Pierwsze urodziny Apetyt na polskie!

Nadeszła jesień, a wraz z nią nasz pierwszy jubileusz. We wrześniu mija rok od startu serwisu „Apetyt na polskie” – rok pełen nowej owocowo-warzywnej wiedzy, rozmów z ciekawymi ludźmi, branżowych ciekawostek oraz kulinarnych inspiracji. Zanim uczcimy nasze urodziny szklanką polskiego soku i zdmuchniemy świeczkę na torcie, zapraszamy Was na krótkie podsumowanie ostatnich 12 miesięcy!

Pierwszy rok za nami!

„Apetyt na polskie” to wyjątkowy serwis internetowy, skierowany do wszystkich tych, którzy w natłoku informacji szukają rzetelnego źródła wiedzy o zbilansowanej diecie, opartej na warzywach, owocach i produktach z nich powstałych, takich jak np. soki. Już od roku uświadamiamy, że prawidłowe odżywianie nie jest trudne. Podpowiadamy i radzimy, co powinno znaleźć się na naszych talerzach, zachęcamy do włączenia większej ilości warzyw, owoców i soków jako jednej ich porcji do codziennego jadłospisu i jednocześnie pokazujemy, skąd biorą się one na naszym stole.

Nasza misja to coś więcej niż edukacja, bo mamy ogromny apetyt na polskie! Wierzymy, że kluczem do naprawdę wartościowej diety jest sięganie przez cały rok po produkty od polskich rolników, sadowników i przetwórców. Właśnie dlatego na łamach serwisu „Apetyt na polskie” możecie znaleźć tak różnorodne treści: od porad, co jeść, aby dobrze wyglądać, przez przepisy na sezonowe dania, po informacje o polskim dziedzictwie kulinarnym.

Rozbudzamy apetyt na polskie

Rozbudzanie apetytu na polskie produkty wymaga nie tylko kreatywności, ale też sprawdzonych informacji. Rzetelną i kompleksową wiedzę, którą Wam przekazujemy czerpiemy ze współpracy z merytorycznymi i uznanymi ekspertami z różnych instytucji, ośrodków badawczych i uczelni wyższych.

Poprzez nasze materiały, staramy się odpowiadać na różne potrzeby naszych czytelników i prezentować opinie specjalistów z wielu dziedzin. Dotarliśmy na przykład do polskich sadowników oraz przetwórców, by opowiedzieć Wam o ich codziennej pracy. Zapytaliśmy przedstawiciela organizacji branżowej, jak nasze przetwórstwo wygląda na tle Europy. Eksperci do spraw żywienia opowiedzieli nam, z jakimi problemami przychodzimy najczęściej do dietetyka i wyjaśnili, po co nam w diecie warzywa, owoce czy soki. W kwestiach merytorycznych wspierali nas również przedstawiciele cenionych instytucji naukowo-badawczych, z kolei influencerzy promowali wraz z nami „Apetyt na polskie” w mediach społecznościowych.

Polskie warzywa i owoce na co dzień

Przez cały ostatni rok w serwisie „Apetyt na polskie” przekonywaliśmy Was, że warto sięgać po polskie warzywa, owoce i soki, bo dieta w nie bogata przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Eksperci do spraw żywienia, zalecają obecność owoców, warzyw i soków w codziennym jadłospisie. Rekomendowana minimalna ilość to 400 g, najlepiej w podziale na 5 porcji, co w praktyce oznacza owoc, warzywo lub szklankę soku (200 ml) jako element każdego posiłku.

W naszej sekcji Dietetyczne ABC prezentowaliśmy przez ten rok szereg porad nt. zbilansowanej diety, obalaliśmy mity i podkreślaliśmy, że aktywność fizyczna jest najlepszym uzupełnieniem właściwego odżywiania. Dla czytelników szukających informacji o wartościach odżywczych warzyw, owoców i otrzymanych z nich produktów np. soków, stworzyliśmy specjalny Leksykon z wiedzą w pigułce. Chcieliśmy Wam również udowodnić, że w owocach, warzywach i otrzymanych z nich różnych produktów drzemie ogromna moc – stąd w naszym serwisie artykuły eksperckie o ich wpływie na zdrowie psychiczne czy o znaczeniu w profilaktyce nowotworowej. Ale to nie wszystko! Wiemy, że edukacja najmłodszych w zakresie właściwego odżywiania jest niezwykle ważna, dlatego dzielimy się z Wami kreatywnymi zabawami i pomysłami na przemycanie owocowo-warzywnej porcji wiedzy dzieciom.

Mamy apetyt na więcej

Pierwszy rok „Apetytu na polskie” zamykamy z dumą i uśmiechem na twarzach, co jednak nie oznacza, że zamierzamy spocząć na laurach. 12 miesięcy to dopiero początek! Szykujemy dla Was jeszcze więcej ciekawych materiałów, inspirujących porad i zaskakujących informacji ze świata polskich owoców, warzyw i ich przetworów. Zamierzamy też kontynuować współpracę z naszym gronem ekspertów, abyście mieli pewność, że serwis www.apetytnapolskie.com to źródło wiedzy, której można zaufać.

Dziękujemy że byliście z nami przez ten rok i zapraszamy do dalszego śledzenia strony oraz naszego fan page’a. Obiecujemy, że nie będziecie się nudzić J Życzymy Wam dużo zdrowia i nieustającego apetytu na polskie!