BIEŻĄCE WYZWANIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
18 - 20 maja 2022

Hotel Mercure
Gdańsk Stare Miasto

O SYMPOZJUM

W imieniu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), mamy przyjemność zaprosić Państwa na XXIII Międzynarodowe Sympozjum „Bieżące wyzwania branży sokowniczej”, które odbędzie się w dniach 18-20 maja 2022 roku w Gdańsku, Polska.

Patronatem Honorowym Sympozjum KUPS objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wicepremier Henryk Kowalczyk.

Głównym celem Sympozjum jest zapoznanie uczestników z aktualną sytuacją na rynku krajowym oraz światowym, poddanie analizie stanu obecnego potencjału rynkowego, a także prognozowanie zjawisk mogących mieć wpływ na rozwój branży soków oraz stworzenie okazji do poszerzenia kontaktów branżowych.

Sympozjum stanowi swoistą platformę do wymiany wiedzy, doświadczenia i pomysłów wśród członków branży, jest również okazją do zacieśniania współpracy.

Międzynarodowe Sympozjum KUPS stało się miejscem spotkań nie tylko dla polskiej branży sokowniczej, ale także dla zagranicznych firm, które są zainteresowane współpracą z lokalnymi podmiotami.

W 2019 roku mieliśmy przyjemność gościć ponad 200 uczestników, głównie menagerów wyższego szczebla z kraju i z zagranicy. Prelegenci i paneliści dzielą się swoją wiedzą, doświadczeniem i wizją przyszłości przemysłu sokowniczego. Sympozjum KUPS  stało się coroczną  tradycją, z przerwą w 2020 i 2021 roku z uwagi na pandemię SARS-COV 2, kiedy nie organizowaliśmy Sympozjum.

Jesteśmy przekonani, że Międzynarodowe Sympozjum KUPS zapisało się na stałe w kalendarzu najważniejszych wydarzeń branży sokowniczej.

W bieżącym roku organizujemy Sympozjum w centrum Gdańska. Dodatkowo przygotowaliśmy dla Państwa dwa atrakcyjne programy wieczorne oraz wycieczkę – zwiedzanie Gdańska Trasą Solidarności. Mamy nadzieję, że uatrakcyjni to Państwa uczestnictwo w Sympozjum.

Będzie nam niezwykle miło gościć Państwa w dniach 18-20 maja 2022 r. w Gdańsku!

O Sympozjum Foto

PROGRAM
SYMPOZJUM

Sympozjum KUPS jest czymś więcej niż tylko okazją do dzielenia się spostrzeżeniami i wiedzą. Zapewniamy Państwu także idealną platformę do spotkania się z branżowymi znajomymi i spotkań biznesowych.

To Do List

W PROGRAMIE

  • interesujące prezentacje ważnych dla branży tematów dotyczących rynku surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
  • trendy, innowacje techniczne i technologiczne oraz zmiany legislacyjne
  • wymiana informacji i doświadczeń dotyczących branży sokowniczej
  • dyskusje panelowe i kuluarowe
User

UCZESTNICY SYMPOZJUM

  • ponad 200 gości z Polski i zagranicy
  • przedstawiciele administracji państwowej
  • przedstawiciele świata nauki i prasy
  • członkowie KUPS oraz nie-członkowie
  • przedstawiciele firm współpracujących z branżą
Speaker

NAJLEPSI WYKŁADOWCY

  • krajowi i zagraniczni prelegenci
  • praktycy z wiodących firm sokowniczych
  • naukowcy z uznanych ośrodków akademickich i instytutów badawczych zajmujący się rynkiem i technologią
Favorites

PRZYGOTOWANE ATRAKCJE

  • ciekawy program artystyczny
  • dodatkowa wycieczka: zwiedzanie Gdańska Trasą Solidarności
Language

TŁUMACZENIE

  • organizatorzy zapewniają symultaniczne tłumaczenie

Program

Środa, 18 maja 2022

  • 13:00 – 15:00 Obiad

  • 14:00 – 15:00 Rejestracja uczestników Sympozjum

  • 15:00 – 19:00 Rynek soków i baza surowcowa do ich produkcji

    • Otwarcie XXIII Międzynarodowego Sympozjum KUPS wraz z przywitaniem gości oraz krótkim wystąpieniem honorowych gości
      Julian Pawlak, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)

    • Potencjalny wpływ Strategii „od Pola do stołu” i Zielonego Ładu na branżę owocowo-warzywną, w tym sokowniczą
      Maciej Golubiewski, Szef Gabinetu Komisarza UE ds. Rolnictwa Janusza Wojciechowskiego, Komisja Europejska

    • Rynek zagęszczonego soku jabłkowego oraz uwarunkowania jego eksportu do USA
      Alicia Hernandez, Radca Rolny Ambasada USA w Polsce

    • Handel z Wielką Brytanią – aktualne warunki eksportu i importu
      Dr Peter McCrossan, Trade Policy Office Ambasada Brytyjska w Warszawie

    • Rynek soków zagęszczonych, w tym z jabłek oraz owoców kolorowych
      Dr hab. Bożena Nosecka, prof. IERiGŻ, Anna Bugała, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB

    • Rynek zagęszczonych soków cytrusowych – aktualna sytuacja na rynkach
      Dr Mariusz Dziwulski, PKO BP

    • Zagęszczone soki owocowe na tle globalnych rynków towarowych
      Piotr Niedziela, Döhler Sp. z o.o.

    • Dyskusja panelowa: Wpływ unijnych i krajowych regulacji prawnych na perspektywę rozwoju branży sokowniczej w Polsce
      Moderator: Piotr Podoba, Döhler Sp. z o.o.
      Przedstawiciele Firm i Organizacji

  • 19:30 Koktajl

  • 20:00 Kolacja uroczysta

Czwartek, 19 maja 2022

  • 10:00 - 14:30 Nowe wyzwania i perspektywy rozwoju branży

    • Bieżące działania AIJN na rzecz europejskiej sokowniczej branży
      Wouter Lox, Europejskie Stowarzyszenie Producentów Soków (AIJN)

    • Sytuacja finansowa branży przetwórstwa owoców i warzyw
      Grzegorz Rykaczewski, Santander Bank Polski

    • Rynek turecki – szanse, zagrożenia, nowości, trendy
      Kerim Aydemir, Döhler Turcja

    • Dywersyfikacja technologii przy produkcji soków w niepewnych czasach
      Daniel Olszewski, Flottweg Polska Sp. z o.o.

    • Wyparki MVR do zagęszczania soków owocowych - inteligentne i ekologiczne
      Dieter Pinnow, Michael Fuchs, Bucher Unipektin AG

    • Trendy i wyzwania dla kategorii sokowo – napojowej
      Magdalena Rohde-Krempa, Maspex Beverages

    • Analiza zwyczajów zakupowych soków w sklepach małoformatowych
      Dr Magdalena Wilgatek, Centrum Monitorowania Rynku Sp. z o.o.

    • Nowa rzeczywistość gospodarki opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
      Michał Mikołajczyk, Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A.

    • Napoje Funkcjonalne - wyzwania i możliwości
      Clodagh de Beaurepaire, Symrise Vertriebs GmbH

    • Transformacja energetyczna gwarancją bezpieczeństwa energetycznego
      Anna Dębowska, Luneos Sp. z o.o.

    • Dyskusja panelowa: Dopasowanie oferty branży sokowniczej do oczekiwań konsumentów i trendów żywieniowych
      Moderator:  Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW
      Przedstawiciele Firm i Organizacji

  • 14:30 – 16:00 Obiad

  • 16:00 – 18:00 Doniesienia naukowe i techniczne

    • Przewodniki Komisji Europejskiej dot. substancji dodatkowych do żywności
      Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH PIB)

    • Spożycie owoców, warzyw i soków a zdrowie psychiczne dzieci i dorosłych
      Dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW
      Prof. dr hab. Dominika Guzek, Wydział Żywienia Człowieka, SGGW

    • Wartość odżywcza soków oraz spożycie owoców, warzyw i ich przetworów  w Polsce
      Dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH- PIB

    • Możliwości poprawy biodostępności i bioprzyswajalności składników bioaktywnych z soków
      Dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS-PIB, Urszula Trych, dr inż. Sylwia Skąpska, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego - PIB

    • Przydatność przetwórcza warzyw do produkcji soków
      Dr hab. inż. Monika Mieszczakowska – Frąc, prof. IO-PIB, Instytut Ogrodnictwa - PIB

    • Kampanie kształtujące patriotyzm konsumencki
      Marcin Wroński, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
    • Analiza śladu węglowego w przemyśle spożywczym
      Dr inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, dr inż. Joanna Markowska, dr inż. Elżbieta Polak, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB, Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi

    • Obowiązki producentów żywności w ochronie klimatu
      Dr inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, dr inż. Joanna Markowska, dr inż. Elżbieta Polak, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB, Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi

  • 20:00 Kolacja integracyjna

Piątek, 20 maja 2022

  • 7:00 – 11:00 Wymeldowanie

  • 10:00 Wycieczka dla chętnych – zwiedzanie miasta 4h (tłumaczenie w języku polskim i angielskim)

Organizatorzy zapewniają tłumaczenie symultaniczne (j. angielski i j. polski).

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo wprowadzenia zmian w programie.

GŁÓWNY SPONSOR

SPONSOR

PARTNERZY BRANŻOWI

PATRONI HONOROWI

Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi125
Instytut Ekonomiki Rolnictwa
Instytut Biotechnologii
Inhort

PATRONI MEDIALNI

Hotel

Rezerwacja noclegu

Sympozjum odbywa się w hotelu
Mercure Gdańsk Stare Miasto ****
ul. Jana Heweliusza 22, 80-890 Gdańsk

Rezerwacja pod linkiem: https://all.accor.com/

Ważne: Prosimy indywidualnie zarezerwować nocleg.
Wpisujemy "Hotel Mercure Stare Miasto Gdańsk", wybieramy zakres dat: 18-20 maja i rodzaj pokoju.
Pojawia się wycena pokoi w standardowej cenie.
W opcji STAWKI SPECJALNE w pozycji Kod promocyjny wpisujemy KUPS22.
Rezerwacji można dokonać również mailowo: lub telefonicznie: +48 58 321 00 00.
Prosimy zwrócić uwagę, że brak wpisania kodu promocyjnego może spowodować, że cena pokoju może być wyższa.

Informacja o hotelu

Hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto to czterogwiazdkowy hotel. Hotel znajduje się o krok od Starego Miasta, nieopodal wspaniałych zabytków.

Do dyspozycji gości jest 281 komfortowych pokoi o zróżnicowanym standardzie. Jest to najwyższy budynek hotelowy w Gdańsku i zapewnia niezwykły widok na malowniczą panoramę Starego Miasta lub słynącą ze swojej historii Stocznię Gdańską. W wolnym czasie Goście mogą poćwiczyć w dobrze wyposażonym centrum fitness lub skorzystać z balijskich masaży organizowanych na życzenie.

Gdańsk zawdzięcza swe powstanie i ponad 1000-letni rozwój harmonijnej współpracy ludzi różnych narodowości, religii, kultur i profesji. Umiłowanie do wolności jest osią gdańskiej historii i teraźniejszości. Od atrakcji Starego Miasta takich jak Dwór Artusa, Fontanna Neptura, Brama Żuraw czy bazylika konkatedralna Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku dzieli obiekt około 1,3 km. Do dworca kolejowego Gdańsk Główny można dojść z obiektu w 5 minut.

Hotel1 Foto
Hotel2 Foto
Hotel4 Foto
Hotel3 Foto