Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Hiszpania eksportuje coraz więcej soków

Hiszpania eksportuje coraz więcej soków

Jak poinformował FIAB – Spanish Food and Drink Industries Federation, w minionym, 2011 roku Hiszpania wyeksportowała w sumie 747,0 tys. ton soków owocowych za łączną sumę 612,3 mln EUR. Tym samym, odnotowano ponad 10-proc. wzrost w ujęciu ilościowymi i o prawie 27-proc. w ujęciu wartościowym wobec eksportu z roku 2010 – informuje FAMMU/FAPA.

Co ciekawe, w eksporcie dominowały w zasadzie dwa soki – winogronowy i pomarańczowy. Najwięcej w minionym roku Hiszpanie wysłali poza granicę
soku winogronowego – 220,0 tys. ton. Wielość eksportu dla soku pomarańczowego wyniosła 203,0 tys. ton. Ponadto spore ilości stanowił sok z dowolnego, innego pojedynczego owocu – około 94,0 tys.ton oraz ponad 80,0 tys. ton mieszanek soków, 78,0 tys. ton sok grapefruitowy i w końcu około 53,0 tys. ton sok jabłkowy.

Największym odbiorcą hiszpańskich soków pozostaje od lat Francja, a kolejne miejsca wśród odbiorców zajmują między innymi Wielka Brytania, Niemcy, czy Portugalia i Włochy.

W przypadku importu soków owocowych do Hiszpanii – kraj ten najchętniej sprowadza sok pomarańczowy – w roku 2011 było to 82,0 tys. ton oraz sok anansowy – 39,0 tys. ton. Pozostałe ilości stanowił między innymi sok jabłkowy – 35,0 tys. ton, czy mieszanki soków owocowych – około 14,0 tys. ton.

 

Źródło: www.portalspozywvzy.pl z dnia 04.05.2012r.