Produkcja przetworów owocowych wzrośnie, warzywnych spadnie
www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
Produkcja przetworów owocowych w Polsce w sezonie 2012/13 według szacunków zwiększy się o 3 proc. w porównaniu z poprzednim sezonem i wyniesie 880 tys. ton.
Według szacunków ekspertów IERiGŻ w sezonie 2012/13 wyższa niż przed rokiem będzie produkcja zagęszczonego soku jabłkowego. Obniży się z kolei produkcja owoców mrożonych i zagęszczonych soków wytwarzanych z owoców kolorowych.
Produkcja przetworów z warzyw może obniżyć się z 1,08 do 1,06-1,07 mln ton. Produkcja mrożonych warzy, głównie w wyniku spadku produkcji cebuli, zmniejszy się z 570 do 565 tys. ton.
Według szacunków ekspertów IERiGŻ produkcja soków pitnych, nektarów a także napojów warzywnych i owocowych pozostanie na poziomie 1,54-1,55 mln ton.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 18.03.2013 roku