O nas

Projekty

5 porcji zdrowia

Cykl kampanii  promocyjno-informacyjnych  realizowanych od 2008 roku pod hasłem „5 porcji warzyw owoców lub soku” skierowanych  do konsumentów. Głównym celem jest poprawa nawyków żywieniowych, podnoszenie świadomości nt. właściwości odżywczych i zdrowotnych warzyw, owoców i wyrobów sokowych. Prawidłowe żywienie, którego podstawę powinny stanowić warzywa, owoce i przetwory z nich pochodzące, na przykład soki, jest bardzo istotnym elementem prawidłowej diety i wpływu na zdrowie. Zgodnie z zaleceniami ekspertów ds. żywienia i diety powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców w co najmniej 5 porcjach, a jedną z nich może być szklanka soku (ok. 200 ml).

Apetyt na polskie

Serwis www.apetytnapolskie.com jest aktywny od  2019 roku. Ma na celu pokazanie bliskości i dostępności polskich warzyw, owoców i przetworów, a także ziemniaków i grzybów, jak również rozbudzenie apetytu na polskie produkty. Jest kompendium wiedzy o wszystkich uprawianych w Polsce warzywach, owocach a także ziemniakach i grzybach. Jest to miejsce, w którym konsument odnajdzie informacje na temat ich wartości odżywczej i prozdrowotnej popartej badaniami naukowymi. Serwis służy także do przedstawienia sylwetek sadowników, rolników, naukowców i wielu innych osób, czyli tych, dzięki którym powstają polskie produkty rolne o najwyższej jakości, a technologie uprawy, przechowywania i przetwórstwa stają się najlepsze w skali regionu czy całego świata.

Certyfikowany produkt

System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) został opracowany przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) przy współpracy z ekspertami – przedstawicielami branży owocowo-warzywnej oraz krajowych jednostek naukowych. Systemem Jakości Certyfikowany Produkt (CP) mogą zostać objęte produkty z owoców i warzyw o wysokiej wartości odżywczej, które nie zawierają dodanych cukrów, słodzików, konserwantów oraz sztucznych barwników i aromatów. Dzięki kryteriom systemu CP producenci mają również możliwość znakowania przetworów oświadczeniami żywieniowymi i/lub zdrowotnymi, zgodnymi z przepisami. Certyfikat został zaprojektowany w taki sposób, aby jasno wskazywać konsumentom najważniejsze wartości odżywcze danego produktu bez żmudnego analizowania etykiety.

Nutriscore fakty

W ramach projektu powstała strona internetowa www.nutriscore-fakty.pl pozwalająca ocenić wpływ systemu znakowania produktów owocowo-warzywnych wartością odżywczą z przodu opakowania oparta na kryteriach systemu Nutri-Score na krajową branżę rolno – przetwórczą oraz wskazać brak konsekwencji z dotychczasową polityką UE czy wytycznymi dietetyków.

XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców

W 2017 roku Stowarzyszenie KUPS zorganizowało XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Międzynarodowy Kongres co rocznie odbywał się w innym kraju. Organizowany był przez kraje europejskie takie jak Węgry czy Hiszpania, aż po kraje Ameryki Łacińskiej i Południowej, jak Meksyk i Kolumbia. Wybór Polski na lokalizację Kongresu stanowił wyróżnienie na skalę światową. Wydarzenie organizowane co roku na wybranym rynku świata jest odpowiedzią na problem niskiego spożycia warzyw i owoców. Celem Kongresu było propagowanie idei „5 porcji” związanej z rolą owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków w żywieniu człowieka, a także właściwej polityki prozdrowotnej. Kongres był też platformą wymiany doświadczeń dla podmiotów zajmujących się produkcją i handlem w branży owocowo-warzywnej.