są zainteresowane współpracą z lokalnymi podmiotami.
W 2019 roku mieliśmy przyjemność gościć ponad 200 uczestników, głównie menagerów wyższego szczebla z kraju i z zagranicy. Prelegenci i paneliści dzielą się swoją wiedzą, doświadczeniem i wizją przyszłości przemysłu sokowniczego. Sympozjum KUPS stało się coroczną tradycją, z przerwą w 2020 i 2021 roku z uwagi na pandemię SARS-COV 2, kiedy nie organizowaliśmy Sympozjum.
Jesteśmy przekonani, że Międzynarodowe Sympozjum KUPS zapisało się na stałe w kalendarzu najważniejszych wydarzeń branży sokowniczej.
W bieżącym roku organizujemy Sympozjum w centrum Gdańska. Dodatkowo przygotowaliśmy dla Państwa dwa atrakcyjne programy wieczorne oraz wycieczkę – zwiedzanie Gdańska Trasą Solidarności. Mamy nadzieję, że uatrakcyjni to Państwa uczestnictwo w Sympozjum.
Będzie nam niezwykle miło gościć Państwa w dniach 18-20 maja 2022 r. w Gdańsku!

PROGRAM
SYMPOZJUM
Sympozjum KUPS jest czymś więcej niż tylko okazją do dzielenia się spostrzeżeniami i wiedzą. Zapewniamy Państwu także idealną platformę do spotkania się z branżowymi znajomymi i spotkań biznesowych.

W PROGRAMIE
- interesujące prezentacje ważnych dla branży tematów dotyczących rynku surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
- trendy, innowacje techniczne i technologiczne oraz zmiany legislacyjne
- wymiana informacji i doświadczeń dotyczących branży sokowniczej
- dyskusje panelowe i kuluarowe

UCZESTNICY SYMPOZJUM
- ponad 200 gości z Polski i zagranicy
- przedstawiciele administracji państwowej
- przedstawiciele świata nauki i prasy
- członkowie KUPS oraz nie-członkowie
- przedstawiciele firm współpracujących z branżą

NAJLEPSI WYKŁADOWCY
- krajowi i zagraniczni prelegenci
- praktycy z wiodących firm sokowniczych
- naukowcy z uznanych ośrodków akademickich i instytutów badawczych zajmujący się rynkiem i technologią

PRZYGOTOWANE ATRAKCJE
- ciekawy program artystyczny
- dodatkowa wycieczka: zwiedzanie Gdańska Trasą Solidarności

TŁUMACZENIE
- organizatorzy zapewniają symultaniczne tłumaczenie
Program
Środa, 18 maja 2022
-
13:00 – 15:00 Obiad
-
14:00 – 15:00 Rejestracja uczestników Sympozjum
-
15:00 – 19:00 Rynek soków i baza surowcowa do ich produkcji
Otwarcie XXIII Międzynarodowego Sympozjum KUPS wraz z przywitaniem gości oraz krótkim wystąpieniem honorowych gości
Julian Pawlak, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)Potencjalny wpływ Strategii „od Pola do stołu” i Zielonego Ładu na branżę owocowo-warzywną, w tym sokowniczą
Maciej Golubiewski, Szef Gabinetu Komisarza UE ds. Rolnictwa Janusza Wojciechowskiego, Komisja EuropejskaRynek zagęszczonego soku jabłkowego oraz uwarunkowania jego eksportu do USA
Alicia Hernandez, Radca Rolny Ambasada USA w PolsceHandel z Wielką Brytanią – aktualne warunki eksportu i importu
Dr Peter McCrossan, Trade Policy Office Ambasada Brytyjska w WarszawieRynek soków zagęszczonych, w tym z jabłek oraz owoców kolorowych
Dr hab. Bożena Nosecka, prof. IERiGŻ, Anna Bugała, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIBRynek zagęszczonych soków cytrusowych – aktualna sytuacja na rynkach
Dr Mariusz Dziwulski, PKO BPZagęszczone soki owocowe na tle globalnych rynków towarowych
Piotr Niedziela, Döhler Sp. z o.o.Dyskusja panelowa: Wpływ unijnych i krajowych regulacji prawnych na perspektywę rozwoju branży sokowniczej w Polsce
Moderator: Piotr Podoba, Döhler Sp. z o.o.
Przedstawiciele Firm i Organizacji
-
19:30 Koktajl
-
20:00 Kolacja uroczysta
Czwartek, 19 maja 2022
-
10:00 - 14:30 Nowe wyzwania i perspektywy rozwoju branży
Bieżące działania AIJN na rzecz europejskiej sokowniczej branży
Wouter Lox, Europejskie Stowarzyszenie Producentów Soków (AIJN)Sytuacja finansowa branży przetwórstwa owoców i warzyw
Grzegorz Rykaczewski, Santander Bank PolskiRynek turecki – szanse, zagrożenia, nowości, trendy
Kerim Aydemir, Döhler TurcjaDywersyfikacja technologii przy produkcji soków w niepewnych czasach
Daniel Olszewski, Flottweg Polska Sp. z o.o.Wyparki MVR do zagęszczania soków owocowych - inteligentne i ekologiczne
Dieter Pinnow, Michael Fuchs, Bucher Unipektin AGTrendy i wyzwania dla kategorii sokowo – napojowej
Magdalena Rohde-Krempa, Maspex BeveragesAnaliza zwyczajów zakupowych soków w sklepach małoformatowych
Dr Magdalena Wilgatek, Centrum Monitorowania Rynku Sp. z o.o.Nowa rzeczywistość gospodarki opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
Michał Mikołajczyk, Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A.Napoje Funkcjonalne - wyzwania i możliwości
Clodagh de Beaurepaire, Symrise Vertriebs GmbHTransformacja energetyczna gwarancją bezpieczeństwa energetycznego
Anna Dębowska, Luneos Sp. z o.o.Dyskusja panelowa: Dopasowanie oferty branży sokowniczej do oczekiwań konsumentów i trendów żywieniowych
Moderator: Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW
Przedstawiciele Firm i Organizacji
-
14:30 – 16:00 Obiad
-
16:00 – 18:00 Doniesienia naukowe i techniczne
Przewodniki Komisji Europejskiej dot. substancji dodatkowych do żywności
Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH PIB)Spożycie owoców, warzyw i soków a zdrowie psychiczne dzieci i dorosłych
Dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW
Prof. dr hab. Dominika Guzek, Wydział Żywienia Człowieka, SGGWWartość odżywcza soków oraz spożycie owoców, warzyw i ich przetworów w Polsce
Dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH- PIBMożliwości poprawy biodostępności i bioprzyswajalności składników bioaktywnych z soków
Dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS-PIB, Urszula Trych, dr inż. Sylwia Skąpska, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego - PIBPrzydatność przetwórcza warzyw do produkcji soków
Dr hab. inż. Monika Mieszczakowska – Frąc, prof. IO-PIB, Instytut Ogrodnictwa - PIB- Kampanie kształtujące patriotyzm konsumencki
Marcin Wroński, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Analiza śladu węglowego w przemyśle spożywczym
Dr inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, dr inż. Joanna Markowska, dr inż. Elżbieta Polak, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB, Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa w ŁodziObowiązki producentów żywności w ochronie klimatu
Dr inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, dr inż. Joanna Markowska, dr inż. Elżbieta Polak, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB, Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi
-
20:00 Kolacja integracyjna
Piątek, 20 maja 2022
-
7:00 – 11:00 Wymeldowanie
-
10:00 Wycieczka dla chętnych – zwiedzanie miasta 4h (tłumaczenie w języku polskim i angielskim)
Organizatorzy zapewniają tłumaczenie symultaniczne (j. angielski i j. polski).
Organizatorzy zastrzegają sobie prawo wprowadzenia zmian w programie.