Przełomowe normy żywienia w Hiszpanii – eksperci zalecają 0-3 porcji mięsa tygodniowo
Korzyści dla zdrowia i planety
Hiszpania wprowadza nowe normy żywienia, zgodnie z którymi zalecane spożycie mięsa wynosi 0-3 porcje tygodniowo. Komitet Hiszpańskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) stwierdził, że ograniczenie konsumpcji produktów mięsnych jest korzystne zarówno z punktu widzenia zdrowia człowieka, jak i stanu planety. W całej Europie mięso stanowi powszechny składnik diety, jednak Hiszpanie spożywają go wyjątkowo dużo – najwięcej w całej Unii Europejskiej.
Przede wszystkim produkty roślinne
„Zmiana diety na bardziej zróżnicowaną i zbilansowaną, opartą przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego i w mniejszym stopniu na produktach zwierzęcych – zgodnie z założeniami diety śródziemnomorskiej – może przyczynić się do poprawy zdrowia oraz ogólnego dobrostanu hiszpańskiej populacji, a jednocześnie ograniczyć negatywny wpływ gospodarki żywnościowej na środowisko”, podkreślają eksperci AESAN.
Nowe rekomendacje żywieniowe
Zaktualizowane normy żywienia obowiązujące od tego roku w Hiszpanii obejmują m.in.:
- ograniczenie spożycia mięsa do 0-3 porcji tygodniowo (gdzie 1 porcja to 100-125 g mięsa), przede wszystkim w postaci drobiu (poprzednie zalecenia uwzględniały 2-4 porcje tygodniowo;
- zwiększenie spożycia roślin strączkowych, które stanowią podstawowe źródło białka roślinnego i w najmniejszym stopniu wpływają na środowisko naturalne;
- zmniejszenie spożycia produktów mlecznych do 0-3 porcji dziennie (poprzednie zalecenia uwzględniały 2-4 porcje dziennie);
- spożywanie 3 porcji ryb i owoców morza tygodniowo;
- spożywanie co najmniej 3 porcji warzyw i 2-3 porcji owoców każdego dnia z zaznaczeniem, że soki nie stanowią substytutu owoców, a ziemniaki powinny pojawiać się w diecie w umiarkowanych ilościach;
- dodatek oliwy z oliwek do wszystkich głównych posiłków w ciągu dnia, zarówno w celu obróbki termicznej, jak i ze względów smakowych;
- spożywanie co najwyżej 4 jaj tygodniowo i 3-6 porcji zbóż dziennie, przede wszystkim w formie pełnoziarnistej;
- stopniowe zwiększanie spożycia orzechów, nasion i suszonych owoców do poziomu 1 porcji dziennie, z zaznaczeniem, że nie powinny one zawierać dodatku soli, tłuszczu lub cukru;
- ograniczenie dodatku soli podczas przygotowywania potraw;
- w miarę możliwości wyeliminowanie z diety żywności wysokoprzetworzonej;
Poparcie w dowodach naukowych
Nowe rekomendacje AESAN znajdują poparcie w coraz większej liczbie badań naukowych, które wskazują, że dieta bogata w produkty pochodzenia roślinnego jest korzystna dla zdrowia, podczas gdy spożywanie produktów odzwierzęcych wiąże się z wyższym ryzykiem wielu chorób. Światowa Organizacja Zdrowia zaklasyfikowała przetworzone mięso do tej samej grupy produktów rakotwórczych, co promieniowanie jonizujące czy palenie tytoniu, podczas gdy czerwone mięso znalazło się w kategorii kancerogenów na równi z niektórymi pestycydami i wirusami.