Zalety jesiennej, kolorowej diety
Agnieszka Grzelak, Gazeta Wrocławska
Widok pomarańczowej dyni, czerwonych pomidorów czy zielonej sałaty u wielu z nas wywołuje przyjemne skojarzenia kulinarne, a nierzadko nawet pobudza apetyt. Warto posłuchać pierwotnego instynktu, który podpowiada nam, że to, co kolorowe, jest także zdrowe.
Naturalne barwniki zawarte w owocach i warzywach (karotenoidy) pełnią ważne dla naszego organizmu funkcje – przede wszystkim są przeciwutleniaczami, chroniącymi nas przed działaniem wolnych rodników. W odróżnieniu od syntetycznych dodatków do żywności, barwniki karotenoidowe są bardzo pożądanym składnikiem w diecie. Warzywa i owoce o najintensywniejszej barwie, zwłaszcza te dojrzewające na słońcu, zawierają ich najwięcej.
Cały artykuł znajdziecie Państwo w poniższym pliku.
Źródło: Gazeta Wrocławska z dnia 02.10.2013 roku