Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Spadek spożycia owoców i warzyw w UE

Spadek spożycia owoców i warzyw w UE

FAMMU/FAPA na podstawie: Freshfel Monitor

Jak informuje Freshfel (Europejskie Stowarzyszenie Producentów), według najnowszych dostępnych danych średnie spożycie owoców i warzyw w roku 2012 liczone dla unijnej „28″ to 386,96 gram/osobę dziennie – czyli o 8,2 proc. mniej wobec danych za rok 2011 jak również o 8,7 proc. mniej wobec średniej wielkości spożycia w latach 2007-2011 – informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Freshfel Monitor.

Przypomnijmy, iż dzienna zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) porcja owoców i warzyw to minimum 400 gram/osobę. W sumie aż 18 państw Unii Europejskiej odnotowuje spożycie sporo poniżej tej zalecanej dawki, a jedynie 10 ją przekracza. Spożycie dzienne przypadające na 1 osobę w przypadku owoców to dokładnie 167,62 grama (o 11,8% mniej wobec danych za rok 2011 i o 14,2% mniej wobec średniej z lat 2007-2011) a w przypadku warzyw to 219,33 gram (odpowiednio o 5,3% mniej i 4% mniej).

Ponadto Freshfel publikuje najnowsze dane za rok 2012 dotyczące zarówno produkcji jak i importu i eksportu owoców i warzyw w „UE 28″. W roku 2012 produkcja unijna owoców była mniejsza wobec roku 2011 o 12% i wyniosła 32,5 mln ton, to również o 1% mniej wobec danych za okres 2007-2011. Natomiast zbiory warzyw wyniosły w omawianym roku 50,3 mln ton – o 6% mniej wobec danych za rok 2011 i o 3% mniej wobec okresu 2007-2011.

Dla handlu zagranicznego odnotowano w przypadku importu spadek, w eksporcie zaś wzrost. W roku 2012 import owoców i warzyw z państw trzecich – pozaunijnych nadal odnotowywał tendencję malejącą – w przypadku owoców o 3% do wielkości 10,7 mln ton – spadek o 3% wobec
roku 2011 i o 9% wobec ostatnich pięciu lat. Mniej zaimportowano spoza państw unijnych również warzyw – o 10% mniej wobec roku poprzedniego i o 13% mniej wobec danych za lata 2007-2011 w sumie było to 1,6 mln ton. Więcej natomiast wyeksportowano do państw trzecich owoców i
warzyw w roku 2012 – o 17% więcej owoców – łącznie 4,0 mln ton oraz o 8% więcej warzyw – 1,8 mln ton. W stosunku do lat 2007-2011 eksport owoców odnotował aż 39% wzrost, a warzyw  20%.

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 13.05.2014 roku