Zapraszamy na ekspercką dyskusję o Systemie Nutri-Score, 25.11.2021r.
22.11.2021
Kategoria: Branża
W najbliższy czwartek, 25 listopada o godzinie 13:00, odbędzie się bezpłatny webinar dla przedstawicieli branży rolno-spożywczej pt. Czy system Nutri-Score jest zagrożeniem dla naturalnych produktów? Wydarzenie, organizowane przez portalspozywczy.pl i Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, będzie w całości poświęcone systemowi oznakowania żywności Nutri-Score. W założeniu ma wspierać konsumentów w wyborze wartościowych produktów, zdaniem polskich rolników i przetwórców jego stosowanie może przynieść całkowicie odwrotny skutek.
System Nutri-Score, będący przedmiotem dyskusji podczas czwartkowego webinaru, budzi kontrowersje w branży rolno-spożywczej, zwłaszcza wśród producentów przetworów z owoców i warzyw. To oznakowanie żywności, stworzone przez prywatny francuski instytut naukowy, w praktyce sprowadza się do umieszczania na etykietach produktów kolorów (od zielonego do czerwonego) oraz liter (od A do E). Żywność oznaczona zieloną literą A jest rekomendowana do częstego spożywania jako najbardziej wartościowa, a czerwoną literą E – zalecana wyłącznie okazjonalnie.
Pozornie proste rozwiązanie, jakim jest Nutri-Score, wcale nie uczy konsumentów dobrych nawyków żywieniowych – ostrzegają producenci rolni i przetwórcy. Działa wręcz na niekorzyść produktów zalecanych powszechnie przez dietetyków, w tym regionalnych, lokalnych, ekologicznych i tradycyjnych, jak np. soki, musy, oleje, miody, sery dojrzewające. Dlaczego tak się dzieje? Na to pytanie już 25 listopada o 13:00 odpowiedzą uczestniczący w webinarze eksperci.
Uczestnicy wydarzenia będą mieli też okazję dowiedzieć się:
- Na czym dokładnie polega System Nutri-Score i dlaczego budzi wątpliwości branży;
- Czy jego założenia są kompatybilne z dotychczasową polityką UE oraz opiniami żywieniowców;
- Dlaczego System Nutri-Score jest niekorzystny dla naszych codziennych żywieniowych wyborów;
- Jakie wyzwania niesie dla polskich oraz unijnych producentów i przetwórców żywności;
- Co czeka branżę rolno-spożywczą w razie jego wprowadzenia przez administrację UE na terenie całej Wspólnoty.
W dyskusji wezmą udział:
- Julian Pawlak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków
- Dr Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw
- Marian Sikora, Przewodniczący Rady Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych
- Joanna Olszak, Doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting
- Dr hab. Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Zapraszamy do udziału w webinarze pt. Czy system Nutri-Score jest zagrożeniem dla naturalnych produktów? w czwartek 25 listopada o godzinie 13.00.
Wydarzenie jest bezpłatne i odbędzie się online. Wystarczy się na nie zarejestrować, wypełniając prosty formularz na stronie: //konferencje.ptwp.pl/pl/konferencja,448