Certyfikowany Produkt (CP) – wysokiej jakości produkty z owoców i warzyw
06.08.2019
Kategoria: Konsumenci
Zachęcamy do zapoznania się z wymaganiami systemu jakości Certyfikowany Produkt CP oraz prozdrowotnymi właściwościami wysokiej jakości produktów z owoców i warzyw np. soki, smoothie, musy. Liczne doniesienia naukowe potwierdzają ich wysoką wartość odżywczą i pozytywny wpływ na organizm człowieka.
Materiały zostały opracowane przy współpracy z niezależnymi ekspertami ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) w ramach projektu dofinansowanego z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Patronat merytoryczny nad folderem „Wysokiej jakości produkty z owoców i warzyw” objął Wydział Nauk o Żywieniu Człowiek i Konsumpcji SGGW.
W folderze można znaleźć takie informacje jak:
Ø potrzeby żywieniowe na różnych etapach życia i rola produktów owocowo-warzywnych;
Ø rodzaje soków;
Ø proces produkcji soków;
Ø opis Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP).
Dzięki znakowi Certyfikowany Produkt CP jest podkreślana wysoka gęstość odżywcza produktów oraz buduje świadomość nt. zawartości witamin i innych składników bioaktywnych obecnych w produktach z owoców i warzyw.
Systemem jakości Certyfikowany Produkt CP mogą zostać objęte produkty z owoców i warzyw tj. soki, smoothie, musy, sałatki oraz inne produkty, które spełniają wymagania systemu.
Zachęcamy do zapoznania się z folderem Wysokiej jakości produkty z owoców i warzyw – Certyfikowany Produkt CP oraz ulotką informacyjną nt. systemu jakości Certyfikowany Produkt CP.