Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Brexit uderzy boleśnie całą branżę owocowo-warzywną w Europie

Brexit uderzy boleśnie całą branżę owocowo-warzywną w Europie

Straty spowodowane przez Brexit mogą być bardzo duże zarówno dla eksporterów produktów świeżych z Unii Europejskiej jak i odbiorców owoców i warzyw w Wielkiej Brytanii. Krótkotrwały negatywnym skutkiem wyjścia Zjednoczonego Królestwa z Unii byłoby możliwe zerwanie kontaktów pomiędzy eksporterami z krajów unijnych a firmami brytyjskimi głównie na skutek spadku wartości funta, co przyniosłoby duże straty finansowe dla obydwu stron.

Skutkiem długofalowym Brexitu byłaby ponowna potrzeba renegocjowania wszystkich traktatów handlowych Wielka Brytania – Unia oraz ponowne negocjowane umów między poszczególnymi firmami.

Warto przyjrzeć się wartościom i wolumenom sprowadzanych owoców i warzyw nad Tamizę by zdać sobie sprawę z powagi sytuacji jaka powstała po referendum brytyjskim. Głównymi dostawcami produktów świeżych na rynek brytyjski z Unii Europejskiej są: Hiszpania 1,4 mln ton następnie Holandia ponad 700 tys. ton, Francja, Niemcy oraz Irlandia – każde z nich około 200 tys. ton owoców i warzyw. Spoza Unii największym dostawcą są Republika Środkowej Afryki 350 tys. ton, Kostaryka i Kolumbia po 300 tys. ton produktów świeżych.

Wielka Brytania także eksportuje oraz re-eksportuje ponad 240 tys. ton owoców i warzyw do 27 państw unijnych oraz będących poza strukturami unijnymi w Europie. Największą wartość eksport brytyjski osiąga w handlu z Irlandią – 240 mln euro co stanowi 50% całej wartości eksportu brytyjskiego.

Głównymi kategoriami owoców sprowadzanych do Wielkiej Brytanii są: banany 1,1 miliona ton, jabłka 450 tys. ton, miękkie owoce cytrusowe 300 tys. ton oraz pomarańcze 280 tys. ton i winogrona konsumpcyjne 280 tys. ton.

Rynek brytyjski jest zasilany świeżymi produktami z prawie 120 krajów świata. W roku 2015, Zjednoczone Królestwo zakupiło ponad 5,6 mln ton świeżych owoców i warzyw o wartości 6,8 mld euro z całego świata, z czego 52% ( 2,9 mln ton) pochodziło z Unii Europejskiej.

Źródło: www.e-sadownictwo.pl z dnia 13.07.2016 roku