O nas
Cele
Główne cele Stowarzyszenia KUPS:
- zapewnianie wysokiej jakości produktów poprzez wspieranie Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK) soków i nektarów;
- lobbing uzasadnionych interesów producentów soków, w szczególności prorozwojowych rozwiązań fiskalnych, celnych, jakościowych i zdrowotnych;
- przeprowadzanie analiz, gromadzenie i rozpowszechnianie aktualnych informacji dotyczących rynku soków;
- ukierunkowanie rozwoju bazy surowcowej na potrzeby produkcji soków,
- organizowanie sympozjów naukowo-technicznych, seminariów, szkoleń, konferencji, wystaw i innych imprez mających na celu realizację zadań Stowarzyszenia;
- reprezentowanie producentów soków w innych organizacjach i związkach;
- kształtowanie korzystnego wizerunku polskich producentów soków;
- promowanie za granicą krajowych producentów i sprzedawców soków;
- upowszechnianie zagranicznych publikacji dotyczących osiągnięć naukowych i technicznych z zakresu produkcji soków;
- opracowywanie opinii dotyczących przygotowania i szkolenia kadry inżynieryjno-technicznej.
Szczegółowy opis celów można przeczytać w Statucie KUPS.
Największe osiągnięcia Stowarzyszenia KUPS:
- znacząca poprawa jakości soków i nektarów wprowadzanych na rynek polski;
- powołanie Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK) zapewniającego warunki uczciwej konkurencji w branży soków, nektarów i napojów;
- dostosowanie warunków produkcji soków do wymogów Unii Europejskiej;
- opublikowanie w języku polskim „Kodeksu praktyki AIJN”, czyli dokumentu technicznego służącego do oceny autentyczności soków i nektarów;
- stała współpraca z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zmian legislacyjnych w sektorze sokowniczym;
- powołanie Zespołu ds. Monitorowania Rynku Owoców i Warzyw, który regularnie opracowuje raporty oraz zestawienia średnich cen i poziomów produkcji wybranych przetworów;
- realizacja projektów dofinansowywanych ze środków Unii Europejskiej i Funduszu Promocji Owoców i Warzyw;
- współpraca z wieloma organizacjami międzynarodowymi i krajowymi.